Абсолютна більшість українців довіряють ветеранам АТО та військовим. Результати опитування

577 0
55% опитаних відповіли, що мають у своєму оточенні людей, які брали участь у воєнних діях з 2014-ого по 2021 роки.
Фото умовне/ Дзеркало тижня

Фото умовне/ Дзеркало тижня

Абсолютна більшість опитаних українців (96%) довіряють ветеранам АТО та військовим, які зараз захищають Україну від ворога, а рівень поваги до них з боку суспільства залишається високим – 76%. Такими є дані березневого загальнонаціонального опитування «Образ ветеранів в українському суспільстві», яке презентувала соціологічна група «Рейтинг».

55% опитаних відповіли, що мають у своєму оточенні людей, які брали участь у воєнних діях з 2014-ого по 2021 роки (у вересні 2023 року цей показник становив 49%). А 70% респондентів мають близьких, які воюють або воювали від початку повномасштабного вторгнення, що на 5% більше порівнюючи дані вересневого опитування.

Респонденти припустили, що, ймовірно, після повернення із зони бойових дій у ветеранів може виникнути низка проблем. Серед них:

  • психоемоційна нестабільність (так вважають 86%);

  • проблеми з фізичним здоров'ям і труднощі з отриманням медичної допомоги (77%);

  • відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для людей з інвалідністю та проблеми з оформленням соціальних пільг (74%).

Кількість людей, які вважають, що держава належно виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни, стрімко зменшується – лише 25% поділяють цю думку, понад 60% мають протилежне бачення. Частка тих, хто довіряє владі, у серпні 2022 року становила 69% , у січні – 53%, у вересні вона зменшилась на 20% і становила 33%.

Читайте також:«Можна мати протез, але не мати куди вийти», або Що з роботою для ветеранів

Дослідження проводили за ініціативи «Українського ветеранського фонду» Міністерства у справах ветеранів України 2-5 березня 2024 року.

У ньому брали участь 1000 респондентів віком від 18 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв'язок.

Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення.

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95 становить не більше 3.1%.

Нагадаємо, що міністерство охорони здоров’я оприлюднило рекомендації, як допомогти близькій людині, яка повернулася з зони бойових дій, адаптуватися в суспільстві та позбутися негативних наслідків пережитого стресу.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!