5 аргументів: чому на Сихів поїде трамвай, а не тролейбус?

7890 7
Львів’яни у соцмережах активно дискутують на тему проекту «Трамвай на Сихів». Частина обурюється: чому Сихів з центром з'єднають саме трамваєм? Чи не вигідніше було б пустити тролейбус, а не прокладати дорогу трамвайну колію? Tvoеmisto.tv дізналось, які аргументи міської влади "за" цей проект та чому обрали трамвай, а не тролейбус.
Фото: horoshiyblog.livejournal.com

Фото: horoshiyblog.livejournal.com

Про аргументи, якими керується міська влада в реалізації цього проекту, Tvoemisto.tv дізналось у начальника управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради Сергія Кіраля:

1. В нас є грант від німецького уряду – 5 млн євро – під будівництво саме трамвайної колії. Не під щось інше. Звісно, можна було б прокладати тролейбусну лінію з центру на Сихів, але це означало б відмову від гранту, і довелося б виконувати роботи за кошти міста. В будь-якому разі, треба будувати тягову підстанцію, а це – 30 млн грн. Сума гранту, 5 млн євро, це зараз близько 80 млн грн, а такі гроші сьогодні на дорозі не валяються... Крім того, розроблено техніко-економічне обгрунтування цього проекту, під яке ЄБРР надає вигідний кредит.

2. Не варто забувати, що трамвай на Сихів – це частина генерального плану Львова. Напевно, недаремно запропонували саме трамвайне сполучення люди, які з’їли на цьому зуби і мають більше одної вищої освіти (які й розробляли Генплан). В багатьох містах-мільйонниках є метро, але, враховуючи специфіку Львова – геологію, підземні води тощо, місто прийняло рішення розбудовувати трамвайну мережу.

3. Трамвай – це екологічний транспорт, який сполучить найбільший житловий масив міста з центром. Крім того, це вигідний та економічно обгрунтований проект: населення Сихова 150 тис. людей, тобто буде постійний пасажиропотік.

4. Якщо порівнювати з автобусом та тролейбусом, трамвай більш швидкий та зручний вид транспорту. З Сихова трамвай буде курсувати виділеною смугою. Крім того, він може вмістити більше пасажирів, ніж той самий тролейбус.

5. Тролейбус – це зовсім інше навантаження на проїжджу частину. Дорога на проспекті Червоної калини, наприклад, не розрахована на збільшення потоку такого транспорту. Дорога потребує капітального ремонту та зміцнення основи, так кажуть фахівці.

Зазначимо, на Сихові зараз тривають підготовчі роботи для будівництва трамвайної колії, проводять геодезичні дослідження. Прокладатиме колію фірма, яка в останні роки ремонтує більшість доріг в місті, – «Онур». Саме вона виграла тендер.

Як повідомляло tvoemisto.tv, з середи, 16 липня, заплановано розпочати безпосередні будівельні роботи.


Читайте також:
28 Серпня, 2014 20:57
foreman 18 Липня, 2014 21:53
Оптимістичний
Буде трамвай на Сихів і крапка! Дістало то постійне ниття, навіщо краще троля пустити, бла-бла-бла. У вас світ інакший просто, вам не зрозуміти чому краще трамвай, тому просто помовчіть і дайте нарешті зробити місто мобільнішим і ще кращим!
А ТИ Оптимістичний, пересядь на РОВЕР, ПЕРЕГЛЯНЬ НА СУЧАСНИЙ ЛАД ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ україни І БУДЕ ТОБІ добре!!! НА 100 років ВПЕРЕД!!!
27 Серпня, 2014 21:59
foreman прочитав я ваші "буцімто доречні доводи" і мене мало шлях не трафив! Ви всі є транзитно-паразитні "пассацажири"? яким все до лампади,що до розуміння комфортного стану будинків, які стоять і по руху цієї ганебної колії і вяких проживають люди. Пояснюю свій погляд: я живу в будинку №13 по вул.Свєнціцького 55-ть років, і маю право, моральне, висловити свій погляд на цей урбаністичний проєкт. Порівняня з м.Київ не доречно!!! не та ширина вулиць і не ті геологічні грунти! Не та інтенсивність руху і НЕ ТОЙ ПАССЦАЖИРОпотік (відштов[***]сь від теперешнього руху трамваїв №4 і№11. НІ хто з тих, хто писав ці коменти не досліджуван вище згадані параметри і критерії. Це треба робити кожну хвилину це статистика і статистичні дослідження, без них-повне невігластво і 100-відсотковій рогулізм: Я ХОЧУ ТРАМВАЮ!!!
21 Липня, 2014 20:06
Yurgen Я, корінний львів'янин і не уявляю наше місто без трамваю. В кінці позаминулого століття розвиток Львова розпочався з прокладення трамвайної колії. Багато міст Європи у ХХ столітті позбулись трамваю, однак сьогодні зрозуміли що трамвай потрібен і відновлюють цей вид транспорту, так наприклад Франція, Великобританія та Іспанія. Взагалі дивуюсь, що Львів з 750-ти тисячним населенням має лише 10 трамвайних ліній. Візьміть Краків - 720 тис населення має 23 трамвайні лінії, Прага - 1.2 млн населення 34 трамвайні лінії, Берн -300 тис населення - 14 трамвайних ліній. Безумовно, що для Сихова потрібен трамвай і він буде заповнений на 100%.
18 Липня, 2014 21:53
Оптимістичний Буде трамвай на Сихів і крапка! Дістало то постійне ниття, навіщо краще троля пустити, бла-бла-бла. У вас світ інакший просто, вам не зрозуміти чому краще трамвай, тому просто помовчіть і дайте нарешті зробити місто мобільнішим і ще кращим!
16 Липня, 2014 09:57
Володимир Аргументи за трамвай на Сихів:
1. Трамвай запланований у ген. плані міста виходячи з прогнозованих пасажиропотоків ще при розробці проекту будівництва Сихівського масиву у 1985 році. Трамвай здатен забезпечити перевезення до 20 000 пасажирів за годину, автобусний чи тролейбусний маршрут до 7 000 пасажирів за годину.
2. Швидкість руху трамваїв на швидкісній лінії у Києві 65-80 км/год (для порівнянння у Львові середня швидкість руху трамвая у потоці транспорту 11 км/год., а середня швидкість автобуса 17 км/год.)
3. Сихівський міст побудований з врахуванням прокладання саме трамвайної лінії, місць для встановлення стовпів тролейбусної контактної мережі не передбачено.
4. Погджуюсь, що роботи з будівництва могли б виконати і львівські будівельні організації.
15 Липня, 2014 21:15
Данило Сатанило @Микола
Ну та блін. Трамвай краще ніж тролейбус полюбе! Просторіше, зручніше, тихше.
+ То не ваші гроші тратяться/відмиваються, а німецькі.
15 Липня, 2014 15:23
Микола 1. Можна було гранти і кредити брати під будівництво тролейбусної лінії. Але ж тролейбус це дешевше, тому, звичайно треба будувати для трамвая колію. Так більше коштів відмиємо, роздерибанимо і вкрадемо.
2. ніякої аргументації цей пункт не несе, крім галицького не лізь не у своє діло бо тут мудрі люди думають, і на кінці рветься футболка-сорочка активіста-волонтера "За трамвай".
3. Тролейбус - це екологічний транспорт, який ... і можна переписати популізм і з третього пункту цього тупого посту.
4. Для тролейбуса в такому випадку можна було б зробити також виділену смугу. У багатьох містах із розвиненою інфрастуктурою є окремі смуги для автобусів, вже не говорячи про тролейбуси і трамваї!
Якщо порівнювати з автобусом та тролейбусом, трамвай більш швидкий - не погоджуюсь. Автобус точно швидкий. Опустимо питання маневреності автобусів і тролейбусів, бо тут вони явні фаворити перед трамваєм.
5. Взагалі брєд. Зверху писав про виділену смугу яка може бути на місці колії під трамвай!
І хто б сумнівався що саме онурівці виграють тендер. Рука набита на перевід грошей.
Отже пане Сергію Кіралю із декількома вищими освітами ваші 5 піар аргументів повна туфта.
Чесно сказати я був більшим прихильником трамвая, але після таких недолугих старань освічених чиновників бачу що надії на хорошу інфраструктуру і сучасний громадський транспорт надії немає. Тому давайте дешевше, швидше, маневреніше, прозоріше і українських підрядників!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!