Чому із парку «Залізна Вода» зникають птахи. Фоторепортаж

3271 0
Довідувалися, що потребує змін у парку.
Фото: Катерина Бортняк

Фото: Катерина Бортняк

Парк Залізна вода у Львові страждає від забудовників, відсутності сервісу та неякісно встановлених паркових меблів. Про це розповів засновник арт-центру «Я Галерея» та ГО «Фонд Рерінґа» Павло Гудімов під час екскурсії парком, під час якої обговорювались проблеми парку та можливі шляхи їх вирішення. Про це повідомляє кореспондентка Tvoemisto.tv.

«Через офіційну невизначеність точних кордонів парку, забудовники влізають, по факту, у сам парк, заважаючи його обслуговувати. Немає вже можливості ані під’їхати, ані розчистити, ані забрати сміття, тому що яри дуже круті, а придорожня лінія забудовується», – говорить Павло Гудімов.

Читайте також: Парки Львова в минулому і тепер: Залізна вода. Фото

Одним з наслідків забудови «Залізної Води» є підвищення рівня шуму, через що деякі види птахів залишають парк. Важливо, каже Павло Гудімов, забезпечити тут спільне проживання людей і тварин. Із цим питанням, додає він, потрібно звертатися до влади.

Павло Гудімов також наголошує, що ергономіка лавок, що встановлені у парку, є неправильною, а також немає місця під їх установки через що в дощову погоду під меблями утворюються калюжі. Окрім того, нешліфована деревина вже почала гнити.

Зараз у Львові оголосили конкурс на проєктування паркових меблів: проєкти-переможці пройдуть спеціальні тестування, тому є надія на виправлення ситуації. Окрім лавок, є проблеми і з доріжками, що зроблені із твердого дорожнього покриття, незручного для пробіжок і занять спортом.

Павло Гудімов каже, що паркові доріжки краще викласти із переробленої гуми, що є екологічним, а також не шкодитиме бігунам. Також такі доріжки є зручнішими в експлуатації. А ще у парку немає стаціонарних вбиралень – лише біотуалети, кіосків з їжею, іншої інфраструктури.

Сто років тому львів'яни влаштовували тут пікніки під деревами, від яких тепер лишились пеньки

Читайте також: Парк Залізна вода відремонтують за майже 27 мільйонів гривень

Парк «Залізна Вода» був закладений садівником Арнольдом Рерінґом у 1894 році. Садівник намагався зберегти природний пейзаж лісу, у який впиралися райони міста. У парку були джерела, а на місці нинішнього басейну «Динамо» був став, що формувався джерелами, які стікали з протилежного схилу.

Свою назву парк отримав через великий вміст заліза у воді. Тут навіть є джерела, які плачуть іржавою водою, але вони недоступні і практично забудовані.

Нагадаємо, що у червні 2020 року в парку почали відновлювати благоустрій довкола джерела з бюветом «Паща лева». Проєкт реконструкції джерела переміг на щорічному конкурсі «Благоустрій джерел Львова 2019».

Катерина Бортняк

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!