Безпрецедентне єднання. 83% українців за те, щоб українська була єдиною державною мовою

2353 0
Така думка домінує в усіх макрорегіонах, вікових та мовних групах.
Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Безпрецедентне єднання суспільства на тлі війни різко вплинули і на ставлення до статусу мови. За результатами опитування соціологічної агенції «Рейтинг», яке проводили 19 березня, сьогодні абсолютна більшість, а це 83%, за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. Така думка домінує в усіх макрорегіонах, вікових та мовних групах.

Із іншого боку за надання державного статусу російській мові до війни виступали майже чверть, а сьогодні – лише 7%. У мирний час за надання статусу державної російській мові традиційно виступали мешканці півдня та сходу. Але навіть у цих регіонах таких було лише третина, а сьогодні їх кількість зменшилась майже вдвічі.

Читайте також: «Ми – народ, який за тиждень зламав плани ворога», – Зеленський

«На сьогодні дані свідчать, що мова є швидше регіональною особливістю, а не способом мислення. Наприклад, у грудні 2021 року серед двомовних Росію агресором вважали 65%, серед російськомовних – половина. Водночас у сегменті українськомовних кожен десятий мав проросійські погляди. Прихильність до Росії визначалася не так мовою спілкування, як політичними поглядами та впливом пропаганди і коригувалася з рівнем підтримки проросійських партій (ОПЗЖ, Наші, Шарій)», – йдеться у результатах дослідження.

Додамо, що опитування проводили серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність – 1000 респондентів. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера.

Нагадаємо, що після війни українці планують, в основному, подорожувати, професійно розвиватися, освоювати нову професію чи піти на нову роботу. Детальніше про плани українців читайте в результатах опитування.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!