Антимонопольний комітет відкрив справу проти «Львівгаз збуту»

3014 0
Перші висновки мають бути через 2 місяці.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

АМКУ відкрив справи проти регіональних газзбутових компаній, зокрема і проти «Львівгаз збуту» через ознаки зловживання монопольним положенням при формуванні ціни. Про це повідомив голова київського відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

Читайте також: «Газовий терор». Через масові штрафи за нібито втручання у лічильники вимагають перевірити Львівгаз

«Представники компаній мають надати усні пояснення під протокол про «своє бачення» ситуації з формуванням ціни на газ та про ситуації на ринку газу в цілому. Вимоги про надання інформації вже направили до зазначених компаній і за 10 днів має бути відповідь. Після аналізу всієї інформації очікуємо перших висновків за 2 місяці», – повідомив Олексій Хмельницький.

За його словами, перевірки мають показати, що «вільний ринок не означає «ринок без правил».

«Львівгаз збут» встановила у лютому ціну на газ 6,99 гривень за кубометр газу, виконуючи рішення уряду. Обмеження ціни діятиме на період карантину у лютому-березні 2021 року. За лютий клієнти компанії отримають платіжки з ціною 6,99 грн за куб м, проте у платіжках за січень ціна газу буде 9,90 грн за куб м. 

Читайте також: Чи можуть львів'яни уникнути зростання ціни на доставку газу. Роз'яснення

Нагадаємо, Tvoemisto.tv з’ясувало, чи можуть львів’яни самотужки впливати на цифри у квитанціях за газ та його доставку, аби зменшити суми платежів, що особливо актуально для власників систем індивідуального опалення.

Довідково

Кожен львів’янин може змінити постачальника газу «Львівгаз збут» на іншого. Якщо раніше ця процедура була громіздкою і могла тривати кілька місяців, то тепер її алгоритм чітко прописаний. Відкритий ринок газу дозволяє кожному споживачу змінювати постачальника за бажанням без жодних умов, окрім відсутності боргу перед попереднім постачальником.

Тобто ви можете змінити продавця газу будь-якого місяця, лише враховуйте, що, згідно із законодавством, процедура триває 20 днів (на практиці – зазвичай менше).

Окрім того, ви можете обрати постачальника з іншого регіону – із Києва, Харкова чи Тернополя. Лише перед тим, як вирішити, якій компанії віддати свої гроші, варто перевірити на сайті НКРЕКП, чи має вона чинну ліцензію.

Загалом у переліку НКРЕКП є понад 700 компаній, що мають ліцензію на постачання природного газу. Та не всі із них мають досвід роботи із побутовими споживачами та, відповідно, необхідний для цього клієнтський сервіс. Щоб було зручніше обирати, аналітична компанія DiXi Group розробила сайт «Газотека», на якому ви можете порівняти ціни на газ у різних компаній, швидко підрахувати, скільки грошей зекономите за рік на купівлі газу та подати онлайн заявку на зміну постачальника.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!