Чому біль – це не завжди погано

5498 0
Біль найчастіше змушує нас звертатися до лікаря. Які є типи болю, як знайти його причину і чому кожен сприймає його по-різному; до якого лікаря йти; чому наш мозок може подавати сигнали про біль, якщо для цього нема фізичних причин; що робити, якщо лікар не може поставити діагноз чи знайти правильне лікування, Tvoemisto.tv з’ясовувало разом зі спеціалістами у новому випуску медичної програми «Консиліум».

До болю треба прислухатися

Біль вважають неврологічною проблемою, хоча він може вказувати на різні захворювання. Невролог медичного центру «Дельта Мед» Мирослав Боженко стверджує, що до болю важливо прислухатися, бо кожна людина сприймає його по-своєму: «Він є «сторожовим псом» нашого здоров'я, завдяки болю людина може зрозуміти, що щось треба виправити, і це може врятувати від погіршення ситуації».

Біль буває гострим, який триває до трьох місяців, і хронічним – від трьох місяців. Перший сигналізує про проблему, тому не варто гамувати його протибольовими препаратами чи ігнорувати, бо буде ще гірше.

«У 2020 році змінилися визначення болю: це емоційне і фізичне переживання, яке тепер зосереджене більше на особистісних моментах. Індивідуальне відчуття болю людиною мусить поважатися, бо біль, який відчуваю я, може бути зовсім інакший,а ніж той, що відчуває хтось інший. Людина може моделювати будь-які відчуття в своїй голові. Приємне відчуття може перевести у відчуття болю і навпаки, не маючи жодних подразників», – пояснює невролог.

Є три основні типи болю: ноцицептивний, нейропатичний, ноципластичний та різні їх комбінації. Коли людина порізалася – це ноцицептивний біль, бо відбувається подразнення ноцицепторів, пов'язаних із прийняттям болю. Нейропатичний біль виникає внаслідок зміни в нервовій тканині. Через її ураження виникають ектопічні вогнища, які дають імпульси, а вже мозок продукує відчуття болю. Майже два роки тому виокремили ноципластичний біль, який раніше був підтипом нейропатичного.

«Це дозволяє пояснити, чому в людини біль виникає тоді, коли нема ураження нервової тканини. Він може формуватися мозком через модуляції відчуттів, є більш емоційним, але людина відчуває його як фізичний. Яскравим прикладом такого болю є фіброміалгія, коли біль відчувається у різних ділянках тіла. Фантомний біль теж може бути проявом такого болю, але тут дещо складніші механізми. Людський мозок дуже цікавий, те, як він намагається компенсувати брак чогось, може відбиватися болем», – веде далі він.

Як знати, коли і до якого лікаря звертатися

Ортопед-травматолог Юрій Синюк пояснює, що біль може свідчити про потенційне ушкодження тканин, органів, частин тіла, тому його треба проаналізувати. Можливо, це крепатура після занять у спортзалі, біль у стопах після походу в гори, біль унаслідок забою або падіння. Переважно такі больові відчуття минають без втручання лікаря і вживання ліків. Але коли біль триває три-п’ять днів, стає більш інтенсивним, приєднуються інші симптоми, тоді треба звернутися по допомогу до медиків.

«У нашій країні немає чіткого алгоритму  визначення, до кого звернутися. Для цього є сімейний лікар, який під час попереднього огляду і визначення певних клінічних проб може скерувати пацієнта до того лікаря, який надасть високоспеціалізовану допомогу», – пояснює він.

Мирослав Боженко підтримує колегу і зауважує, що часто до неврологів звертаються найперше, бо не знають, до кого мають іти: «Ми можемо допомогти із цим, бо дуже часто лікування болю – це робота команди, а не одного лікаря. За сучасними рекомендаціями в ній мають бути і реабілітологи, і психотерапевти, і лікарі інших спеціальностей. Однак в ідеалі людина має звертатися до сімейного лікаря, який може скерувати її до спеціаліста потрібного напрямку».

Що робити при різкому болю

Невролог каже, що все залежить від того, де саме болить і який це біль. Люди найчастіше звертаються з болем у спині та болем голови. Перший у 80-90% випадків є механічним, бо наша спина – це своєрідний амортизатор, який бере на себе навантаження під час будь-яких рухів. І в певний момент цей амортизатор може не впоратися з навантаженням. Болем організм інформує, що щось іде не так, і це може призвести до проблеми, або вже призвело до неї.

Механічний біль не є потенційно небезпечним, але потребує уваги для усунення механічних чинників, які до нього призводять. Однак навіть до такого болю треба прислухатися.

«20 років тому вважалося, що з механічним болем людина має лежати і нічого не робити. Та вже зараз ми розуміємо, що треба рухатися, але так, щоб не провокувати біль, бо це підказка, що робимо щось не те. Коли не перестаємо рухатися, робимо вправи і за потреби вживаємо певні препарати, то результат буде швидшим. Якщо ж це вторинний біль, то він є ознакою якогось захворювання», – каже лікар.

Важливо не пропустити ті 10-15% випадків, у яких біль у спині може мати вторинний характер або під нього маскується інший біль. Наприклад, якщо біль у спині виник уперше, але не реагує на медикаментозне втручання і не пов'язаний із рухом.

«Найчастішими причинами пошкодження є патологія в міжхребцевому диску. Ви могли чути термін «грижа», ось вона й виникає внаслідок перенапруження міжхребцевого диска. Це не є причиною болю в 100% випадків. Ми лікуємо насамперед людину, прислухаємося до того, на що вона скаржиться, і поєднуємо це з додатковими обстеженнями», – пояснює Мирослав Боженко.

Та є «червоні прапорці», які вказують на потребу звернутися до спеціаліста. Вони допомагають відрізнити механічний біль від вторинного, не пропустити серйозну патологію.

«Пацієнт звертався з болем у спині, а в нього була аневризма черевного відділу аорти. Загрозливий для життя стан може замаскуватися відчуттям болю в спині. Він характеризується такими проявами, як нічний біль і пульсуючий біль, що не зовсім типово для болю в спині, а от для болю судинного генезу – так», – коментує конкретну ситуацію лікар.

Читайте також: Які чинники можуть сприяти виникненню раку. Пояснення онколога 

Що впливає на появу дегенеративних змін

Варто пам’ятати, що наш організм після 18 років вже не молодшає. Люди лякаються, коли після МРТ, КТ їм ставлять діагноз остеохондроз. Мовляв, це серйозна хвороба. Під цим терміном кодується справді серйозне захворювання, та в Україні його інтерпретують дещо неправильно.

«У нас цим терміном описують вікові зміни хребта. Але вони розвиваються по-різному і залежать від різних факторів: фізичних навантажень, ревматологічних патологій. У мене на консультації була 30-річна балерина, її хребет виглядає як хребет 50-річної людини, бо значні фізичні навантаження призводять до його зношення», – твердить невролог.

І додає, що схильність до запальних захворювань, які виникають на тлі ревматологічної патології, пришвидшує ці процеси. Та й генетичні фактори мають вплив на швидкість старіння кісткових та суглобових тканин.

Тому будь-які навантаження варто збільшувати поступово, переходити до них після попередньої підготовки, тренувань.

Чи може біль після травми за якийсь час початися знову

Юрій Синюк пояснює, що в травматології, ортопедії є три основні види болю. Перший – це наслідок травми: впав, ударився, різко підняв вантаж. Людина може чітко вказати годину і день, відколи цей біль її турбує. Якщо він не минає за декілька днів, то не варто зволікати, бо без допомоги лікаря тут не обійтися.

«Незаліковані травми спричиняють обмеження функцій кінцівки, розвиток обмеженої рухливості в суглобі, дистрофію м'язів і зменшення м'язової сили. Згодом це переростає в патологію – регіонарний больовий синдром, який лікуватиме мультидисциплінарна команда. Його основні ознаки: порушені кровопостачання та іннервація, що значно змінює функціонування. В задавнених випадках із цієї ділянки з кісток вимивається кальцій і виникає регіонарний або плямистий остеопороз. Це робить кінцівку неопорною або нефункціональною», – констатує він.

Друга група причин суглобового болю – дегенеративно-дистрофічні зміни в суглобах, пов'язані з розвитком суглобової хрящової тканини та її атрофією. По-простому – стиранням суглобового хряща. Неправильно пролікована, нереабілітована людина працює на пошкодженому хрящі, через що він механічно зношується значно швидше, аніж здоровий. Людина з високим больовим порогом живе з цим доти, допоки не виникнуть болі від механічного тертя в суглобі.

«У таких випадках аналогів хірургічного лікування нема. Однак не всі суглоби можна успішно замінити: кульшові, колінні та плечові вже реально, а гомілково-ступневий чи ліктьовий – це експериментальна медицина. Не факт, що це допоможе», – пояснює травматолог-ортопед.

Третя група суглобових проблем, які спричиняють біль, це ревматологічні захворювання, імунологічно обумовлені або інфекційно задавнені проблеми, які нищать суглобові тканини на імунному рівні.

Чи можна розвязати багаторічні ревматологічні проблеми

Ревматологічні хвороби, які ще п’ять років тому вважали безнадійними, тепер лікують імунотерапією. Людина отримує одну ін'єкцію на пів року чи рік і перебуває в ремісії, задоволена життям, забуває про хворобу.

«Майже щотижня ми дізнаємося про те, що нова хвороба вже контрольована, її можна тримати в рамках і жити звичним життям. Що це вже не вирок, а модифікація способу життя, яка дозволить бути умовно здоровим», – переконує Юрій Синюк.

Мирослав Боженко підтримує колегу, адже вже появилися методи лікування багатьох захворювань: «Ще 20 років тому лікування мігрені не було або ж було дуже обмежене, а впродовж останніх п’яти-семи років з’явилося декілька дієвих сучасних препаратів. З’явилися моноклональні антитіла, які допомагають у лікуванні в інших напрямках – ревматології, лікуванні нейродогенеративних захворювань. Медицина змінюється, але дуже важливо правильно поставити діагноз».

Читайте також: Що змінилось та як правильно вживати антибіотики. У Львові вийде медична програма 

Які причини болю голови

Невролог каже, що існує понад 200 видів цефалгій. Однак найчастіше це первинний біль голови: біль через напруження, мігрень, група тригемінальних автономних цефалгій. Із першим мали справу всі. Це біль середньої інтенсивності, що часто супроводжується напруженням м'язів шиї. Він виникає після фізичних і психоемоційних навантажень, наприклад, якщо ви довго сиділи за комп'ютером і перепрацювалися. В клінічній практиці він не такий частий, як мігрень, бо з ним ми не йдемо до лікаря, а п’ємо таблетку, яка дає полегшення. Рекомендацією таким пацієнтам є корекція способу життя, яка може суттєво впливати на цей біль.

Коли ж мовиться про мігрень, то треба потрапити до хорошого спеціаліста. Це може суттєво змінити якість життя людини і зекономити кошти на лікування. Уже з’явилися нові методи її подолання.

«Типова ситуація для людини з мігренню: 10 днів на місяць вона нічого не може робити, просто ховається під ковдру, бо подразнює світло, шум, виникає нудота, блювання. Часто люди починають самолікування, зуживають ліки, рекомендовані в аптеці. Але це призводить лише до погіршення ситуації, бо може спричинити біль голови від надмірного споживання ліків. Із таким зараз часто маємо справу, бо люди починають вживати медикаменти неконтрольовано. Це потребує зовсім іншого підходу до лікування», – вважає Мирослав Боженко.

Що робити з болем голови в дітей та підлітків

Біль голови у дітей часто має психогенний характер, тому добре піддається лікуванню плацебо. Але, як і будь-який біль, він про щось свідчить. Це можуть бути психологічні проблеми чи проблема з фізичними процесами. Наприклад, дитина досить довго перебуває в одному положенні, внаслідок чого починають напружуватися м'язи шиї, що й призводить до напруження перикраніальних м’язів та болю голови.

«Мігрень може починатися і в дитячому віці. Тоді вона дуже часто починається не з болю голови, а з синдрому циклічного блювання. Згодом це переростає в класичні симптоми: біль голови, подразливість, нудота», – пояснює спеціаліст.

На біль у цілому надзвичайно впливає порушення сну. Гаджети випромінюють світло, яке подразнює очі, внаслідок чого виникає порушення циркадного ритму, через що людина гірше висипляється. Це також може бути пов’язане з різними больовими синдромами.

«Кожна людина в певний момент може відчувати біль по-різному. При зубному болю мені до певного моменту всі процедури робили без жодної анестезії. Але після переживання вираженого больового синдрому цей досвід спричинив зміну сприйняття зубного болю, і я його менше толерую», – ділиться власним досвідом Мирослав Боженко.

Що робити з фантомним болем, який переживають ті, що втратили кінцівки

Фантомний біль – це дещо інше, але він теж пов'язаний з модуляцією в мозку. Мозок не до кінця розуміє, що людина втратила кінцівку, і посилає їй імпульси, але у відповідь не отримує сигналів, яких очікував, тому починає формувати відчуття спотворено. Механізм ламається, і людина починає відчувати, ніби вона має кінцівку і відчуває в ній біль.

Невролог пояснює ситуацію так: «Тут поєднуються нейропатичний компонент, бо внаслідок ампутації уражені периферичні нерви, і ноципластичний компонент, коли біль формується в мозку. В таких випадках часто допомагають ліки, які мають нейромодулювальний ефект. Відповідно до сучасного розуміння біль є не сталим процесом, а пов'язаний зі зміною взаємодії мережі контактів у голові. Такі препарати впливають на їхню взаємодію і модулюють цей процес, допомагають зменшити фантомний біль».

Читайте також: Як діагностують онкологічні захворювання сьогодні 

Чи можна вилікувати будь-який біль

Навіть мігрень лікарі наразі не можуть вилікувати повністю. Але люди, які відчували біль голови по 20 днів на місяць, зараз не мають його жодного дня. Це, можливо, препарати, які дають декому надзвичайний ефект. 

«Тепер ми краще розуміємо хронічний біль, чому і звідки він виникає. Знаємо, що нейромодулятори деколи можуть допомагати краще, аніж сильні опіоїди. Розуміємо, що біль – це дуже складний багатокомплексний процес, який модулюється в мозку. Навіть якщо заберемо джерело болю, мозок зможе його сформувати так, як захоче. Це дуже пов'язане з тривогою та депресією, а за даними МОЗ, понад 70% українців мають височенний рівень тривожності», –переконаний Мирослав Боженко.

Як боротись із тривожністю? Насамперед ви маєте зрозуміти, чи можете самі з нею впоратись. Якщо ні, то треба звернутися до спеціалістів, переважно психіатрів. «Ми, неврологи, часто слугуємо першою ланкою до того, як людина потрапляє до психіатра, бо нас менше бояться. Такі діагнози, як генералізований тривожний розлад чи інші, які зараз часто бачимо в клінічній практиці, відповідають психіатричній патології», – веде далі лікар.

До психотерапевтів українці повинні звертатися частіше, не боятися їх.

Які техніки допоможуть легше пережити біль

Ортопед-травматолог Юрій Синюк каже, що лікарі повинні лікувати не патологію, а людину. Більшість хвороб, проблем зі здоров'ям, видів болю лікуються модифікацією способу життя. Достатньо встати зі зручного фотеля, поїздити на велосипеді, взятому на винайм, отримати позитивний заряд ендорфіну, покращити м'язовий кровообіг і координацію. Бо коли вже є «червоні прапорці», то модифікація способу життя без допомоги лікаря не спрацює.

Дуже багато людей ідуть до лікаря і, не знайшовши причини хвороби, зневірюються в лікуванні, в них розвивається депресія. Тоді дійсно потрібна допомога психотерапевта, інших фахівців.

«Однак діагностичний пошук має тривати. Якщо в людини чітко болить колінний суглоб і лікар не знаходить причин такого стану, варто за певний час повторити діагностику. Радіологічні методи стають щораз досконалішими. Зараз бачимо на МРТ такі структури, про які 10 років тому не могли навіть мріяти. Діагностична цінність цього апарата зросла вдесятеро», – пояснює спеціаліст.

З'явилася нова медична спеціальність – лікар фізичної реабілітації. Він допоможе підібрати комплекс вправ, накачати м'язи, які компенсуватимуть втрачену функцію, чи розробити кінцівку, визначити неправильні рухи, що призводять до болю, і замінити їх іншими.

Мирослав Боженко радить не шукати пояснення причин болю і лікування в інтернеті, а йти до спеціаліста: «Лікар має певний фундамент, він вчився шість років в університеті, зокрема в інтернатурі, він вчиться усе життя, тож бачить картину ширше. Та деколи й лікарі можуть не зовсім правильно пояснити людині, що з нею не так. Важливо знайти компетентного спеціаліста, який зміг би поставити правильний діагноз».

То як же уникнути болю чи вилікувати його? Не варто займатися самолікуванням, краще піти до сімейного лікаря, відтак до спеціалістів відповідних профілів. Рання діагностика захворювання сприятиме швидшому одужанню, особливо за умови дегенеративних змін.

Текст: Марічка Ільїна

 

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Генеральним партнером випуску є Медичний центр «Дельта Мед».

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

_______________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!