Київ

Буде проведено перевірку. Кремінь відреагував на мовний скандал в ірпінському університеті

881 0
Мовний омбудсмен подякував студентам, які виявили принципову позицію і попросили викладачку говорити українською
д.ф.н., професор, Воробйова Любов Сергіївна. Фото: ДПУ

д.ф.н., професор, Воробйова Любов Сергіївна. Фото: ДПУ

Уповноважений із захисту державної мови прийняв рішення про проведення заходів державного контролю за застосуванням державної мови у Державному податковому університеті, де викладачка відмовилася вести пари з філософії українською попри прохання студентів. Про це він повідомив у коментарі "УП. Життя".

«Вчора я дізнався про цей прикрий випадок, який стався у Державному податковому університеті Міністерства фінансів України. І прийняв рішення про початок заходів державного контролю», – сказав Уповноважений.

Кремінь подякував студентам та в.о. ректора Дмитру Серебрянському за реакцію на інцидент.

«Я хочу подякувати студентам цього університету за те, що вони не тільки відреагували, але були ще досить толерантні. Вони просили професорку кафедри не порушувати їхніх прав на отримання інформації та послуг державною мовою. Дуже добре, що і ректор університету відреагував. Ухвалено рішення про відсторонення цієї професорки на період проведення службового розслідування для з’ясування обставин», – сказав він.

На думку Уповноваженого, це один із демонстративних прикладів регуляції системи, коли студенти переконують своїх викладачів перейти на українську мову.

Водночас дотримання мовного законодавства, за його словами, є однією з найчутливіших тем. Лише за перший квартал 2023 року надійшло 114 звернень громадян стосовно порушення закону у закладах дошкільної, загальної середньої та вищої освіти.

«Питання мовної культури, мовної стійкості – це один з маркерів ідентичності, який загострився в умовах повномасштабного вторгнення. В умовах стрімкого переходу громадян на спілкування українською мовою, будь-які ознаки порушення їхніх прав незалежно від того чи це сфера обслуговування, діяльність органів місцевого самоврядування, освіти, сприймається дуже гостро. Тому я вважаю, що кожен ректор мав би вжити додаткових заходів реагування, довести до колективів необхідність дотримання закону», – наголосив Кремінь.

«Буду вірити, що такі прикрі факти порушення освітнього закону стануть демонстративним прикладом, як треба реагувати на порушення і яких вживати заходів для унеможливлення на майбутнє», – додав він.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.

Нагадаємо, напередодні мережею почало ширитися відео, де професорка кафедри філософії та політології Державного податкового університету Ірпеня, Любов Сергіївна Воробйова викладала предмет російської мовою. На зауваження студентів перейти на українську викладачка запропонувала студентам не приходити на її заняття та опановувати матеріал самостійно, окрім цього викладачка сказала, що коли зустрінеться зі студентами на іспиті, то «обов'язково розмовлятиме на російській». За її словами, викладає матеріали російською вже 35 років і змінювати нічого не збирається.

Нагадаємо, схожий скандал виник і у столичному університеті – там викладачка відправляла на фронт студентів після прохання вести лекції українською.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!