Сесію ЛМР спочатку перенесли на 27 грудня, а згодом надумали провести нині о 15:00. Що сталося

1860 0
Якщо бюджет не буде прийнятий, громада та органи місцевого самоврядування житимуть за видатками минулого року, але тільки по захищених статтях – 1/12 плюс бюджет попереднього року.
Фото: Інститут міста

Фото: Інститут міста

Сьогоднішня сесія Львівської ОТГ, яка розпочалася о 12.00 і на якій мали прийняти бюджет міста на 2021 рік, протривала лише кілька хвилин. Андрій Садовий закрив засідання і переніс розгляд бюджету на вівторок, 29 грудня, а як стало згодом – на сьогодні, але 15.00.

При цьому міський голова заявив, що проблема полягає в тому, що депутатський корпус не встиг підготуватися до розгляду бюджету.

Читайте також: Сьогоднішню сесію ради Львівської ОТГ відкрили і відразу закрили

Як пояснив заступник комісії фінансів та планування бюджету Віталій Троць, є чимало складних питань, за які не готова голосувати більшість депутатів.

«Бюджет ми ще не обговорили, не опрацювали, тому не маємо рішення, щоб його виносити на сесію. Бюджет в дуже сирому вигляді, тому готовності в ради голосувати за нього не було. Відтак, його вирішили перенести, щоб додатково підготувати і мати узгоджену позицію від всіх. Бюджет Львова – дуже великий документ і його треба нормально опрацювати», – каже Віталій Троць.

За словами депутата Петра Адамика, сесію перенесли через те, що міський голова не хоче діяти згідно з чинним законодавством.

«Відповідно до законодавства, ми можемо діяти лише після того, як приймемо регламент. Андрій Іванович не хоче голосувати за регламент. Це рішення міського голови і це на його совісті, що ми затягнули з бюджетом під ялинку. Депутатський корпус Андрій Садовий крайнім не зробить. Він вже заходив два рази до нас на фракцію і просив повернутися до одного питання в зал. Ми готові повернутися до всіх питань, але маємо розуміти, за що голосувати. Але все має бути згідно із законом – спочатку регламент, а потім все решта», – каже Петро Адамик.

Читайте також: Що дозволив набудувати у Львові «старий» виконком міськради. Візуалізації

За його словами, сама сьогоднішня сесія мала відбутися о 12.00, а текстові варіанти проєкту ухвал надійшлиов депутатам на скриньки о 12.04.

«Як можна голосувати за більшість ухвал, якщо ми їх не бачили. Порядок денний був сформований не зрозуміло ким. На мою думку, все, що зараз відбувається, – профанація. Ми були готові сьогодні працювати цілодобово аж до прийняття рішень», – каже він.

Керівник Агенції регіонального розвитку Львівської області Тарас Баранецький каже, великої біди у тому, що сьогодні можуть не прийняти бюджет, не має. За його словами, були навіть випадки, що місцеві бюджети затверджували 3-4 січня.

«Якщо бюджет не буде прийнятий, громада та органи місцевого самоврядування житимуть за видатками минулого року, але тільки по захищених статтях – 1/12 плюс бюджет попереднього року. Тобто капітальні видатки – будівництво та інші речі не фінансуються, а лише зарплата, енергоносії та податки. Це і є так звані захищені статті», – додав Тарас Баранецький.

Нагадаємо, сьогодні о 14.00 мало б відбутися засідання виконавчого комітету Львівської міської ради. Загалом на порядку денному стояло 16 питань. Проте, як стало відомо, сьогоднішній виконком також перенесли. Зате о 15 годині таки має знову розпочатися сесія ради Львівської ОТГ. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!