«Мені сказали, що я не зможу мати дітей, а я вже була вагітна»

3795 0
Українцям тепер як ніколи варто дбати про своє здоров’я. Через війну та ймовірний негативний досвід відвідування лікарів пацієнти можуть зволікати з обстеженнями. Tvoemisto.tv запустило медичну програму «Консиліум», де люди розповідають історії про своє лікування, а лікарі й експерти обговорюють це в студії. Наша перша тема стосується жіночого здоров’я. В однієї пацієнтки – позитивний досвід, другій довелося почути від лікарки, що вона ніколи не матиме дітей, хоча жінка була вже на той час вагітна...

«Мій досвід, напевно, такий самий, як і в багатьох дівчат. У 14 років я прийшла на перший огляд, мені пощастило з лікарем, все було супер. Але другого разу, коли потрібно було обстежитись, мій лікар був у відпустці, тож я потрапила до такого, що не вмів спілкуватися з пацієнтками», – розповідає Наталя.

У молодої жінки виявили полікістоз, через який вона кожні пів року має обов’язково приходити на огляд. Під час описаного випадку пацієнтка перебувала на лікуванні й не могла уникнути огляду. Потрапила до спеціалістки у віці, умовно кажучи, дуже досвідченої.

«Вона сказала, що я не зможу мати дітей, хоча на той момент я була на першому місяці вагітності. Її ставлення спричинило в мене агресію, тому я одразу ж відмовилася від огляду, сказавши, що не потрібно нічого дивитися, бо я не хочу ні контакту, ні спілкування з нею, – згадує неприємну ситуацію Наталя. – Лікарку обурило, що я принесла одноразовий набір для гінекологічного огляду, вона сказала: «От молодіж пішла! Оглядатися не хочемо звичайними приладами». Після цього було достатньо «червоних прапорців», які відбили в мене бажання ходити і в цю поліклініку, і до цієї лікарки».

Однак жінка таки дочекалася свого спеціаліста з відпустки і вже більш ніж 10 років обстежується в нього. На щастя, все чудово. Але в скількох жінок невміння лікаря спілкуватися з пацієнтками відбило бажання ходити на огляди, навіть обов’язкові?

Ми здійснили опитування серед львів’янок про візити до жіночого лікаря. І більшість жінок відповіли, що відвідують гінеколога раз на рік планово, а якщо виникає потреба в терміновому візиті – не нехтують ним. Проте одна пані пенсійного віку визнала, що відвідує лікаря дуже рідко, тільки за конечної потреби: «Щоби відвідувати лікарів, потрібно мати вільний час, а я ще працюю».

 

Інколи жінки не йдуть до гінеколога через те, що соромляться себе і своїх проблем. Щоправда, ті, з якими ми спілкувалися, стверджували, що їм не соромно, бо це їхнє здоров’я, і вони, навпаки, зацікавлені в тому, щоб фахівець вирішив озвучені ними проблеми, інакше чого йти до лікаря. А жіночка старшого віку навіть наголосила, що соромитися не потрібно, тому що ми живемо в такий час, коли людина має бути відвертою: «Це ваша проблема, однак інші можуть допомогти в її розв’язанні. Зробити це найкраще може фахівець. Звісно, в аптеці теж можуть щось порадити, але спеціаліста ніколи ніхто не замінить».

Довіряй, але перевіряй!  

Своїм позитивним досвідом пошуку лікаря поділилася з нами Марта, яка дуже відповідально ставиться до свого здоров’я: «Деколи можна потрапити до не дуже хорошого лікаря. Але, наприклад, коли ми йдемо в перукарню, то не повертаємося до того перукаря, який нас погано підстриг, а обираємо іншого. З лікарями в мене така сама послідовність дій: якщо я бачу, що спеціаліст мені не підходить, то просто йду до іншого. Насамперед звертаю увагу на те, чи лікар коректно зі мною спілкується, чи ввічливий, чи не фамільярний, – пояснює співрозмовниця. – Також мені важливо розуміти, чи лікар добре мене лікує. Якщо призначає адекватне сучасне лікування за європейськими чи американськими стандартами, не взорується на застарілі радянські протоколи, то, звісно, я йому довіряю».

Жінка наголошує, що тут діє золоте правило «довіряй, але перевіряй». Потрібно аналізувати, що лікар говорить, перевіряти інформацію, намагатися зрозуміти, розібратися в усьому.

«Коли я потрапила до свого лікаря, якому стовідсотково довіряю, то отримала і адекватне ставлення до себе як до пацієнтки, і нормальне лікування, яке мені допомагає й відповідає моїм життєвим принципам. Лікар має зважати на те, чого хоче жінка, яким вона бачить своє життя, і вже залежно від потреби визначати протокол лікування», – додає вона.

Ось іще декілька порад співрозмовниці: не очікуйте того, що ви уперше прийдете до лікаря і що вам одразу все підійде; якщо маєте свого сімейного, поспілкуйтеся з ним, розпитайте про лікарів-гінекологів, яких він знає, і спробуйте піти хоча б до одного з них; запитайте подруг, знайомих жінок, які задоволені своїм гінекологом і не мають скарг після відвідування – так ви знайдете свого лікаря.

«Я відвідую гінеколога раз на рік з профілактичною метою – це обовязково. Коли мене щось турбує, то не зволікаю зі зверненням. Кожна жінка може розпізнати сигнали, які подає її організм, і не має права їх ігнорувати, – наголошує Марта. – Хочу, аби кожна жінка зрозуміла, що негативний досвід не має стати на заваді здоров'ю. Ви в себе одна, тому, як ви про себе подбаєте, так про вас ніхто не подбає. Психологічні аспекти, страхи можна побороти – пильнуйте своє здоровя, бо воно того варте!»

Чого бояться жінки

Є жінки, яким не завжди психологічно комфортно йти до гінеколога, через що вони відтерміновують лікування і таким чином ускладнюють перебіг хвороби. Чому так стається, нам пояснила психологиня Ольга Швед: «Жінки дуже чутливі до своєї зовнішності, до переживань. Вони хочуть бути почутими, отримати відповіді на питання. Якщо дівчина чи жінка не впевнена у власному тілі, комплексує, то може соромитися, і ця сором'язливість буде певним бар’єром у спілкуванні з лікарем. Але насправді лікар ніколи не звертає уваги на те, як виглядає жінка. Для нього важливо визначити її стан здоровя,зрозуміти проблему, з якою жінка приходить до фахівця. Також може бути страх, що лікар «щось знайде». Але навіть якщо є певна патологія, то краще виявити її тоді, коли вона може бути виліковна. Тож профілактика важлива».

Спеціалістка переконує, що тривожитися – це нормально. Але під час візиту жінка отримає потрібну інформацію, яку зможе інтерпретувати й використати у своєму подальшому житті. А якщо почує, що в неї все добре, що вона здорова, то буде окрилена, заспокоєна, щаслива, бо її жіноче здоров’я в абсолютній безпеці. 

«Якщо під час першого візиту до лікаря жінка почує імперативний тон, то, вже перебуваючи в стресовому стані, але будучи готовою про щось розповісти, може закритися. Ось цей бар’єр у комунікації – не та тональність, не ті запитання, невчасна розмова, відсутність готовності до неї – може сприяти тому, що жінка піде від одного лікаря до другого й переповідатиме йому, що той перший був «якийсь не такий», – застерігає психологиня. – І річ тут не в тому, чи хороший це фахівець. Жінка тут і зараз  потребує, щоби її вислухали, відповіли на її запитання. І якщо вона це отримає, то в неї почне формуватися довіра до лікаря, вона буде спокійна, бо фахівець знає відповіді на всі її питання».

Коли треба вперше йти до гінеколога і як підготуватися

Все починається з юного віку. Дівчатка часто мають побоювання, тому дуже важливо говорити з дитиною про догляд тіла, гігієну, навчити, чому важливо і нормально йти до лікаря, навіть коли нічого не болить, просто для того, щоб бути здоровою, мати добре самопочуття. 

Лікарка-гінекологиня дитячого та підліткового віку лікарні Святого Миколая Першого ТМО Юлія Маслюк розповіла, як батькам говорити на цю тему з дитиною: «Мама повинна вибрати вдалий момент,щоби спокійно розповісти, що таке менструація, як вона відбувається, щоби донька не лякалася першої з них. Треба покласти їй у шкільний наплічник прокладку, щоби підстрахуватися. Поясніть, що менструація це природний процес,що її не варто боятися, просто треба бути готовою до цього».

Скерувати дівчинку до гінеколога може сімейний лікар. Сімейна лікарка Людмила Марущак пояснює, в яких випадках знадобиться візит до цього фахівця: «Є різні скарги, які залежать від віку пацієнтки. В дитячому це зазвичай дискомфорт, печіння, зміна стану слизових оболонок чи кольору шкіри. В підлітковому віці розлади менструального циклу, тобто періоду від першого дня останньої менструації до першого дня наступної. В нормі він триває від 21 до 35 днів, тривалість менструації – від трьох до семи днів. Це все ми проговорюємо на прийомі, і якщо є якісь відхилення, виділення не в тій кількості,в якій мають бути, больові відчуття, під час яких дівчинка не може терпіти, відвідувати навчальний заклад, то скеровуємо її до гінеколога».

Гінекологиня дитячого та підліткового віку наголошує, що, згідно зі стандартами МОЗу, з 14 років дівчатка щороку мають проходити плановий медичний огляд. Ба більше, дала рекомендації, як дівчинці підготуватися до огляду залежно від ситуації: «Перед плановим оглядом дитина може проводити звичні гігієнічні процедури. Під час такого візиту лікар огляне її, щоби визначити, чи нема запальних змін, ознак порушень: передчасного чи, навпаки, запізнілого статевого дозрівання. Якщо є запальні зміни на слизовій, дитині не варто підмиватися перед візитом, щоби можна було взяти мазок, за потреби – бакпосів, із зовнішніх статевих органів».

Потреба здавати юним пацієнткам ще якісь аналізи залежить від конкретного випадку, пояснює старша наукова співробітниця відділення ендокринної гінекології Інституту педіатрії, акушерства та гінекології, кандидатка медичних наук, акушерка-гінекологиня, наукова консультантка лабораторії «ДІЛА» Тетяна Тутченко: «Якщо дівчинка ще не живе статевим життям і в неї немає скарг, які спонукали до візиту, то рутинних обстежень, як у дорослих жінок, не має бути. Перший візит потрібен тільки для того, щоб гінеколог познайомився з дівчинкою. При такому знайомстві інколи з’ясовується, що проблеми є, хоча ні мама, ні дівчинка про них не знають. Зокрема, тривалі чи рясні менструальні кровотечі, біль при місячних тощо – привід для того, щоб розібратися в ситуації».

Лікарка каже, що навіть у підлітковому віці в дівчаток стається збій менструального циклу.

«Порушення менструального циклу як у підлітковому, так і в репродуктивному віці різноманітні і можуть виникати через функціональні причини: стрес, схуднення, ендокринні захворювання через порушення функції гормональних залоз – щитоподібної або гіпофіза, через дуже високий рівень пролактину», – пояснює вона.

Чим небезпечні папіломавіруси

Проблеми можуть виникати через зараження папіломавірусними інфекціями, які зараз дуже поширені і в подальшому житті можуть спричинити рак шийки матки. Згідно з даними за 2021 рік, у жінок від 30 до 54 років ця небезпечна недуга на другому місці з-поміж онкозахворювань жіночих статевих органів. 

Знизити ймовірність розвитку раку шийки матки можна завдяки вакцинації в дитячому віці. Медики рекомендують щепити дітей (і дівчаток, і хлопчиків), які можуть стати носіями вірусу ще до початку статевого життя. 

«Починати вакцинацію рекомендують із девяти років. Якщо вік дитини від дев’яти до 13 років, знадобиться дворазове введення вакцини з інтервалом п’ять місяців. А якщо дитині більш ніж 15 років – триразове введення через один і п’ять місяців відповідно. Вакцинація запобігає багатьом захворюванням, допомагає уникнути небажаних наслідків, – каже сімейна лікарка Людмила Марущак. – Ми завжди спілкуємося з батьками на прийомах, радимо робити всі можливі щеплення,бо в Національному календарі щеплень вказані не всі вакцини, потрібні для нормального функціонування й розвитку дитячого організму».

І якщо дівчаток можна вакцинувати безкоштовно, то дорослі, які також можуть пройти цю процедуру, мусять її оплатити. Часто саме через нестачу грошей жінки не роблять цього, як, для прикладу, Марта: «Я знаю, що потрібно вакцинуватися проти папіломавірусу. Для дорослих жінок це платна послуга, треба тричі вакцинуватися, і це може бути проблемою з огляду на фінанси. Є дві різні вакцини: одна дешевша, друга дорожча. Кожна покриває певну кількість штамів цього вірусу. Жінка має обрати вакцину і пройти курс. Я наразі не ходила на вакцинацію, але планую зробити це найближчим часом».

Тетяна Тутченко наголошує, що вірусу папіломи людини дуже «сприяє» куріння. Разом вони змінюють генетичний апарат клітин, вірус довго живе в них, поступово призводячи до появи онкології. Ще одним фактором ризику є інфекції, які передаються статевим шляхом. Той же хламідіоз може мати безсимптомний перебіг і вкупі з папіломавірусом призвести до негативних результатів ще швидше. 

«Треба регулярно проходити скринінг на рак шийки матки. Для цього беруть клітинний матеріал на цитологічне дослідження, роблять ПАП-тест, який є досить ефективним. Тепер ми можемо перевірити не лише стан клітин, який констатує, що вони починають хворіти, а й дізнатися, чи є в жінки високоонкогенні штами вірусу папіломи людини, і визначити,чи вона є в більшій зоні ризику розвитку онкозахворювань. На щастя, ці процеси розвиваються місяцями, роками, тому ми з допомогою ПАП-тесту й тесту на вірус папіломи людини можемо «впіймати» передракові зміни і зробити відповідні кроки для того, щоби не розвивався рак шийки матки», – пояснює наукова консультантка лабораторії «ДІЛА».

У яких випадках конче потрібен огляд гінеколога

Згідно з чинним законодавством і рекомендаціями, огляд здорової жінки має відбуватися раз на рік. Якщо лікар виявляє під час нього якусь патологію, то призначає лікування, і наступний візит має відбутися через три місяці або пів року. Якщо додержувати фахових рекомендацій, знайти свого лікаря і не боятися, то можна уникнути дуже багатьох ускладнень і негативних наслідків. Коли ж є якісь скарги, треба одразу звернутися до спеціаліста.

Проаналізуйте свій менструальний цикл. Визначені конкретні характеристики нормального в дорослих жінок: тривалість циклу від першого дня однієї менструації до першого дня другої повинна становити від 24 до 38 днів, однак може коливатися в межах дев’яти днів. Тривалість менструальної кровотечі не має перевищувати вісім днів. Будь-які відхилення в медицині називають аномальною матковою кровотечею і є приводом для обстеження. 

 

«Обєм менструальної кровотечі не обмежується конкретними показниками, бо його дуже важко виміряти. Але якщо вона призводить до поганого самопочуття, жінка не може виконувати звичні щоденні обов’язки, наприклад відбути якусь зустріч, бо мусить відлучатися, щоби змінити прокладку, чи декілька разів за ніч вставати для цього, це розцінюється як надмірна менструальна кровотеча і є приводом для звернення до гінеколога, – пояснює Тетяна Тутченко. – Міжменструальні кров'янисті виділення не є нормою – це теж привід для занепокоєння й обстеження. Тривалі менструальні кровотечі можуть бути проявами доброякісних або ж злоякісних пухлин матки і яйників у жінок репродуктивного та пізнього репродуктивного віку».

Проблеми з жіночим здоров’ям можуть спричинити й захворювання, які передаються статевим шляхом. Це дуже велика група інфекцій – бактеріальні, вірусні, протозойні. Є вісім найпоширеніших, серед яких вірус папіломи людини, генітальний герпес, ВІЛ та гепатит В. Поки що немає ліків, які можуть повністю позбавити людину від їхніх симптомів. Є ще й бактеріальні інфекції, які можна вилікувати повністю: хламідійна та гонорейна, трихомоніаз та сифіліс. У більш ніж половині випадків зараження бактеріальними інфекціями не проявляються жодними симптомами або ж вони неспецифічні, і жінка чи чоловік можуть їх не зауважити. 

«Саме тому ці інфекції залишаються такими поширеними і передаються від однієї людини до другої, при цьому не завжди потрібен проникний статевий контакт, контакт зі спермою. Багатьом, зокрема з вірусом папіломи людини, який є найпоширенішою статевою інфекцією, вистачить шкірних чи урогенітальних контактів, – застерігає акушерка-гінекологиня. – У жінок симптоматикою є зміна характеру вагінальних виділень (більш чи менш виражена, може бути тимчасовою), тому жінка може не встигнути звернутися до лікаря. Досить типовим явищем є порушення сечовипускання, його частішання і відчуття дискомфорту. Може бути біль внизу живота зовсім не специфічний симптом, спричинений як інфекцією, так і іншими причинами. Можуть бути й міжменструальні кровомазання, біль під час  статевого акту».

Відповідно до віку жінки мають проходити різні медичні обстеження, здавати різні аналізи. Які саме, розповідає Тетяна Тутченко: «У жінок від 30 років є показання для високочутливого скринінгу раку шийки матки. У медичній лабораторії «ДІЛА», яка є однією з провідних компаній на ринку медичної діагностики України, він складається з ПАП-тесту методом рідинної цитології. Це дуже ефективне сучасне дослідження порівняно з традиційною цитологією на склі, а також генотипування на вірус папіломи людини. Раз на рік, особливо якщо була зміна статевого партнера, радимо пройти високочутливе комплексне обстеження «Скринінг 7 інфекцій, що передаються статевим шляхом». Проблеми в роботі яйників та збої менструального циклу допоможуть одержати дані щодо комплексу «Порушення менструального циклу (оцінка гіпофіза)». Так ми перевіряємо й фолікулостимулювальний і лютеїнізувальний гормони, а також рівень пролактину й тиреотропного гормону, через які виникають більшість порушень. Якщо порушення циклу поєднується з проблемами зі шкірою – акне, підвищеною кількістю жорсткого волосся на тілі й обличчі, порідінням волосся на голові, сальністю шкіри, надлишковою вагою, особливо накопиченням жиру в ділянці живота, на талії – можна скористатися комплексом «Оцінка джерела гіперандрогенії», який оцінює різні види чоловічих статевих гормонів, бо згадані проблеми часто можуть бути пов’язані саме з ними».

Де ще шукати допомоги 

Щоби вчасно виявити проблеми, захворювання в жінок навіть у віддалених районах області, від Львівського обласного перинатального центру працює мобільна гінекологічна бригада, до складу якої входять гінеколог, сімейний лікар, УЗД-спеціаліст і медична сестра. Послуги цієї бригади й витратні матеріали для огляду безкоштовні. Проєкт реалізують по всій країні за підтримки Фонду народонаселення України та за координації благодійного фонду «Інститут розвитку сім’ї та дитини». 

Наталія Мила, акушерка-гінекологиня Львівського обласного перинатального центру, яка входить до мобільної бригади, пояснює: «Наше завдання запобігти або виявити на ранніх стадіях онкологічні захворювання, зокрема рак шийки матки. Але в оглянутих жінок ми також діагностували кісти яйників досить великих розмірів, пухлини матки, гіперпластичні процеси ендометрію. Скеровуємо з цими та іншими проблемами на подальше обстеження й лікування». 

Бригада працює так, щоб охопити якнайбільше жінок у громадах, обстежити їх максимально вчасно. На Львівщині медики вже оглянули понад 1300 пацієнток, 500 із яких поставили попередні діагнози захворювань, пов’язаних із репродуктивним здоров’ям. 

«Жінки прийшли на огляд і з нашого села, і з інших сіл ОТГ. Зараз нелегкий час, вони багато працюють у полі та не мають можливості їхати в район, тим паче в область. Тому ми дуже вдячні, що ви знайшли час і приїхали до нас!» – каже мешканка села Воля-Баранецька Марія Гірняк, прийшовши на огляд.

Окрім цього, бригади надають послуги з медичної й психологічної підтримки постраждалим від насильств, пов’язаних з війною. Щоби дізнатися про роботу бригади у своїй громаді, телефонуйте на номер 3033.

Співкоординаторка проєкту «Мобільні гінекологічні бригади» Лілія Теліга наголошує: «Наше покликання, наша робота полягає в тому, щоб якнайбільше людей мали можливість скористатися цією допомогою. Ті, що це зробили, здобули шанс на покращення життя. Радіємо з того, бо це значить, що ми рухаємося в правильному напрямку, що наші мобільні гінекологічні бригади працюватимуть надалі».

Текст: Марічка Ільїна

Фото Івана Станіславського/Твоє місто 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!