Якими є історичні назви населених пунктів на Львівщині, які хочуть перейменувати

3943 0
В області досліджують питання перейменування населених пунктів.
Фотоколаж Дмитра Тарадайки

Фотоколаж Дмитра Тарадайки

На Львівщині залишилося сім населених пунктів, які пропонує перейменувати комісія зі стандартів державної мови. В області продовжують досліджувати це питання. Про це на брифінгу розповів начальник юридичного відділу Львівської обласної ради Ярослав Гасяк, повідомила пресслужба ЛОР.

Зокрема, в області активно досліджують питання щодо перейменування міста Червоноград, адже воно має іншу історичну назву.

«Щодо міста Червоноград, то ми активно досліджуємо це питання і збираємо наукові висновки з приводу історичної назви. Отримали ряд підтверджень, у тому числі з Українського інституту національної пам'яті, а також інститутів Національної академії наук, які підтверджують, що дійсно історична назва Червонограду є Кристинопіль», – зазначив Ярослав Гасяк.

Також історичні назви мають села: Червоне, історична назва якого Ляцьке, а також Переможне має історичну назву Хлопи.

«Ми досліджуємо ці питання, будемо проходити громадське обговорення і будемо наполягати на тому, щоби повернути історичні назви населених пунктів, які були зросійщені і названі в честь певних процесів, які відбувалися в ті часи», – підкреслив він.

Як йдеться у повідомленні, національна комісія запропонувала незначні зміни для деяких інших сіл області, співзвучні з попередніми назвами:

  • село Чішки пропонують замінити на Чишки,
  • село Кіз’я пропонують замінити на Кіззя,
  • село Іорданівка пропонують замінити на Йорданівка,
  • село Листв’яний пропонують замінити на Листяне/Листвяне/ або обґрунтувати доцільність збереження чинної форми назви,
  • село Красічин пропонують замінити на Красичин,
  • село Гончари пропонують замінити на Гончарі,
  • село Підгородне пропонують змінити на Підгороднє.

 

«Якщо орган місцевого самоврядування не прийме рішення перейменування, Верховна рада з урахуванням висновків комісії, згідно з законом, протягом 6 місяців має право приймати рішення самостійно. Ініціативу про перейменування також можуть підтримати населені пункти Львівщини, які не увійшли до списку, але хочуть це зробити», – наголосив Ярослав Гасяк.

Читайте також: На Львівщині у деяких громадах завершили процес декомунізації

Для прийняття рішення про перейменування потрібно спершу провести громадські обговорення. Після цього відповідні рішення приймають місцеві органи влади, а потім дають згоду районна, обласна і Верховна ради.

Водночас, зміни назв населених пунктів чи вулиць не є проблемою для мешканців. Не буде потреби ходити по державних органах, органах місцевого самоврядування. Також не потрібно на це жодних додаткових бюджетних витрат.

Нагадаємо, селищу Славське, що на Львівщині, повернули історичну назву Славсько. Відповідне рішення затвердила Верховна Рада України 29 червня.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!