М – маршрутка, Р – рагуль. Абетка львівського транспорту

32271 0
Ми знайшли лише дві літери, на які не починається жодна транспортна проблема Львова.

«Що у вас за халепа з транспортом у Львові? Поясни у двох словах», – часто просять люди з інших міст. У двох словах не виходить, а ось у 33 літерах – елементарно. Tvoemisto.tv систематизувало реалії львівського транспорту в формі абетки.

А – АТП-1. Комунальний автобусний перевізник. Має багато великих автобусів, які стоять на подвір’ї і не їздять, бо нема водіїв. (Див. Н) Але все одно весь час купує нові автобуси. Наступного року Львівська міська рада обіцяє придбати ще сто. Винне гроші за 33 автобуси, більшість яких уже не їздить

Б – безквитковий проїзд. Завдає міському бюджету мільйонних збитків. Цю проблему, на думку львівського комунального підприємства «Львівелектротранс», можна розв’язати, гучно апелюючи до совісті пасажира через динаміки. В маршрутках і автобусах усе простіше: квитків там не видають. (Див. О)

В – водій. Особа недоторканна. Може робити все, що йому заманеться. Заслуговує на співчуття та всепрощення. «Із водіями прощаються тільки тоді, коли вони конкретно перегнули палку. А так стараються їх утримувати, обходитися розмовами, попередженнями чи доганами. Хтось думає: та що там ті водії – сів і поїхав. Це неправда: це пекельна робота», – пояснює керівник Управління транспорту та зв’язку Львівської міської ради Олег Партика. Звільняють водіїв лише у крайньому випадку. Водії АТП-1 носять сині штани й білі сорочки. (Див. А)

Г – громадський транспорт. Урбаністи та оптимісти кажуть, що місто дихатиме краще, якщо люди користуватимуться трамваями, тролейбусами, велосипедами та ходитимуть пішки.  Реалісти купують авто на польських бляхах.

Ґ – GPS. Технологія, безсила встежити за львівським транспортом. Хоча кожен автобус, трамвай і тролейбус обладнаний маячком. Так, відсутність автобусів на вулицях міста на Великдень Олег Партика пояснив тим, що барахлили GPS-трекери. Коли після Різдва на вулиці вийшло лише 40% автобусів, в управлінні сказали, що інформацію з трекерів не завжди сприймає програма, а насправді автобуси є. Взаємозв’язок великих сімейних свят, автобусів-невидимок та масової несправності GPS-трекерів вимагає масштабніших польових досліджень.

Д – доцільність. Вимірювана у невідомий спосіб характеристика перевезення, від якої залежить, виконують перевізники умови договорів чи ні. Наприклад, якщо великі автобуси їздять не переповнені, доцільно зменшити їхню кількість на маршруті або замінити маленькими.  За словами Олега Партики, везти трьох людей із центру у Винники ввечері недоцільно. (Див. Щ)

Е – електротранспорт. Те, що могло б урятувати нас від маршруток. Слабке місце Е. – залежність від електрики, рейок, контактної мережі, водобоязнь. Різновидом Е. є трамвай на Сихів – зразковий трамвайний маршрут, який їздить нормально, якщо немає корків на вулиці Івана Франка. (Див. І)

Є – Європейський банк реконструкції і розвитку. Оптимісти, які вірять у те, що транспорт у Львові може бути нормальним, і готові позичити на це грошей. Сподіваються, що електронний квиток окупиться миттєво. 10 мільйонів євро, позичені на електронний квиток, Львів віддаватиме тринадцять років.

Ж – жовтий. Колір, у який традиційно фарбують автобуси-маршрутки. (Див. М). Раніше Львовом їздили здебільшого автобуси «Богдан», зараз – «Еталон» виробництва Бориспільського автозаводу. Новий такий автобус коштує приблизно півтора мільйона гривень (375 тисяч разів по 4 гривні).

З – зарплатня. Те, що мотивує людей працювати. Буває З. відома – наприклад, зарплатня водія маршрутки: 3200 гривень. Буває секретна – наприклад, зарплатня керівництва ЛКП «Львівелектротранс», яке відстоює в суді своє право її не оприлюднювати.

И – перша з двох літер, на які не починається жодна транспортна проблема Львова.

І – Івана Франка. Вулиця-корок. Щоб змусити транспорт на цій вулиці повзти хоч трохи швидше, тут намагаються реорганізувати рух. Коли І. перекривають на ремонт, починається транспортний колапс, який, утім, у міськраді називають «технічними речами».

Ї – їду, коли хочу. Принцип, за яким водії автобусів визначають час початку та завершення рейсів. Транспорт за графіком залишається мрією для Львова.

Й – ймовірність. Британці розробили тест, який підраховує ймовірність того, що ваша професія зникне протягом наступних двадцяти років. Водіїв громадського транспорту з імовірністю 51% замінять роботи. У Британії. Можливо, тоді вони приїдуть працювати до нас.  (Див. Н)

К – контактна мережа. Дроти, які потрібно протягнути вулицею, аби нею міг їздити тролейбус. Львову не перший рік обіцяють нові тролейбусні маршрути – з Сихова на Наукову, з центру до Медової Печери, навіть до King Cross Leopolis.  Але контактну мережу монтувати не поспішають.

Л – Леокарт. Назва львівського електронного квитка. Обрана на онлайн-конкурсі. Також розглядалися варіанти «Левчик» і «Вітерець». Серед варіантів, що не пройшли цензуру – «Їздунець».

М – маршрутка. Найколоритніший львівський транспорт. Народна назва невеликого автобуса, часто сконструйованого з підручних матеріалів, який теоретично має перевозити щонайбільше сорок пасажирів (на практиці – скільки влізе). «Це – транспорт відсталих країн, завдання якого перевезти якомога більше пасажирів і цим заробити гроші. Тобто маршрутчики заробляють безпосередньо на їзді та частій зміні пасажирів кожні 4-5 зупинок. Так це працює, наприклад, в Індії, Пакистані, Болівії, Танзанії, Колумбії і Україні», – каже про маршрутки урбан-активіст Дем’ян Данилюк.

Н – нема водіїв. Універсальне пояснення відсутності автобусів на маршрутах. Використовується приватними перевізниками, комунальним АТП-1 і керівниками Управління транспорту і зв’язку. За легендою, щоб не возити львівських пасажирів, водії втікають до Польщі і «тягнуть за собою колег». Різновид Н. – нема запчастин – лікується придбанням нових автобусів. (Див. А)

О – оплачуємо проїзд. Фраза, яку можна часто почути в маршрутках, на відміну від «візьміть квиток». Тільки водій знає, скільки грошей зібрав за день із пасажирів. Якщо вірити голові Асоціації перевізників Львівщини Івану Велійці, автобусні перевезення такі збиткові, що перевізники давно вже мали збанкрутувати. Двічі.

П – пільговики.  Люди, які вважають, що можуть їздити безкоштовно, вганяючи цим у депресію водіїв. Компанії-перевізники нарахували їх 55% від загальної кількості пасажирів маршруток. І вимагають від міської ради компенсувати витрати на перевезення П., проте встановити точну кількість не можуть, бо водії не видають пасажирам квитків.  (Див. О) Новий план міської ради – скасувати пільги.

Р – рагуль. Крайній вияв людського фактору у транспортній сфері. Курить у салоні, розмовляє за кермом по мобільному телефону, довго стоїть на зупинці, аби не їхати «порожнім». Може викинути пасажира з маршрутки, обкласти його матюками, рушити з відкритими дверми, зупинитись посеред калюжі в 100 метрах від зупинки, аби не брати пільговиків. «Чому водії себе поводять не завжди добре? Тут дві причини: низькі зарплати і складні умови праці», – пояснює Олег Партика. (Див. В)

С – стратегія. Те, в чому сфера транспорту Львова не має потреби. Заступник міського голови Сергій Бабак пояснив, що на чолі Управління транспорту та зв’язку потрібна не людина, спроможна написати стратегію чи візію, а така, що вміє підписувати угоди.

Т – три двісті. Сума штрафу (у гривнях), який компанія-перевізник мала б заплатити,  якщо її автобуси не вийшли на маршрут. У договорах, щоправда, забули прописати механізм стягнення, але в Управлінні транспорту не засмучуються і сподіваються, що зможуть стягнути штраф через суд. (Див. Ю)

У – успіх. Ситуація, коли ти маєш те, чого не мають інші. Наприклад, чинну й досі не розірвану угоду про обслуговування автобусних маршрутів, як компанія-перевізник «Успіх-БМ». Інші приватні перевізники оскаржують розірвання своїх угод у суді.

Ф – фякер. Назва аналогу маршрутки у Львові старих добрих часів. Фякрами, або возами, їздили візники, які закидали яйцями й помідорами перший львівський трамвай. Узимку, коли випадав сніг, фякер не міг їздити – його заміняли сани. Аналогічна проблема є у теперішніх перевізників, зокрема, компанії «Фіакр-Львів».

Х – хордові й радіальні маршрути. Теоретично вдала транспортна система, яка запрацювала 1 січня 2012 року й невдовзі розбилась на друзки, не витримавши зіткнення з реаліями львівського транспорту.

Ц – центр. Частина міста, через яку досі їде більшість пасажирського транспорту, утворюючи разом із легковиками нестерпні затори.  В Управлінні транспорту та зв’язку сподіваються розв’язати цю проблему за допомогою нових великих автобусів. (Див. А)

Ч – час. Те, що має виправити ситуацію з транспортом у Львові. «…водії приходять, працюють тиждень і звільняються. Тобто плинність кадрів є. Сподіваємося, що це все налагодиться з часом», – сказав в.о. начальника Управління транспорту та зв’язку Олег Партика. (див. Щ).

Ш – шалений спротив. Причина, з якої міська влада дотепер не змогла привести до ладу транспорт у місті. «Будь-які намагання зробити лад із транспортними перевезеннями та передбачити в договорі відповідальність завершувались шаленим спротивом від перевізників та блокуванням через суди проведення конкурсу, оскільки в перші договори на конкурс були закладені штрафні санкції»,виправдовується Сергій Бабак.

Щ – щирість. Якість, притаманна керівникам Управління транспорту та зв’язку. Наприклад, Віктор Щир чесно зізнався, що управління не має жодного впливу на перевізників. Його наступник Олег Партика – що реальна виручка водіїв маршруток нікому не відома, й податки вони платять із тієї суми, яку їм заманеться задекларувати.

Ь – друга з двох літер, на які не починається жодна транспортна проблема Львова.

Ю – юридичний департамент. Сильно завантажений роботою підрозділ Львівської міської ради, який, за словами активістів, не знаходить часу для судової тяганини у справах автобусних перевезень. Громадська рада при Управлінні транспорту ЛМР стверджує, що юристи міськради проігнорували судові засідання, що дозволило компаніям «Міра і К» та «АТП 14630» оскаржити розірвання угод і (не) возити львів’ян далі.

Я – якісний транспорт. Те, чого у Львові немає.

 

Абетку склав Отар Довженко

Ілюстрації Оксани Васьків

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!