«95 квартал» висміяв окупований Скадовськ. В соцмережах обурюються, а мер міста записав відео

4741 0
Чимало українців обурились виступом «Кварталу» та виступили на підтримку честі скадовців.
Скриншот з відео/Детектор медіа

Скриншот з відео/Детектор медіа

У новорічному випуску «95 кварталу» показали пародію, у якій російськомовна дівчина намагається говорити українською, почасти перекручуючи зміст слів. Представляючись, вона повідомила співрозмовникові, що «сіCькадовська». І це не єдиний епізод, який уже викликав хвилю обурення українців, а особливо скадовців.

Що сталося

Мовиться про нібито гумористичний номер, в якому дівчина зі Скадовська приїхала на Закарпаття. Вона намагалась серед місцевих говорити українською, але почала припускатися грубих помилок і не могла згадати вимову найуживаніших слів.

Коли мешканець Закарпаття, якого грав артист Юрій Великий, запитує у мешканки Скадовська, звідки вона і чому раніше не спілкувалася українською, вона відповідає: «Ві мене звичайно вібачте, я просто, знаєте, я все своє життя розмовляла російською мовою. Місто є таке в Херсонській області, Скадовськ. Тому я сіськадовська».

А місцевий закарпатець, який при цьому розмовляє чистою літературною мовою, заспокоїв жінку: «Не переймайтесь. Головне практикуватися. Помилятися не соромно. Соромно у своїй країні не розмовляти своєю рідною мовою».

На думку авторів пародії, це повинно було виглядати смішно, а, можливо, й повчально. Також в номері «Студії» припустилися й географічної помилки, оскільки дівчина переїхала зі Скадовська, але каже, що місто розташоване на Сході України.

Більше того, мешканку Скадовська у номері «Кварталу» зіграла Ірина Гатун. Як з’ясувала журналістка Євгенія Вірлич, вона відпочивала у 2019 році в окупованому Криму й цитувала Й. Бродського у Facebook-профілі. 

Зазначимо, що 3 січня у коментарі «Детектор медіа» «1+1 media» заявили, що номер з програми «Новорічний вечірній квартал», в якому висміюється українська мова переселенки зі Скадовська, не буде опублікований на ютуб-каналах «1+1 media». Повний випуск «Новорічного кварталу» перемонтують і оприлюднять на платформах каналу без цього номеру. 

«Скадовськ говорить українською»

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв відреагував на недолугий жарт від студії «Квартал 95». Він опублікував відео, в якому звернувся до режисерів гумористичного шоу з проханням попросити вибачення в людей за «сіськи» зі Скадовська.

«Жарти про «сіськи» зі Скадовська, мабуть, комусь здаються дуже дотепними. Але хай це буде на совісті режисерів. Сподіваюся, у них вистачить сили вибачитися перед українцями. Скадовськ сьогодні в окупації, і дійсно, чого зараз потребують скадовчани, – це підтримки», – зазначив міський голова.

Також він ствердив, що у місті багато людей були російськомовними, однак всі добре розуміють українську і розмовляють нею.

Водночас Олександр Яковлєв оголосив про старт флешмобу «Скадовськ говорить українською» і запропонував усім скадовцям зачитати щось українською: «Незалежно від того, де ви є тепер, знаю, що в серці ви любите Скадовськ. Український Скадовськ. Бо саме за українську мову і культуру сьогодні нас намагається знищити орда».

До того ж, сам мер зачитав вірш львівського поета Грицька Чубая «В двадцятий вік не просто жити».

Називати Скадовськ містом на Сході України – це несмішно

Чимало українців обурились виступом «Кварталу» та виступили на підтримку честі скадовців. Наприклад, військовий і колишній головний редактор «Українського тижня» Дмитро Крапивенко вважає, що незнання географії своєї країни на елементарному рівні – це непристойно:

«Плутати Маріуполь і Мелітополь – це несмішно, не розрізняти Галичину і Закарпаття – так само, називати Скадовськ сходом країни – теж. Але є й більші проблеми: судячи з останніх скандалів, складається враження, що російські медіа-менеджери й надалі дистанційно керують розважальною частиною українського ТБ».

Крім того, тренер воротарів збірної України Рустам Худжамов у соцмережах розкритикував коміків за недоречну, на його думку, сценку:

«Мене одного вкурвлює 95-й квартал?! Тупі, недоречні жарти ще починаючи з ебонітових паличок під час Революції Гідності. Про гру причандалами на роялі я промовчу (як і про порівняння України з повією), бо це тема окремого, більш масштабного обговорення… Але ось ця купа дебілів на сцені, що вважають смішним назву міста Скадовськ, який зараз під окупацією і де потерпають наші співгромадяни, вони Вам як?!І хто ці люди у залі, що сміються як не в собі? С*ка, у мене немає слів», – написав колишній воротар донецького «Шахтаря» на своїй сторінці у Threads.

Загалом українців неабияк вразила неповага до громадян, які пережили й досі переживають окупацію. Адже Скадовськ перебуває в окупації з 24 лютого 2022 року.

«Напевно режисери шоу скажуть, що немає таких тем, на які не міг би жартувати комік і що гумор він типу універсальний.  Можливо, але не коли він зачіпає та травмує мільйони людей в твоїй країні, які і без того не вважають себе повноцінними, бо разом з домом  в них вкрали ніби частину тебе, твоїх спогадів і навіть твого ДНК. А зараз твою неповноцінність хочуть ще раз підкреслити тим, що ти погано розмовляєш українською мовою», – написала головна редакторка Української правди Севгіль Мусаєва у Facebook.

Також у підтримку флешмобу міського голови Скадовська та скадовців директор  ГО «Центр Живої Історії «Олешшя» Олексій Білецький поділився фотографією доньок засновника міста Сергія Бальтазаровича Скадовського. 

1918 рік

«Стан мови залежить лише від кожного нас»

Попри російську окупацію українська мова вижила. Українці загалом все більше використовують українських слів. Тому те, як розвиватиметься українська мова, залежить від кожного з нас, переконана мовознавиця Олександра Сербенська. 

«Ще Франко писав: «Мова росте елементарно – разом з душею народу», тому чим більше людина буде гарно говорити, роздумувати, висловлюватися, тим багатшою буде мова. Також треба думати над своїм мовленням. Це постійна праця та ключ до успіху в житті. Бо навіть коли є багата мова, а саме мовлення бідне, – це не добре. Окрім того, що треба знати мову, то ще й треба знати, що сказати»,зазначала раніше в інтерв'ю Тvoemisto.tv Олександра Сербенська.

Українці по-різному ставляться до мови як державної. Наша мова у порівнянні з іншими пострадянського союзу, зараз не у найгіршому стані, хоч проблем ще чимало. Наприклад, за словами науковиці, українська мова на щабель нижчому рівні, ніж естонська, латвійська, литовська чи польська, адже там віддавна запровадили знання державної мови і чиновники чи можновладці не дозволять собі говорити не державною мовою, на відміну від наших. 

«Стан мови залежить лише від кожного нас, тому маємо ще багато працювати над тим, аби ставлення громадян до української мови було таким, як, бодай в Естонії, не кажучи вже про європейські країни. Лише праця, любов, надія і віра можуть зробити нашу мову незламною», – вважає Олександра Сербенська.

Читайте також: «Мова допомогла мені пережити початок війни». Як у Львові вивчають українську

Нагадаємо, що 24 лютого 2022 року російські війська розпочали вторгнення на Херсонщину зі сторони тимчасового захопленого Криму, Скадовськ залишили усі підрозділи ЗСУ, ТРО, СБУ, поліції, того ж дня воно опинилось під російською окупацією. З 23 по 27 вересня 2022 року окупаційна військова адміністрація провела «референдум» щодо входження Херсонської області до склад росії.

15 жовтня 2022 року на території окупованого Скадовська росіяни публічно стратили 56-річну місцеву мешканку — медсестру, Тетяну Мудренко. Вона активно протестувала проти російської окупації. На початку жовтня українка відчитала українських поліцейських за співпрацю з російськими військовими та викрикнула «Скадовськ — це Україна!». Це і стало причиною її страти.

З 1 листопада 2022 року окупаційна адміністрація була перенесена з Херсона в Скадовськ.

Наталія Вареник

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!