Ставлення до ветеранів з боку суспільства погіршується, – соціологи

550 0
Рівень абсолютної довіри до ветеранів та військових знижується.

Останні дослідження соціологів свідчать про песимістичні оцінки щодо ставлення до ветеранів та їх повернення до цивільного життя після війни. Такими є, зокрема, дані вересневого загальнонаціонального опитування «Образ ветеранів в українському суспільстві», яке презентував Український ветеранський фонд Мінветеранів та Соціологічна група «Рейтинг».

«Згідно з дослідженням, попри те, що 79% респондентів досі вважають, що в суспільстві є повага до ветеранів, частка тих, хто має протилежну думку зросла з 6% до 18%. Якщо в липні 2022 року 55% опитаних говорили про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, то у вересні 2023 року таких лише 25%», – йдеться у повідомленні. 

Окрім того, соціологи фіксують зростання очікування можливих ризиків у житті ветеранів. Серед них:

  • ризик відсутності роботи (за рік відсоток виріс із 34% до 42%), 
  • ризик конфліктів у родинах ветеранів (з 31% до 46%), 
  • ризик зловживанням алкоголю та наркотичних речовин (з 31% до 43%), 
  • ризк самогубств (з 18% до 28%) та порушення законів (з 13% до 23%). 

 

Читайте також: «Можна мати протез, але не мати куди вийти», або Що з роботою для ветеранів

Соціологи додають, що більш гостро ці ризики відчувають близькі ветеранів, які воювали з 2014 і воюють зараз.  

«Крім того, дослідження показує, що рівень абсолютної довіри до ветеранів та військових знижується. Хоча загалом показники сьогодні становлять понад 90%, натомість відсоток довіри абсолютної до ветеранів АТО з липня 2022 року знизився з 60% до 52% у вересні 2023», – йдеться у дослідженні. 

Також знизився відсоток абсолютної довіри до ветеранів, які повернуться зараз – із 71% до 58%.

«Немає нічого дивного у цих оцінках. Насправді вони не можуть бути добрими, бо країна знаходиться 1,5 роки в повномасштабній війні. Понад 1 млн людей залучені у Сили оборони України, цивільне населення переживає економічні негаразди. У нас 5 млн біженців і на сьогодні це трагедія нашої держави», – зазначив заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

Нагадаємо, для того, щоб обговорити, чи готові підприємства працевлаштовувати поранених на війні людей, чи шукають ветерани роботу, які вакансії пропонує їм львівський ринок праці, а також про те, на скільки Львів є доступним й інклюзивним для людей з інвалідністю, що робить місто, щоб покращити умови і чого бракує військовим Tvoemisto.tv організовувало дискусію «Робочі місця і доступність. Чи готова Львівщина до повернення військових».

Тетяна Дзяма

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!