Без літаків, смартфонів і авто. Які відомі компанії йдуть з російського ринку через війну в Україні

1980 0
Світові гіганти покидають російські ринки. Від цього економіка агресора може спуститись до рівня 1998 року.
"Українська правда"

"Українська правда"

Через військове вторгнення Росії в Україну великі іноземні компанії оголошують агресору бойкот. Через це близько трьох мільйонів росіян можуть залишитися без роботи, а також у країні буде дефіцит багатьох товарів та комплектуючих.

За розрахунками Bloomberg, понад 3 мільйони росіян, які працюють у західних компаніях або у спільних проєктах, які співфінансуються західними компаніями, втратять роботу. За розрахунками Goldman Sachs та JPMorgan, економіка РФ цьогоріч може скоротитися на 7%. Для порівняння, у 1998 році, коли Росія оголосила дефолт, її ВВП впав на 5,3%.

Авторинок

Через вторгнення російських військ в Україну Porsche зупиняє постачання автомобілів до Російської Федерації та жертвує кошти для українських біженців. Про це інформують українські ЗМІ з посиланням на пресслужбу німецького автовиробника.

«У зв’язку із ситуацією, що склалася, компанія негайно припинила поставки своїх автомобілів в Росію. Porsche засновує свої рішення на загальній ситуації, яка характеризується великою невизначеністю та поточними потрясіннями», – йдеться у повідомленні.

Крім цього, Porsche був змушений зупинити випуск автомобілів на своєму підприємстві в Лейпцигу через нестачу комплектів електричної проводки українського виробництва.

Раніше про припинення постачання автомобілів в Росію і зупинку виробництва на підприємствах в Калузі та Нижньому Новгороді оголосили Volkswagen і Skoda. До концерну Volkswagen входять марки Audi, Skoda, Volkswagen, Bentley, Lamborghini та Ducati, їх у Росію більше не постачатимуть.

Також у повідомленні йдеться, що автовиробник Porsche вирішив пожертвувати мільйон євро. Із цієї суми 750 000 євро підуть до фондів «Допомога біженцям ООН». Це давній партнер Volkswagen Group, який надає підтримку постраждалим від війни. Гроші спрямовуються безпосередньо до Агентства ООН у справах біженців, яке діє в Україні з 2014 року.

Як пише NIKKEI Asia, японські виробники важкої техніки Hitachi та Komatsu теж зупиняють виробництво в Росії та експорт до країни.

Техніка

Компанія Samsung також припиняє постачання своїх товарів до країни агресора Росії, передає агентство Bloomberg. Виробник зазначає, що призупинення торкнеться всіх товарів Samsung, включно з чіпами, смартфонами та побутовою технікою. Раніше про призупинення постачання товарів і послуг до Росії повідомили такі компанії, як Apple, Oracle, Intel і AMD.

Також усі продажі у Росії зупиняє техногігант Microsoft. Про це йдеться на сайті компанії. «Як решта світу, ми відчуваємо жах, злість та сум через звістки про війну в Україні та засуджуємо це невиправдане, незаконне та безпричинне вторгнення, скоєне Росією», – йдеться в офіційному повідомленні Microsoft.

Тож Microsoft зупиняє всі продажі своїх продуктів та сервісів у Росії а також повідомляє про співпрацю з урядами США, країн ЄС та Британії, аби сприяти запуску запроваджених проти агресора санкцій. Компанія наголошує, що має найбільший вплив у сфері кібербезпеки та продовжує активно допомагати українським відомствам захищатися від російських кібератак, зокрема – на українські телеканали та цивільні сайти.

Також про припинення роботи з агресором заявили провідні компанії-виробники мікрочипів. Зокрема, компанія Intel та  AMD призупинила постачання всіх свої чипів та іншої комп’ютерної продукції до Росії.

Авіація

Через військове вторгнення російських військ в Україну одразу 36 країн заборонили перельоти до Росії. Росія відповіла такою ж забороною. Утім Євросоюз заборонив лізинг, страхування, постачання деталей і техобслуговування для літаків з Росії. «Українська правда» повідомляє, що компанія Boeing зупинила операції в Росії, а Airbus припинила постачання запчастин та послуг для російських компаній, що може похоронити авіаційну галузь агресора.

У перші дні війни з країни-агресора вирішили піти такі відомі бренди, як Французький будинок моди Hermes, компанія Swarovski, Airbnb, IT-компанія Netscout, гастрономічний гід Michelin, EPAM, виробник мережевого обладнання Cisco Systems Inc. Данський Carlsberg також заявив, що не інвестуватиме в Росію і призупинить експорт пива та інших напоїв до країни.

Працюють з Росією, але їх можна переконати 

Утім не усі торгівельні гіганти мають тверду позицію щодо злочинних дій Росії. Пʼять компаній з найбільшим оборотом у світі продовжують працювати на агресора, йдеться про Nestlé, P&G, Unilever, Coca-Cola та Danone. Про це інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Утім українців закликають намагатись достукатись до компаній через соцмережі. «Як допомогти? Заходьте на їхні офіційні сторінки і пишіть у коментарях до їхніх постів, що вони фінансують війну. Поки хтось в РФ розвиває бізнес, в Україні від рук агресора гинуть люди! Негайно припиніть співпрацю з терористами!» – ідеться в повідомленні.

Підготувала Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!