75 копійок замість 50. Як бізнес Львова зреагував на обмеження використання поліетилену

16006 1
Виконком міської ради має намір обмежити використання поліетиленових пакетів у торгових мережах міста. Tvoemisto.tv спробувало розібратися, як це рішення відіб’ється на покупцях, чим можна замінити поліетиленові пакети та коли Львів зможе повністю від них відмовитись.
ілюстративне фото: lviv1256.com

ілюстративне фото: lviv1256.com

75 копійок замість 50-ти

Пакети, що не шкодять довкіллю, не є нонсенсом для України. У департаменті економічного розвитку Львівської міської ради запевняють, що альтернативу поліетилену вже взяли на озброєння відомі в країні компанії, а ціна нового упакування не буде суттєво відрізнятися.

«Еко-френдлі пакети на 50% дорожчі за звичні поліетиленові. Тобто, якщо звичайний поліетиленовий пакет коштує 50 копійок  то цей коштуватиме 75. В Україні такі пакети виробляють, і ними вже користуються "Укрзалізниця" та "Епіцентр". Вони просто розчиняються протягом трьох років, а не сотні», – говорить у коментарі Tvoemisto.tv заступниця директора департаменту економічного розвитку Галина Заяць.

Чи зможе Львів повністю відмовитись від поліетилену

Завтра, 9 листопада, на виконкомі розглядатимуть тільки рекомендацію обмеження комерційного використання одноразових поліетиленових пакетів у торгових мережах. Тим часом у Славську заборонили використовувати поліетилен ще наприкінці жовтня.

Львівські підприємці впевнені, що мешканці поступово зможуть відмовитися від поліетиленових пакетів, адже саме рішення передбачає певні кроки, якими має йти місто.

«Львів – динамічне місто, йому може знадобитися до трьох років, аби повністю відмовитися від поліетилену. Проте насамперед потрібно розібратися з питанням утилізації та переробки сміття», – каже у коментарі Tvoemisto.tv представник мережі «Близенько» Ігор Шолок.

Читайте також: Активісти просять львівські супермаркети не пропонувати пакети на касі

В організації Zero Waste Lviv у коментарі Tvoemisto.tv так само кажуть, що марно очікувати, що від завтра зникнуть всі одноразові пакети. Втім впевнені, що місто рухається в правильному напрямку.  

«Хоч рішення і має рекомендаційний характер, воно передбачає можливість заохочення більш дружніх для довкілля практик. Як на мене, не менш важливим є доручення провести інформаційну кампанію серед містян щодо переваг використання багаторазових торбинок при купівлі товарів у супермаркетах та магазинах міста», – розмірковує співзасновниця Zero Waste Lviv Ірина Миронова.

Альтернатива поліетилену

Існує декілька альтернатив поліетиленовим пакетам, якими можуть користуватися мешканці. Зокрема, це можуть бути екосумки, які легко перуться і призначені для багаторазового використання, плетені сумки-сіточки, які знову входять у моду, паперові пакети або тканинні мішечки.

Читайте також: Чим можна замінити одноразові пакети. 4 альтернативи

У мережі «Рукавичка» кажуть, що вже розробляють стратегію відмови від поліетиленових пакетів на користь еко-френдлі, але не можуть спрогнозувати реакцію споживачів на такі зміни.

«Ми вже прораховуємо, скільки би це коштувало мережі, проте не можемо назвати точної суми. Зрозуміло, що такі пакети будуть дорожчими, тому передбачаємо, що покупці будуть здивовані: хтось приємно, адже магазин підтримує екологічну ініціативу, інші ж негативно реагуватимуть на нову ціну пакета. Якщо це будуть одноразові пакети, які ми використовуємо в пакуванні, то ми понесемо додаткові витрати, але не візьмемо за це коштів зі споживачів», – розповідає в коментарі Tvoemisto.tv член наглядової ради мережі «Рукавичка» Володимир Чернецький.

Чому саме зараз?

У міській раді кажуть, що ідея альтернативи поліетиленовим пакетам є частиною стратегії Zero Waste у Львові.

«Минулого року ми прийняли стратегію Zero Waste, яка передбачає перехід на концепцію нульових відходів: це попередження, перевикористання і сортування сміття. Завтра ми приймаємо одне з рішень цієї стратегії. Наразі не можемо говорити про те, буде це дешевше, чи дорожче. Просто буде інакше», – каже у коментарі Tvoemisto.tv заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Втім, і чиновники, і підприємці впевнені, що відмова від поліетилену багато в чому залежить від самих споживачів. Підприємці кажуть, що ідею альтернативного пакування потрібно поширювати серед молоді, аби це стало трендом та стилем життя нового покоління львів’ян. За їхніми словами, старше покоління навряд чи легко піде на зміни, зокрема і через фінансовий стан.

У той самий час, у ЛМР запевняють, що рекомендація передбачає навчання поводження з відходами з наймолодшого віку, тобто дітей ще з садочків вчитимуть, як жити в екологічно чистому суспільстві.

Андрій Костюк


Читайте також:
9 Листопада, 2018 11:27
Людмила Чому зразу старше покоління, а воно за!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!