Біль та зміни у суглобах. Як вберегтись та лікувати

2820 0
Біль у суглобах може з’являтися у кількох випадках.
Фото умовне

Фото умовне

Зміни та травми можуть спровокувати різкий та затяжний біль у суглобах. Про те, як визначити, яка причина вашого болю та які перші правильні кроки при його виявленні Тvoemisto.tv  під час медичного ток-шоу «Консиліум»  розповів ортопед-травматолог Юрій Синюк. 

Медик вказав, що в травматології та ортопедії є три основні види болю:

Перший – це наслідок травми: впав, ударився, різко підняв вантаж. Людина може чітко вказати годину і день, відколи цей біль її турбує. Якщо він не минає за декілька днів, то не варто зволікати, бо без допомоги лікаря тут не обійтися.

«Незаліковані травми спричиняють обмеження функцій кінцівки, розвиток обмеженої рухливості в суглобі, дистрофію м'язів і зменшення м'язової сили. Згодом це переростає в патологію – регіонарний больовий синдром, який лікуватиме мультидисциплінарна команда. Його основні ознаки: порушені кровопостачання та іннервація, що значно змінює функціонування. В задавнених випадках із цієї ділянки з кісток вимивається кальцій і виникає регіонарний або плямистий остеопороз. Це робить кінцівку неопорною або нефункціональною», – пояснив він. 

Другий – стирання суглобового хряща. Людина працює на вже зношеному хрящі, що згодом викликає механічні болі від тертя. 

«У таких випадках аналогів хірургічного лікування нема. Однак не всі суглоби можна успішно замінити: кульшові, колінні та плечові вже реально, а гомілково-ступневий чи ліктьовий – це експериментальна медицина. Не факт, що це допоможе», – вказав Юрій Синюк.

Третя – ревматологічні захворювання, імунологічно обумовлені або інфекційно задавнені проблеми, які нищать суглобові тканини на імунному рівні.

Також ортопед-травматогол зазначив, що ревматологічні хвороби, які ще п’ять років тому вважали безнадійними, тепер лікують імунотерапією. Людина отримує одну ін'єкцію на пів року чи рік і перебуває в ремісії, забуває про хворобу.

Детальніше про те до якого лікаря йти при тривалих болях, чому наш мозок може подавати сигнали про біль, якщо для цього немає фізичних причин, що робити, якщо лікар не може поставити діагноз чи знайти правильне лікування, Tvoemisto.tv з’ясовувало разом зі спеціалістами у новому випуску медичної програми «Консиліум». Детальніше – за посиланням

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Генеральним партнером випуску є Медичний центр «Дельта Мед».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!