Будівництво нового корпусу школи у Львові за допомогою 3D-принтера розпочнуть навесні

1941 0
Новий корпус розрахований на 100 першокласників. Вартість такого будівництва 700 тисяч доларів, також 3D-принтер коштує 1-1,5 млн доларів.
Фото: візуалізація проєкту

Фото: візуалізація проєкту

У Львові реалізують проєкт будівництва школи за допомогою 3D-принтера. Процес розпочали ще навесні цього року, однак через воєнний стан роботи затягнулися. Новий корпус, який збудують на території школи №23, що на вул. Варшавській, 126 у Львові, розпочнуть друкувати вже навесні наступного року.

Джерело: керівник управління освіти ЛМР Андрій Закалюк у коментарі Tvoemisto.tv, голова фонду-інвестора Жан-Крістоф Боніс в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна»

Реалізацію проєкту 3D-друку навчального корпусу для першокласників у школі №23 у Львові розпочали навесні 2022 року. Роботи здійснюватимуть у співпраці з французьким благодійним фондом Team4UA.

Читайте також: На Топольній збудують 17-поверховий ЖК зі шкільним корпусом та підземним паркінгом

За словами керівника управління освіти Львова Андрія Закалюка, школу №23 обрали тому, що вона розташована у густонаселеному районі й має потребу у додаткових класах. Новий навчальний корпус розрахований для навчання 100 першокласників.

«Реалізація проєкту поділяється практично на чотири великі частини. Перше – це підготовчі роботи, які вже завершені. Друге – це будівництво і робота самого 3D-принтера. Після того буде внутрішнє оздоблення та облаштування благоустрою.

Це буде окремий одноповерховий корпус, збудований на території школи. Приміщення площею близько 50 кв м розраховане на 4 класи, з коридорами, учительською, санвузлами та холом», – сказав Андрій Закалюк.

Очільник управління освіти Львова також зазначив, що робота 3D-принтера не є довготривалою. Більше часу займає його закупівля устаткування та його програмування, також пошук відповідних навчених фахівців, які можуть на ньому працювати.

Читайте також: Для працівників Львівського університету збудують ЖК на майже 200 квартир

Крім того, важливі погодні умови, наприклад, при температурі 0 градусів принтер не може працювати. Відтак, 3D-друк корпусу планують розпочати навесні наступного року, загалом роботи з друку триватимуть близько місяця.

«Ми запустили проєкт і збудували фундамент майбутньої школи. Планували роздрукувати школу в жовтні. Принтер мав приїхати тоді, коли росіяни почали масово обстрілювати міста України. Принтером мають управляти іноземні фахівці, тому ми вирішили відкласти старт печатки до весни з міркувань безпеки», – повідомив очільник фонду Боніс в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

Новий шкільний корпус на вул. Варшавській будуватимуть за технологією данської компанії COBOD, номер 1 у 3D-друку з бетону. За словами засновника та голови гуманітарного фонду Team4UA, відомого tech-підприємця Жан-Крістофа Боніса, наразі у проєкт школи вже інвестовано 150 тисяч доларів (робота архітекторів, матеріали тощо), фінальна цифра становитиме 700 тисяч доларів. Також заплановано закупити 3D-принтер (вартість близько 1-1,5 млн доларів).

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!