10 тез Романа Вінтоніва про український рагулізм, що гірший за "совок"

51481 18
Український журналіст Роман Вінтонів (Майкл Щур) розповів у Львові, хто такі рагулі, чим вони відрізняються від homo sovetiсus і як з ними боротися.
Фото: journalism.ucu.edu.ua

Фото: journalism.ucu.edu.ua

«Усе, що я розкажу, не беріть надто близько до серця, сприймайте критично і навіть з частиною недовіри. Я це роблю безкоштовно, готував доповідь у вільний від роботи час, інколи лежачи у ванні з айфоном. І є дуже велика ймовірність, що роки через два я відмовлюся від частини своїх слів або навіть і від всіх. Я сприйматиму це як щось неправильне і навіть критикуватиму цей виступ. Тому не вірте усьому, що почуєте», – цитує Вінтоніва журнал «Сода».

Пропонуємо вам найцікавіші тези з виступу Романа Вінтоніва у Львові:

1. Рагуль – це людина, яка порушує правила, знаючи про їх існування. Вона знає, що щось не можна робити, але чинить так все одно. Більше того, якщо спитати, чи людина дотримується правил, вона відповість ствердно, але насправді часто їх порушує, причому не без задоволення. Це задоволення особливого типу – від несподіваної вигоди, за те, що у людини чогось стало більше, їй вдалося порушити правила, і лишитися непокараним.

2. Насправді вони як перевертні: вдень ходять до церкви, хороші сім’янини, у них є діти, яких вони водять в садочок, але в якийсь момент стають рагулями. Вони вважають, що нічого страшного не станеться, якщо один раз порушити правила. Але проблема у тому, що у них погана пам’ять і вони часом роблять це щогодини.

3. Вони їдуть на червоне. Викидають сміття біля себе і біля нас із вами. Вони будують свої рагульські балкони. Вони отримують особливо велике задоволення, коли іншим стає гірше від того, що вони роблять. Це їх трошки підбурює. У них завжди є мета бути першими, незалежно від того, чим вони займаються і що для цього потрібно.

4. Рагулі завжди мають бажання «урвати». Вони навіть на роботу йдуть не для того, щоб заробити гроші, а для того, щоби щось винести, з кимось домовитися, замутити. Вони намагаються урвати навіть там, де це не має жодного зиску. Для чого? У нього є робота, зарплата в штуку баксів. Тим не менш рагуль домовиться про якийсь відкат, халяву чи халтуру. Він доробить основну роботу заради того, щоб десь стирити. Це трохи нагадує совок. Але у той час це було об’єктивно продиктовано тим, що дійсно нічого не було. Треба було домовлятися, щоб отримати якусь куртку, магнітофон чи холодильник. Рагуль гірший від совка. Йому цього всього непотрібно. Він так робить не для того, щоб отримати матеріальні блага, які він не може здобути в інший спосіб. Він так поводиться тому, що так діяли його тато, мама або дід. Він звик так працювати, і це найгірше.

5. Рагуль ніколи не підніме папірець з землі, якщо він кидав в урну і не попав. Причому він це робить очевидно вдруге, бо нормальному рагулю все вдається з першого разу. Якщо він кинув в урну і не попав, значить так було задумано.

6. Рагуль ніколи не просить пробачення. Що найгірше, він ніколи ні з ким не почне розмову першим, якщо зробив щось не так. Тобто, якщо рагуль наступив тобі на ногу в маршрутці, то дивитиметься на тебе, як на гівно. Він не вибачиться. Рагуль забере ногу і далі дивитиметься на тебе, як на гівно. Така рагульська природа.

7. Рагулі були принижені. Колись давно вони відчували постійне гноблення і не змогли нічого зробити, аби цього позбутись. Тому вирішили, що єдиний спосіб стати вищими – це зробити інших нижчими. Тому рагулі починають принижувати усіх довкола. Коли він викинув сміття не в урну, він зробив це місто бруднішим, але сам відчуває себе чистішим, бо сьогодні помився.

8. Рагульський балкон – це квінтесенція рагулізму. Людина купує квартиру, і балкон – це можливість розширити житлову площу. І тут з людини починає вилазити рагуль. У неї розширюються зіниці, вона забуває про логіку, сусідів, права інших людей і збільшує свою житлову площу. До того, як у нього збільшився балкон, квартира мала площу нехай 100 квадратних метрів. А після того – 101, 102 чи навіть 100 з половиною. Виходить, що у нього звідкись взялися не задокументовані квадратні метри. А взяв він їх у нас із вами. Найбільша небезпека у тому, що вони захоплюють спільний життєвий простір. Там могло рости дерево, балконом він зробив більшу тінь і там не з’являється сонце. Такий принцип можна поширювати на будь-що. Рагулі забирають тротуари, паркуючи автомобілі. Є пішоходи-рагулі, які переходять дорогу у недозволеному місці, забираючи простір у водіїв.

9. Перше, що хочеться зробити – не звертати на них уваги. Їх не так багато є, нормальних людей ніби більше. Якщо на рагулів не зважати, то може вони самі собою вимруть? Насправді ні. Вони дуже небезпечні.

Рагулі бояться публічності. Як тільки журналіст побачить, а ще, не дай Бог, зафіксує, як хтось робить щось рагульське – порушує правила дорожнього руху, хамить, смітить, ставить біля себе пляшку від пива – щойно скаже: «Чувак, я тебе зняв», він починає агресивно поводитись. За моєю теорією рагуль боїться побачити себе таким, яким є насправді. Він вважає себе хорошою людиною, і тут раптом хтось йому вказує, що він рагуль.

10. Коли я готував цю доповідь, я пригадав дуже багато прикладів рагульства, коли хтось кричить на водія маршрутки чи таксиста, вигулює тварину і не прибирає після неї, коли сусіди у 12 ночі починають свердлити діру в стіні, коли автомобіль розвертається на перехресті, де це заборонено, або коли хтось голосно слухає в навушниках музику у громадському транспорті. Тоді я зрозумів, що всі ці приклади – про мене. Я розвертався на перехресті, де не можна розвертатись. Я не прибирав за своїм котом – а я вигулюю кота – хоча він наклав купу. Я голосно слухаю музику у великих навушниках. Я був рагулем у цих випадках.

Кожен з нас у різні моменти життя буває рагулем. Це залежить від ситуації. Ми не навмисне це робимо, а просто не думаємо про наслідки…. Замість боротьби «за» ми пропагуємо боротьбу «проти». Хочемо боротися з рагулізмом, витрачаючи свій час. Натомість треба створювати умови, за яких поняття «бути рагулем» стане беззмістовним.


Читайте також:
7 Жовтня, 2017 15:51
Степан ...Ра-гулі,рагу-лі,рагулі... Все правильно про них сказав автор.
"7. Рагулі були принижені." І не лише кимось, бо існує рагулізм самоприниження. Яскравим прикладом такоЇ патології є мовний рагулізм: -Я не з села,а городський... -Я не з українського хутора, моя Родіна - весь Со...вок. -Я не украЇнець, а укрАінец. Моя мать - хахолка, но я рускій Хрущов,Цибульов,Житков(від жито),Буряков,Галушков, а навіть Ковальов, хоч і не Кузнецов...Нас такіх много:...Шпаков,Горобцов,Чоботарьов,Вербов,Горобінов й навіть Поткарьов,Піськунов,Ціцьков. Мовний рагулізм - найнебезпечніший, бо за інші види (сміття,матюки,хамство й т.д.) існують різні покарання, а т ут нібито демократія
25 Листопада, 2015 16:27
Ганна Романе, не зупиняйтесь, будь-ласка! Ви на вірному шляху. Дуже гарна ідея розпочати висвітлення і висміювання рагулізму в Інтернеті та інших засобах ЗМІ. У мене є приклад такого рагулізму: в селі Радянська Слобода (Чернігівщина) вздовж траси Р56 Чернігів-Славутич по плану в житловому масиві вздовж крайніх присадибних ділянок повинна бути доріжка для безпечного пересування пішоходів, велосипедистів і іншого транспортних засобів до присадибних ділянок. Частково вона там є (ґрунтова - наїздили, натоптали....) але в одному місці вона переривається із-за 2х рагулів. 1-й виставив на місці доріжки свій товар (альтанки, євро-паркани тощо), а 2-й висипав груду піску. Як результат, люди змушені ходити по узбіччю траси, що небезпечно.
23 Листопада, 2015 12:10
Ярина, Львів Все правильно, рагулів повно у моєму рідному місті. Але...набагато менше, ніж деінде... А про європейців, то вони до нас щотижня великими групами катаються не тому, що в них булімія ("Львів у будь-якого Європейця чи українця зі справжніми прогресивними європейськими поглядами визиває="ВИКЛИКАЄ" ніщо інше як рвотну="БЛЮВОТНУ" реакцію."), а тому, що тут красиво і затишно! З села багато людей приїздить і на Сихові оселяється, але не асимілюються з цивілізованими мешканцями, а свої "порядки" запроваджують. Не всі, але багато. Як корінна львів'янка Вам скажу, нема чого нікого копіювати, повторювати за Європою. До дупи та світськість і популізм, бо дострибаємося до гейських шлюбів і мусульманських молитв на перекритих вулицях. У нас свої традиції є, а ми їх забуваємо. А бидлові і рагулю треба не соромитися дати відсіч!
23 Листопада, 2015 09:33
Гепштель Що спонукало до написання цієї статі
27 Вересня, 2015 19:58
До бузі Львів був непоганим польсько-жидівським мястом до понаїхавших кацапів.
27 Квітня, 2015 15:44
бузя Я живу у львові і тут народився львів був гарний чистий поки вуйки і цьотки не позлазили з возів і пересіли на тойоти і каєни.Поїдьте за львів не далеко так км 15-20 о там справжня україна.Там вам все пояснять.Хто такий рагуль.
29 Грудня, 2014 06:24
Серёга-Ялта(уже не Украина())) очень много букаф про быдло... )))
27 Листопада, 2014 14:24
сергей молодец
26 Листопада, 2014 00:50
Татьяна А я приехала в ваш город из Днепропетровска и восторгаюсь чистотой ваших улиц, воспитанностью вашей молодежи,красотой вашего города. Наверное,вашим рагулям до наших еще расти и расти. Дай Бог,чтобы и не выросли, иначе негде душу будет отвести.
24 Листопада, 2014 23:29
Лев Львів - одне з найкорумпованіших міст в Україні!
У Львові не має багато роботи, у нас малі зарплати, у нас високі ціни, у нас не має ні моря, ні Дніпра, у нас розмовляють українською мовою і ми ледь терпимо російську, у нас не лю[***] бухати, ...
Якого х.. до Львова їдуть східняки, від цього Львів стає ще більш поганим!
Східняки, донеччани, луганчани, кримчани будь ласка не їдьте до Львова, не робіть наше місто ще гіршим, ми дуже різні, - їдьте до Києва, там і грошей більше і місця, робіть Київ поганим, чиновники це заслужили!!
24 Листопада, 2014 00:37
Kulik "Львів у будь-якого Європейця чи українця зі справжніми прогресивними європейськими поглядами визиває ніщо інше як рвотну реакцію".
А я оце прочитав і захотілось блювати у вашу асвабадітєльську пику. У Львові рагулів і справді багато. Але не перебільшуйте. А Ви до того ж один із них.
23 Листопада, 2014 21:57
vovka Горбачёв, когда-то сказал:Перестройку-нужно начинать с себя!Кто его послушал,правильно- хрена кто!Результат наблюдаем уже 30 лет.Здесь человек не предлагает пиписками меряться -пытается достучаться до сознания каждого!В отличии от паРашки, у нас есть шанс, благодаря таким личностям-которые начинают с себя.Так держать!
23 Листопада, 2014 12:13
Тарас пид таки параметри можно пидвести кожного)) перейшов дорогу де не можно и ти рагуль)) щось зробив на балкони и ти рагуль) не пидняв папирчик и ти рагуль))) ----мораль циеи статти така--- автор ображае бильшисть львив"ян,и переслидуе виклик агресии у громадян,навить до циэи статти,тим самим проводячи минимально,але ДЕСТРУКИВНУ дию.....от и все
23 Листопада, 2014 02:50
рагуль тоже та шо ви, шановні
яка там більшість львів*ян - скоріш просто більшість
чи в інших містах рагуль-енергетика інша ?
всі ми рагулі потроху, маленький рагуль у кожному, просто пацієнт з балконом - турбо-рагуль
а обмальовування рагулів як таких, це шо - як казав митець - відокремлювання від християнскього світу ? до речі, потенційний турбо-рагуль статтю навряд прочитав, так шо це скоріш ми отуто понтуємось наскільки ми самі нерагулі
22 Листопада, 2014 14:13
Тарас Стаття якраз про більшість Львів’ян. Кожен день можна спостерігати як по вулиці всі плюють, хамлять один одному, матюкаються, бикують. Львів це такий великий заповідник бидла, яке голосує за Європейське майбутнє України, а в душі мало чим відрізняючись від типових соціальних елементів Сходу України, які вибрали «русскій мір». Львів у будь-якого Європейця чи українця зі справжніми прогресивними європейськими поглядами визиває ніщо інше як рвотну реакцію.
22 Листопада, 2014 00:53
ВІталій Дивна стаття, але цікава точка зору. А цікаві точки зору частенько входять в історію)))
21 Листопада, 2014 23:14
Александр рагуль Винтонив-Щур рассказавает о рагулях, интересно)))
21 Листопада, 2014 08:34
Віктор А Ви не замислювались, що, у більшості випадках, особливо в Україні, правила(закони) писали саме рагулі? Рагулі з рагулів - чиновники, депутати продажні судді, прокурори та нш. Про які поушення Ви говорите? Не стикалися з нашим правосуддям? Прокуратурою? Мілібцією та іншим збродом? Вони, якраз і зацікавлені у масовості подібних правил, щоб зробити рагулізм масовим, вони, якраз, і не піднімуть ніколи нимиж кинуте сміття! Правила, написані рагулями, давно слід викинути на смітник разом з останніми! Правила стають правилами, коли їх виконують всі! Хтось змінив планування квартири, а той, хто писав інструкції, що забороняють це рбити, хапнув гектар землі...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!