Біля Львова мітингують проти забудовника, який на 4 роки протермінував здачу будинку в експлуатацію

2315 0
Раніше через борги того ж забудовника мешканцям будинку вимикали світло.
Фото: Віталій Дігуєць

Фото: Віталій Дігуєць

Біля Винниківської адміністрації мешканці вийшли на протест через забудовника «Рубікон-груп»,  який протермінував здачу куплених квартир. Будинок мали здати в експлуатацію ще у 2021 році. Про це Tvoemisto.tv розповів співорганізатор акції Віталій Дігуєць. 

«На сьогодні будівництво, фактично, повністю заморожено, ніякі роботи не проводять, не підвели навіть комунікацій тощо. Ми тією ситуацією займаємось з літа 2022 року, бо до того часу якісь роботи ще проводились повільними темпами, але вже з серпня 2022 року їх повністю зупинили», – повідомив він.

Попри спроби власників квартир вийти на контакт із керівником компанії, він постійно уникав зустрічі. 

«Ми почали їздити в офіс, тоді ще керівником «Рубікон-груп» був Тарас Іваньо, і вимагали з ним зустрічі, якої він постійно уникав, присилав комерційного директора Івана Горпонюка. Він нам розповідав, що почалась війна, тому немає кому працювати, всі бригади пішли на війну, але людей шукали і запевняли, що все буде добре», – зазначив Віталій. 

Такі спроби тривали до 2023 року, коли на зустріч з власниками не прийшов чоловік, який представився менеджером компанії і пообіцяв вирішити цю ситуацію. Проте, за його словами, люди самі обрали «Рубікон», а тому ніхто і нічого гарантувати їм не буде. Згодом звернення людей та усі договори опрацював юрист та направив позов до суду, вимагаючи виплатити неустойку за протерміновану здачу будинку. Ця справа триває досі. 

У серпні 2023 року, на сайті забудовника з’явилась інформація про рейдерське захоплення – керівника Тараса Іваня зняли з посади шляхом голосування і призначили нову дирекцію в особі Інни Іщук. 

«Вона з нами на зв'язок ніяк не виходила, ми самі знайшли її контакти і домовились про зустріч на нашому об'єкті. Вона прийшла туди з комерційним директором та юристом, здається. Тоді вони розповіли, що колишній директор Іваньо вкрав 51 млн гривень і в них з'явилась величезна фінансова діра. Всі будівництва заморозились, в тому числі і по Львову і там відкриті кримінальні справи, але нічого робити не можуть. Нам вони ніяких доказів не надали, насправді», – додав Віталік. 

Попри невдалу спробу оголосити компанію банкрутом через суд, справа щодо протермінування введення в експлуатацію триває до сих пір.

«Нам і далі кажуть, що нічого зробити не можуть і кажуть іти до Іваньо, бо гроші вкрав він. Вони один на одного перекладають відповідальність, а будинок стоїть і люди просто у відчаї, бо, фактично, вже пройшов четвертий рік, як ми боремось за своє житло», – підсумовав активіст та додав, що проти керівництва «Рубікон-груп» відкриті провадження у поліції, а також тривають декілька справ у суді. 

За даними аналітичної системи YouControl, власниками «Рубікон-Груп» є Марта Іваньо з Мостиського району, львів'янка Тетяна Мамчак, а також невеликі частки у компанії належать Ілоні-Марії Пастущак, АТ «Глоріон» і АТ «Сіті Інвест Девелопмент».

Нагадаємо, Мешканців винниківського ЖК «Rubicon City», що розташований на вул. Кільцевій, 17, знову відключили від світла через борг забудовника. За словами заступника міського голови Львова з містобудування Любомира Зубача, забудовник заселив людей у будинки без належно дороблених комунікацій. У Львові уже провели спільну нараду за участі людей, представників обленерго, забудовника та різних структур міської ради та спробували вийти на якесь рішення.

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!