Alfa Jazz Fest мусить знайти спонсора з мільйоном доларів до жовтня

4196 0
Організатори фестивалю не бояться сміттєвої кризи, а своє сміття посортують і вивезуть самі.
фото: twitter-сторінка @alfajazzfest

фото: twitter-сторінка @alfajazzfest

До початку сьомого Alfa Jazz Fest залишилося менше тижня. Впродовж п’яти днів на трьох сценах джазового фестивалю виступить понад сто виконавців. Хедлайнерами стануть Гербі Генкок, Чік Коріа та Чучо Вальдез. Проте ще місяць тому «Альфа-банк» оголосив, що з наступного року перестане бути генеральним спонсором фестивалю. Tvoemisto.tv запитало у виконавчої директорки фестивалю Наталії Горбачевської, хто може стати новим спонсором, як зміниться фестиваль і чи не завадить його проведенню цього року сміттєва криза у Львові.

фото: wz.lviv.uа

Із 2014 року проти проведення у Львові Alfa Jazz Fest виступають активісти  бойкотного руху, які вважають фестиваль рекламною акцією бізнес-групи з російським капіталом. Акції протесту заплановані і цього року.

За словами Наталії Горбачевської, організатори домовились із «Альфа-банком» про перейменування фестивалю: у його назві більше не буде комерційних брендів. Також «Альфа-банк» більше не буде титульним спонсором фестивалю (хоча, вочевидь, залишиться серед спонсорів).

«Було багато гучних заяв про те, що велика кількість спонсорів хоче фінансувати таку важливу культурну подію замість “Альфа-банку”. Зараз ми маємо контракти з партнерами на 2017 рік. Пройде цей фестиваль, і я буду дуже рада побачити всіх тих охочих спонсорів, які готові віддати свої гроші на джазовий фест», – говорить Наталія Горбачевська.

Читайте також: Alfa Jazz Fest-2017 у Львові. Програма

Нового титульного спонсора організатори повинні знайти до вересня, максимум – жовтня 2017 року. Якщо не вийде, наступного фестивалю може не бути. «Я не матиму з чим виходити на переговори з потенційними хедлайнерами. Не матиму коштів, щоб гарантувати їм оплату гонорарів, компенсацію витрат на дорогу, житло тощо, – пояснює Горбачевська. – Я готова замість “Альфа-банку” знайти не одного, а, наприклад, трьох або п’ятьох партнерів. Важливо, щоб вони були взагалі». «Альфа-банк» не був єдиним партнером фестивалю, проте саме він давав основні кошти та брав на себе ключові ризики. Решта спонсорів залишається, проте їх не досить, щоб скласти навіть мінімальний кошторис заходу.

«Якщо з'явиться навіть двадцять меценатів, готових дати по десять чи п'ятдесят тисяч гривень, вони не вплинуть на те, буде фестиваль чи ні. Важливі великі компанії з контрактами, наприклад, на тридцять мільйонів гривень», – уточнила Наталія Горбачевська. Раніше в інтерв’ю журналу Vogue вона говорила, що формування бюджету на п’ять днів для організаторів уже є проблемою.

«Ми не можемо організувати таку подію без сцени, звуку, світла, стільців, парканів, охорони, вивезення сміття, туалетів. Це мінімальна інфраструктура фестивалю. Якщо я до жовтня матиму контракти, умовно кажучи, по півмільйона чи по мільйону доларів, то далі зможу протягом року збирати додаткових спонсорів», – каже Наталія Горбачевська. Якщо все вдасться, за рахунок додаткових партнерів організатори можуть продовжити фестиваль і запропонувати відвідувачам додаткові сервіси. Наприклад, накриття над сценою на Площі Ринок чи безкоштовну карусель у парку для дітей.

В усякому разі, команда організаторів Alfa Jazz Fest зацікавлена насамперед у тому щоб далі робити саме цей фестиваль. «Це не бізнес. Ми – не агентство, яке організовує свята. Ми ніколи не організовували ніяких додаткових проектів», – каже Наталія Горбачевська До того ж, пропозиції організувати додаткові заходи у Києві чи Львові хоч і є, але не підкріплені спонсорськими коштами.

Наталія Горбачевська запевняє: те, що спонсори отримують від фестивалю якусь додаткову вигоду, – міф. «Є люди, які думають, що ті, хто вкладає гроші в Alfa Jazz Fest, мають від фестивалю якісь приховані бонуси, які значно перевищують їхні фінансові й інтелектуальні інвестиції. Це неправда. Це виглядає як теорія змови: всі знають, що хтось щось точно отримує з того, але ніхто не знає, що саме», – говорить вона.

Читайте також: Блокування російських соцмереж: шанс відкрити щось більше за «Вконтакті»

Спонсори, за її словами, підтримують проект радше тому, що поділяють думку організаторів: Україні необхідні культурні проекти. «Такий проект – це не те, на чому ти заробляєш, а те, на що витрачаєш, бо віриш, що робиш щось правильне», – пояснила Горбачевська. У разі, якщо фестиваль не відбудеться, кошти спонсорам не повернуть – і вони, за словами виконавчої директорки Alfa Jazz Fest, до цього готові.

Чи загрожує щось цьогорічному фестивалю? Зокрема, засновник «Клубу галицької кухні» Всеволод Поліщук стверджує, посилаючись на власні джерела, що ситуацію з невивезеним сміттям навмисно загострюють до фестивалю, а її пік відбудеться під час Alfa Jazz Fest, коли до Львова приїдуть кореспонденти багатьох медіа.

Наталія Горбачевська в це не вірить: «Мені постійно говорять, що ситуація зі сміттям нагнітається спеціально перед фестивалем. Для мене це звучить дивно. Мені важко зрозуміти, кому це може бути вигідно. Це не приносить нікому ніякої користі – лише шкоду». На її думку, гості, що приїдуть до Львова на Alfa Jazz Fest, і так знають про проблему з вивезенням сміття, а міжнародні журналісти просто отримають наочне підтвердження того, що Україна має внутрішні проблеми.

«У них є стереотипи, які ми намагаємося зруйнувати. Якщо вони це побачать, не думаю, що це вплине на імідж міської влади – вони просто зроблять висновок про країну загалом», – говорить Горбачевська.

У фестивалю, натомість, проблем із вивезенням сміття не буде: організатори мають підписаний договір із компанією-перевізником. Цього року вони також запланували встановлення спеціальних баків для роздільного збирання відходів.

Анна Журба

фото: twitter-сторінка @alfajazzfest


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!