Через коронавірус Мін'юст пропонує амністію для трьох тисяч ув'язнених

2539 0
Відповідний законопроєкт розглядають комітети Верховної Ради.
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Міністерство юстиції запропонувало парламенту розглянути законопроєкт про амністію певних категорій громадян, які відбувають покарання в установах виконання покарань. Законопроєкт оприлюднений на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до нього міністр юстиції Денис Малюська зазначає, що в умовах поширення коронавірусної інфекції амністія допоможе запобігти поширенню хвороби серед ув'язнених та заощадити кошти на утримання тих, хто залишиться в установах виконання покарань.

Читайте також: В'язнична реформа: у Мін'юсті анонсували камери підвищеного комфорту

Зазначається, що станом на 1 квітня 2020 року в установах виконання покарань було 32 тисячі 942 людини. Пропонується амністія для 3009 з них.

Ідеться про найбільш незахищених та вразливих соціально увязнених: неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідністю, людей з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, людей, які досягли пенсійного віку, учасників бойових дій, людей, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції.

Критеріями застосування амністії будуть об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність людей, яких пропонується звільнити, а також значний строк відбутого покарання на момент оголошення амністії.

Читайте також: Нові види покарань і розтермінування застави

Окрім того, ідеться про людей, які вчинили неумисні злочини, злочини, що не є тяжкими, злочини з необережності, умисні злочини, не повязані з насильством та заподіянням шкоди здоровю та життю.

Станом на 29 квітня законопроєкт розглядають у комітетах ВРУ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!