92% громадян в Україні вважають себе українцями, 5% – росіянами

1315 0
Кількість росіян є рекордно низьким показником за весь час проведення подібних досліджень.
Фото українського прапора/Укрінформ

Фото українського прапора/Укрінформ

Лише 5% громадян України вважають себе росіянами за національністю, в той час, як 92% вважають себе українцями. 3% – відносять себе до інших етносів. Це рекордно низький показник за весь час проведення подібних досліджень. Про це свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Для порівняння, за переписом 2001 року, населення України на 17% складалося з етнічних росіян. Після російської окупації Криму та частини східних областей України кількість респондентів, які ідентифікували себе як росіяни, зменшилася до 11% і продовжила поступово скорочуватися.

Читайте також: «Компроміс вичерпався». Історик про те, чому Україна вже не може святкувати 9 травня

Зазначимо, що після окупації Криму та частини Донбасу у 2014 кількість респондентів, котрі ідентифікували себе як росіяни, зменшилася до 11%, а кількість українців зросла – до 87-88%. При цьому за останні вісім років кількість тих, хто вважав себе росіянами, поступово зменшувалася. 

Крім того, 80% учасників опитування вважають українську мову рідною (але говорять вдома нею тільки 51%). Цей показник демонструє постійну тенденцію до зростання. Російську мову рідною вважають 16% респондентів, хоча ще десять років тому таких було 42%.

Нагадаємо також, що більшість українців вважають 9 травня пережитком минулого чи буденністю. Якщо до 2022 року це свято абсолютною більшістю (80%) дорослого населення сприймалося як таке, що має значимий особистий символізм, то у 2022 році для значної частини опитаних воно перейшло у розряд пережитків минулого (36%), або ж буденності (23%).

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!