Київ

200-річні лазні на Набережно-Хрещатицькій можуть визнати нерухомою пам'яткою України

442 0
Відповідне рішення має ухвалити Мінкульт
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

У МКІП передали документи на внесення до реєстру пам’яток 200-річні лазні на Набережно-Хрещатицькій, 13.

Облікову документацію на будівлю на вул. Набережно-Хрещатицька, 13 першої третини ХІХ ст., 1881 р. (реконструкція) наприкінці 2023 року подано до Міністерства культури та інформаційної політики України для внесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за видом історія та архітектура.

Київський науково-методичний центр по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій зазначає, що будинок становить цінність як цікавий приклад архітектури у формах класицизму, відображає розвиток київської архітектури ХІХ ст., репрезентує творчість київського архітектора Олександра Ромуальдовича Хойнацького. Зазначений об’єкт є рідкісним прикладом споруд, функціональним призначенням якого були міські лазні. Становить історичну цінність як об’єкт, що пов'язаний з історією національних меншин, із духовним розвитком єврейської громади міста Києва.

25 вересня будівлю на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13 внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини столиці. 

Нагадаємо, серпні активісти заявили, що з будівлі почали знімати дах. Будинок 1822 року побудови не був пам’яткою, однак розташований на території Історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». З липня 1812 року ділянкою володів купець Михайло Бубнов. Він спорудив на території одноповерхову наріжну кам’яницю і облаштував там лазні. Після 1884 року частину приміщень у садибі Бубнових переобладнали під житло й торгівлю.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!