Політична реклама

15 маловідомих фестивалів Західної України. Фото, відео

8221 0
Якщо хочете влітку поярмаркувати – з'їздіть на Буковину, побачити лицарську добу чи взяти участь у справжньому двобої – на Волинь, а якщо хочете скуштувати найсмачніший гуляш чи молоде вино – на Закарпаття. Західна Україна багата на свята, фестивалі та забави.

Сайт "Стежками.сom"  започаткував проект: "30 українських фестивалів, про які не знає 98% українців". Tvoemisto.tv рекомендує своїм читачам ті 15 з них, які відбудуться на Західній Україні цього літа та осені.

1. Гастрономічний "Фестиваль ріплянки"

Фото: Нове Закарпаття

Відео: Тиса 1

Місяць та місце проведення: червень, с. Колочава, Закарпатська обл.

Традиційна закарпатська страва – ріплянка – споконвіку для верховинців була другим хлібом. Її щодня подавали до столу, брали з собою в далеку дорогу. Ріплянка в кожній закарпатській сім’ї була і є символом єднання. Відтак уперше на Закарпатті, у Колочаві, в музеї просто неба започаткували проведення фестивалю ріплянки. Свято ріплянки супроводжується народними гуляннями і театралізованими дійствами, конкурсом на найсмачніше приготовлену ріплянку. Господині готують ріплянку та додають до неї бринзу, грибочки, обмочку зі сметани чи м’яса – у кожної свій секрет.  Завершується свято нагородженням переможця, але найголовніше ситими і задоволеними відвідувачами.

2. Історичне арт-шоу "Ніч в Луцькому замку"

Фото: volynnews.com

Відео: Луцька міськрада

 Місяць та місце проведення: червень, м. Луцьк, Волинська обл.

Лицарі, князівни, таємничі постаті в давніх підземеллях та безліч коронованих осіб. І галасливий ремісничий ярмарок, де кожен охочий може власноруч змайструвати горня, торбинку з жита і ромашок чи підкову на щастя. Бенкет у замку теж у давньому стилі: запечені в соломі коропи, м’ясо на рожні. Все це можна відчути, побувавши на історичному арт-шоу "Ніч в Луцькому замку".

На території замку працюють майданчики ковалів, художників, відбуваються лицарські бої. Давню епоху відтворюють середньовічні музиканти, ремісники та клуби історичної реконструкції. Містичності та загадковості заходу додають виступи етно-формації та театру вогню. Велику цікавість у відвідувачів викликають містична феєрія "Нічні янголи", театралізовані екскурсії "Крізь віки" та "Легенди замку Любарта".

3. Етнографічний фестиваль "Забави у княжому місті"

Фото: terebovlia.net.ua/karpaty-info.livejournal.com

Відео: Ігор Буранич

Місяць та місце проведення: липень, м. Теребовля, Тернопільська обл.

Всі учасники дійства збираються біля єдиного в Україні пам’ятника князю Васильку. Після цього, в супроводі оркестру, маршем відправляються на Замкову гору. Головне дійство відбувається на Замковій горі. Його розпочинає сам Князь Василько – володар древньої Теребовлі. Далі понад 30 колективів з усієї України представляють автентичну музику, фольклор і танці різних етнічних регіонів. Для гостей фестивалю влаштовують різноманітні ігри та конкурси. В рамках заходу також відбувається виставка майстрів декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва. Всі бажаючі можуть придбати вишиванки, керамічні вироби, випити якісного пива чи медовухи, поласувати українськими стравами.

4.  Етнографічний фестиваль "Лемківська ватра"

Фото: Oleksandra P'yatina

Місяць та місце проведення: липень, с. Кострино, Закарпатська обл.

Село Кострино збирає активістів лемківських осередків не лише Закарпатської області, а й Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Польщі, Словаччини, Сербії та інших регіонів, де компактно проживають представники цієї етнічної меншини. На імпровізованій сцені під відкритим небом звучать вітальні промови та відбувається надзвичайно колоритний концерт митців, які виконують твори лемківської спадщини. Також проводяться майстер-класи з виготовлення ляльок та художньої вишивки, розгортається виставка декоративно-прикладного мистецтва, відбуваються розважальні програми для дітей. Головне дійство – запалювання ватри. Біля полум'я до ранку не вщухають розмови, спогади, оповіді і немає краю пісням.

5. Етнографічний фестиваль "Петрівський ярмарок"

Фото: heritage-ua-ro.org/yablog.org.ua

Відео: Інформагентство АСС

Місяць та місце проведення: липень, м. Чернівці, Чернівецька обл.

Найстаріший ярмарок Західної України. Традиція проведення велелюдного ярмарку в Чернівцях на свято Петра і Павла сягає ХVIII століття. Найдовша центральна алея парку відпочинку ім. Т.Шевченка завжди відводиться народним майстрам. До виставок-продажів виробів народних майстрів долучаються туристичні фірми, автосалони, численні виробники промислової та харчової продукції Буковини, сусідніх областей та країн. Окрім численних виставок-продажів, на гостей ярмарку чекає дегустація страв національної буковинської кухні, "Свято пива", "Фестиваль вина", акція "Світ морозива". Кондитерські цехи та міні-пекарні пригощають усіх бажаючих своєю смачною продукцією. В програмі Петрівського ярмарку також – показ моделей одягу та зачісок, концерти аматорських колективів, різноманітні спортивні заходи, конкурси, ігри.

6. Гастрономічний фестиваль чорниць "Верховинська яфина"

Фото: photographic.com.ua

Відео: Алла Хаятова

Місяць та місце проведення: серпень, с. Гукливе, Закарпатська обл.

Мешканці села Гукливе, яке розташоване у підніжжі Боржавських полонин, вважають своє село та околиці столицею чорниць. Ягоду тут поважають настільки, що навіть звели їй пам’ятник (єдиний в Україні), а також щорічно влаштовують фестиваль, де основним елементом є яфина (чорниця). На святі можна досхочу поласувати свіжими ягодами чорниць, а також стравами із них: млинцями, варениками, пирогами, гомбовцями, різноманітними тістечками, варенням, запиваючи все це яфиновою палинкою. На гостей фестивалю також чекають запальні гудацькі мелодії, конкурси та безліч розваг. Всі гості, що приходять у вишиванці, отримують солодкі подарунки.

7. Історичний фестиваль "ТуСтань!"

Фото: tustan.ua

Відео: LUFA Photoagency

Місяць та місце проведення: серпень, с. Урич, Львівська обл.

Фестиваль української середньовічної культури "ТуСтань!" проходить в гарячу пору року в селі Урич. Протягом трьох днів давньоукраїнське місто-фортеця, на території якого відбувається дійство, повністю оживає та наповнюється яскравою сумішшю барв, звуків та ароматів древності. Вуличні музики, середньовічна кухня, стрільба з луків та арбалетів (в тому числі нічний тир з вогняними стрілами), ремісничі майстер-класи, нічні етно-танці, та, звісно, традиційні лицарські турніри і видовищний нічний штурм фортеці – ось основні компоненти цього дивовижного фестивалю. Будь-хто може пройти необхідну підготовку, одягти на себе лати та взяти участь у лицарських турнірах, а опісля навіть долучитися до штурму фортеці!

8. Гастрономічний фестиваль "Сливовий леквар"

Фото: Ігор Меліка/small-ua.livejournal.com

Відео: Балог Ласло

Місяць та місце проведення: серпень, с. Геча, Закарпатська обл.

Саме тут ви матимете можливість познайомитись з цим особливим різновидом варення, що так сильно полюбилось вже багатьом українцям. У програмі свята – приготування леквару та солодких страв за староугорськими рецептами з використанням сливового повидла (тістечка-калачі, гомбовці, кіфлики, фанки). Крім того, місцеві господині будуть змагатися, хто зварить найкращий бограч і накрутить найсмачніші голубці. Все дійство супроводжується колоритною музикою, танцями та розвагами.

 Якщо для приготування боґрачу необхідно 2,5 години, то щоб отримати хороший леквар потрібно 24 години безперервного помішування. Гості фестивалю на власні очі спостерігають, як стиглі сливи-бистриці перетворюються на запашну темно-червону масу. Власник найкраще приготованого варення отримує в нагороду 30-літровий казан та приладдя для варки сливового леквару.

9. Гастрономічний фестиваль "Гуцульська бринза"

Фото: Стежками.com

Відео: Рахівська райдержадміністрація

Місяць та місце проведення: вересень, м. Рахів, Закарпатська обл.

Вівчарський куліш, галушки, вареники, токан і вурда. Та найсмачніше – Біле золото Карпат - гуцульська бринза. Свято приурочується поверненню вівчарів з полонини додому. Розпочинається дійство з урочистого маршу, учасники якого одягнуті у яскраве гуцульське вбрання. Хода святкової колони супроводжується грою на народних інструментах та гуцульськими співами. Завершується хода на г. Буркут, де і відбувається свято.

Основною стравою на святкуванні є бринза – сир з овечого молока виготовлений за допомогою ферменту з натурального сичуга (шлунок) свійської худоби. Екологічність та натуральність – ось у чому головна цінність продукту, кажуть вівчарі.  Рахівський фестиваль популяризує гуцульську культуру. Кожне селище Гуцульщини, яке бере участь у фестивалі, прикрашає свій павільйон повністю в автентичному стилі – рушниками, килимами, гуцульськими стравами. На фестивалі побачите виступи гуцульських колективів, вироби народних майстрів з дерева, металу, глини, шкіри, тканини, різноманітні конкурси – найкращого ватага, трембітаря та коломийкаря. А на завершення – вівчарська ватра, як символ оберегу полонини та овець.

10. Гастрономічний фестиваль "Борщ’їв"

Фото: Стежками.com

Відео: ТV-4

Місяць та місце проведення: вересень, м. Борщів, Тернопільська обл.

Ще на Запорізькій Січі переперчений борщ (так званий “мудрий борщ“) використовували для випробування молодих козаків на стійкість і витримку. А одне містечко на Тернопільщині навіть завдячує борщу своєю назвою: за легендою, мешканці нібито втопили татарина, якому не сподобалась місцева кухня, в казані з борщем. Саме це місто раз на рік стає столицею традиційного українського куховарства. На початку вересня в ньому проходить народний фестиваль борщу з нехитрою назвою “Борщ’їв“. Програма свята завжди насичена, весела, пізнавальна та смачна. Близько півсотні навколишніх сіл представляють свій борщ, який за самобутніми рецептами готують місцеві господині вже не одну сотню років. Крім того, додатково для всіх бажаючих готується борщ безпосередньо у великому казані на багатті.

До борщу традиційно пропонують пампушки та інші смачні страви національної кухні. Не обходиться і без розваг: всі відвідувачі можуть насолодитися народною музикою, піснями та танцями, а за бажання і долучитися до них.

11. Етнографічний фестиваль "Берегфест"

Фото: 7dniv.info

Відео: Zsolt Loinc

Місяць та місце проведення: вересень, м. Берегово, Закарпатська обл.

Щороку наприкінці вересня колоритне закарпатське місто Берегове збирає все більше і більше гостей на масштабному етнофестивалі "Берегфест".  Головна ідея фестивалю – у відродженні давніх народних традицій краю. Втіленням її є урочиста костюмована хода учасників та святкове відтворення давньої традиції виноробства, коли перший урожай винограду довіряли чавити у винних діжках незайманим дівчатам босоніж.  На гостей чекають грандіозні лицарські бої та стрільба з лука, шахові та мініфутбольні турніри, польоти на повітряних кулях, гучні народні гуляння, танці та різноманітні конкурси. Кожен бажаючий може взяти участь у майстер-класах народної творчості та промислів і відчути себе справжнім ковалем, гончарем чи ткачем. Голодним ніхто не залишиться завдяки різноманітним кулінарним майстер-класам, а спрагу допоможе втамувати ярмарок-дегустація закарпатських вин. Закінчується насичений святковий день концертом за участі відомих виконавців, святковим феєрверком та етнодискотекою.

12. Гастрономічний фестиваль "Золотий гуляш"

Фото: transkarpatia.net

Відео: ">Канал 24

Місяць та місце проведення: жовтень, с. Мужієво, Закарпатська обл.

На Закарпатті, наприклад, є місце, яке по-праву називають українською Угорщиною. Це місто Берегове та його околиці, до яких входить і село Мужієво. Саме на його території вже п’ятий рік поспіль проводиться смачний фестиваль угорсько-закарпатської кухні "Золотий гуляш".  В угорській кухні гуляш – традиційна страва. На фестивалі його готують на відкритому вогнищі у спеціальному казанку так, що він вбирає в себе м’який присмак диму разом з пікантними відтінками мадярської паприки та різних коренів і трав.

Протягом дня гості свята поринають в атмосферу угорських народних традицій, мають можливість побачити весь процес приготування та відчути смак традиційного угорського гуляшу, а також поласувати іншими різноманітними стравами та випічкою закарпатських господинь і продегустувати кращі вина від місцевих виноробів. А щоб публіка не втомилась без упину їсти та пити, зі сцени її розважають фольклорні колективи, а народні умільці показують свою майстерність – роблять діжки та гнуть обручі.

13. Історичний фестиваль "Стародавній Луцьк. Епоха Доблесті"

Фото: provolyn.com

Відео: Андрей Повзун

Місяць та місце проведення: жовтень, м. Луцьк, Волинська обл.

Щоосені, наприкінці жовтня відбувається фестиваль  "Стародавній Луцьк. Епоха доблесті" на території справжнього замку і виконує роль своєрідного часового містка між минулим та сьогоденням. Тут, перед очима гостей, сучасні лицарі з різних куточків України демонструють свою майстерність та звитягу у масових боях, турнірах “п’ять“ на “п’ять“, у двобоях із мечем та щитом і просто озброєні мечами. Статус захопливого безневинного шоу повністю нівелюють справжні вм'ятини від ударів на сталевих лицарських обладунках.

У перерві між турнірами гості можуть ознайомитися зі звичаями і культурою етносів, які проживали на території міста століття тому, а також взяти участь у стрільбах з луку чи спробувати себе у ролі ремісників. А під завісу дня територія свята яскраво освітлюється видовищним вогняним шоу!

14. Етнографічний фестиваль "День Св. Мартина"

Фото: mukachevo.net

Відео: 5 канал

Місяць та місце проведення: листопад, м. Мукачево, Закарпатська обл.

Святого Мартина Турського дуже люблять у Європі, день його пам’яті там вшановують 11 листопада. Цього дня традиційно їдять смажену гуску, п'ють молоде вино, займаються благодійністю та готуються до посту перед Різдвом. В Україні Святий Мартин ще з XIV століття є офіційним покровителем закарпатського міста Мукачево. Так, у 2014 році святкування дня Святого Мартина в Мукачево охопить одразу три дні: з 9 по 11 листопада. В центрі міста будуть проходити кулінарні ярмарки, художні виставки, благодійні акції та різноманітні майстер-класи, наприклад, по виготовленню небесних ліхтариків. Ще одним атрибутом фестивалю є окроплення землі молодим вином як символ подяки за зібраний врожай. Поспостерігати також можна буде за показовими лицарськими боями та створенням пісочної анімації на тему “Легенди про Святого Мартина“.

 Кульмінацією свята стануть дитяча хода з власноруч виготовленими небесними ліхтариками та подальший їх масовий запуск у вечірнє небо, театралізоване інсценування  відомих історій про Святого Мартина, вогняне шоу та святковий концерт.

15. Гастрономічний фестиваль молодого вина "Закарпатське Божоле"

Фото: zaholovok.com.ua

Відео: aligator71

Місяць та місце проведення: листопад, м. Ужгород, Закарпатська обл.

Свято молодого вина "Закарпатське Божоле" вже стало традиційним на Закарпатті. Виникло ж воно у Франції ще в XIX столітті. Вино божоле має невеликий термін приготування і не пристосоване до довгого зберігання. Воно відрізняється унікальною м’якістю та легкістю, має яскравий колір і насичений аромат, а також є корисним для здоров’я.

На ужгородському фестивалі зібрані зразки п’янкого трунку від іменитих виноробів зі всього Закарпаття. Окрім безпосередньої дегустації, на відвідувачів чекають “винні лотереї“ та розіграші, народне визначення найкращого винороба, частування стравами французької кухні: смаженими каштанами та французьким супом з цибулею, а ще ярмарок меду та різноманітної продукції бджільництва. Разом з фольклорними колективами можна заспівати запальні закарпатські пісні, а за бажання і станцювати народні танці. Не менш цікаво дізнатися і про давню історію та традиції закарпатського виноробства.

Сам фестиваль проводиться у спеціально розчищених для цієї події старовинних винних підвалах, що, без сумніву, лише сприяє створенню відповідної атмосфери.

Якщо ви хочете дізнатись більше або потрапити на котрийсь з цих фестивалів, заповніть форму

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!