Антибіотики для військових. Чому стійкість до ліків для них небезпечна

1088 0
Для військового, який має багато ран, стійкість до антибіотиків спричиняє значні наслідки і дуже сильно ускладнює стан.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Під час війни стійкість до антибіотиків украй небезпечна. Зловживання ліками, які колись рятували життя тисячам поранених та хворих, може мати наслідки для здоров’я й життя наших військових, зокрема, завадити їхньому одужанню. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» присвячений темі антибіотиків, яке запустило Tvoemisto.tv, зазначив Мар’ян Кузьмяк – завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Луки, який оперує військових.

«Антибіотикорезистентність стосується як пересічних громадян, так і військових і для них вона небезпечна, бо отримують надзвичайно важкі травми. Особливо якщо вони під час евакуації контактують із людиною, яка, умовно кажучи, виховала у собі антибіотикорезистентну флору. Це може навіть бути умовно патогенна бактерія», – каже завідувач хірургією львівської лікарні.

За його словами, у таких випадках для військового, який має багато ран, стійкість до антибіотиків спричиняє значні наслідки і дуже сильно ускладнює стан. Деколи для її усунення знадобиться більш ніж один антибіотик, а це подовжує термін лікування. Ліки можуть нашкодити, негативно впливати на організм чи викликати побічні дії.

«Будь-які ліки роблять і добре, і погане. А потужні антибіотики мають побічну дію, вплив на організм. Колись усі боялися епідемій чуми та холери. Але якщо ми не зрозуміємо актуальність проблеми, то з часом матимемо пандемію банальної пневмонії – бактерії стануть настільки нечутливими до антибіотиків, що пацієнти помиратимуть», – додав Мар’ян Кузьмяк.

Зазначимо, що лікарі та експерти пояснили в студії, чому не можна призначати собі ліки, зокрема антибіотики, як їх треба вживати і чому легковажність у цьому може стати катастрофою світового масштабу. Про це читайте у тексті.

 

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які діляться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!