Без нових парт: як львівські школи готуються до першого вересня

4600 0
Скільки грошей отримали на Нову українську школу львівські навчальні заклади та на що їх витратять.
ілюстративне фото: Вголос

ілюстративне фото: Вголос

Львівські навчальні заклади для забезпечення Нової української школи (НУШ) отримали з державного бюджету 13 409 041 грн. Оскільки субвенція надається на умовах співфінансування, з міського бюджету додатково виділили ще 8 964 316 грн. Про це йдеться у відповіді управління освіти ЛМР на запит Tvoemisto.tv.

Згідно з цими даними, кожна школа Львова отримала однакову суму на закупівлю комп’ютерного та мультимедійного обладнання – трохи більше 35 тисяч гривень. Як пояснила у коментарі Tvoemisto.tv завідувачка фінансово-економічного сектору управління освіти ЛМР Галина Левицька, ці кошти включають дві субвенції.

Читайте також: Нові правила для перших класів. Усе, що варто знати батькам

«Одна з них – цільова. На неї школа обов’язково має купити комп’ютер або ноутбук з ліцензованим програмним забезпеченням, багатофункціональний пристрій, що включає принтер, сканер і ксерокс, ламінатор з витратними матеріалами, а також мінімум 10 пачок паперу формату А4. На кошти з другої субвенції школи можуть закупити мультимедійне обладнання, яке вважають за потрібне: комп’ютери, проектори чи ще один багатофункціональний пристрій», – каже вона.

Кошти на меблі та дидактичні матеріали розподіляли по школах у залежності від кількості учнів, які підуть там у перший клас. За словами Галини Левицької, незважаючи на те, що школи самі розпоряджаються виділеними коштами, управління освіти контролює цей процес. Щопонеділка всі навчальні заклади мусять звітуватися про проведені закупівлі, у тому числі надавати копії відповідних документів.

Читайте також: Більшість першокласників Львова вчитимуть англійську за британськими підручниками

«Школи не мають права використати субвенцію на щось інше. Якщо якась з них не використає всю субвенцію, кошти повернуться в міський бюджет», – говорить Галина Левицька і додає, що наразі у Львові немає жодної школи, яка закупила б усе необхідне.

«Кошти субвенції виділено помісячно. Деякі – починаючи з травня, деякі – з серпня, деякі – на вересень і жовтень. Ми не можемо купити все до того часу, поки в нас не буде всіх грошей на рахунках, бо це буде бюджетне правопорушення. Наприклад, одна із субвенцій на мультимедійне обладнання в нас є, іншої – ще немає. Тому школи до 1 вересня зможуть закупити лише по одному комп’ютеру. Ми звернулися вже в міністерство, щоб нам ті кошти дали швидше», – каже вона.

Крім того, жодна з львівських шкіл, які цього року починають працювати у форматі НУШ, ще не має нових парт. Галина Левицька зазначає, що така ситуація склалася по всій країні, оскільки виявилося, що в Україні немає достатньої кількості сертифікованих виробників меблів. Тому ймовірно у вересні першокласникам доведеться сидіти за старими двомісними партами.

Таблиця розподілу коштів на потреби НУШ між львівськими школами наведена нижче.

Анна Журба

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!