Майже 30 лікарень на Львівщині ввійдуть до спроможної мережі медзакладів. Що це означає

1993 0
Львівський госпітальний округ складатиметься з 2 надкластерних, 8 кластерних та 17 загальних лікарень.

27 лікарень у Львівській області увійдуть до спроможної мережі медичних закладів. Така мережа будуватиметься за принципом госпітальних округів, який, у свою чергу, поділятиметься на кластери. У межах округу лікарні розділять на надкластерні, кластерні та загальні. Про це повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОВА.  

Попередньо визначили, що Львівський госпітальний округ буде складатися з 2 надкластерних, 8 кластерних та 17 загальних лікарень.

Читайте також: Медичні заклади на Львівщині поділять на чотири кластери. Що зміниться

«Медичні заклади повинні бути надпотужними і мати матеріально технічну базу, певний перелік спеціалістів, які за своєю кваліфікацією можуть надавати допомогу відповідно до кластеру лікарні. Практично весь спектр медичної допомоги надаватимуть надкластерні медзаклади. Разом з МОЗ ми пропрацьовуємо кластеризацію та структуризацію певних закладів. Потрібно розуміти, що процес складний, тому необхідно мати чітке розуміння спроможної мережі. У той же час потрібно оптимально використовувати ресурси госпітального округу, аби кожен пацієнт був доправлений в ту лікарню, де максимально якісно нададуть потрібні йому послуги», – пояснив керівник департаменту охорони здоров’я ЛОВА Орест Чемерис.

Найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі більш складних проблем зі здоров’ям – пацієнт потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги. Наприклад, вже з початку 2023 року, пацієнти з інстультами та інфарктами зможуть отримати лікування виключно у кластерних та надкластерних медичних закладах, в яких розташовуватимуться сучасні кардіоцентри.

Читайте також: У Львові планують створити регіональний клінічний центр медицини дитинства, об’єднавши дві дитячі лікарні

Після формування госпітальних округів пацієнт потраплятиме саме до тієї лікарні, яка відповідає його стану та матиме все необхідне обладнання для діагностики та лікування.

Нагадаємо, що на початку липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2347, який запускає наступний етап медичної реформи – формування спроможної мережі лікарень. В Україні збудують систему охорони здоров'я європейського зразка, а застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні нівелюють. Так, зокрема, на Львівщині планували створити  госпітальний округ, який передбачатиме надкластерні, кластерні, загальні та лікарні громад.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!