Архів УПА, який викопали у лісі на Львівщині, виклали онлайн

1604 0
Архів закопали восени 1950 року у металевому молочному бідоні. Так повстанці сподівалися врятувати свідчення про їхню боротьбу. Частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича.
Фото: Віктор Синицький

Фото: Віктор Синицький

320 документів підпільників, закопаних у лісі на Львівщині, через 70 років виклали у вільний доступ для українців. Колекцію документів опублікував Центр досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Читайте також: У львівський музей передали знайдені у бідонах архіви українських повстанців. Фото

Архів знайшли 2009 року у лісі поблизу села Лапаївка Львівської області. Його закопали восени 1950 року у металевому молочному бідоні. Так повстанці сподівалися врятувати свідчення про їхню боротьбу. Знайдений у доброму стані архів розпродали серед колекціонерів в Україні, Німеччині та Польщі. Центру досліджень визвольного руху вдалося домовитися про копіювання, тож весь архів тепер оприлюднили онлайн.

«Лапаївський архів є унікальною знахідкою для науковців та громадськості. Знайдений масив включає, до прикладу, поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкція про ведення фінансів, поіменні списки загиблих повстанців з біографіями та описами обставин загибелі. Ми припускаємо, що архів збирали для Проводу ОУН, ймовірно, частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича, Головного командира УПА», – розповів історик Руслан Забілий. 

Один із документів – це уривки із листів селян, яких депортували у Сибір. Люди голодують і просять родичів про допомогу: «…Прошу тебе не забувай про мене, рятуй, чим можна і як можна, бо дуже тяжко жити…Прошу вас дорогі родичі требуйте дітей додому, хай з голоду не вмирають».

Також повстанці описали жорстоку процедуру вивезення людей більшовиками та зібрали статистичні дані про депортації.

«На жаль, так і не вдалося домовитися про копіювання дереворитів художника Свирида, учня Ніла Хасевича. Ця спадщина наразі в приватній колекції, і залишається невідомою для мистецтвознавців та істориків», – сказав Руслан Забілий.

Читайте також: Арештована коляда. СБУ відкрила архів про переслідування українських колядників у Львові

Нагадаємо, у музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» у Львові передали знайдені на Мостищині документи часів ОУН-УПА. Архів зберігали у двох бідонах. Найціннішими є звіти про діяльність ОУН-УПА, а також видання «Хто такі бандерівці і за що вони борються».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!