Чому у львів'ян може зникати вода, коли немає світла

1445 0
У міста є система резервного живлення для водоканалу.
Фото умовне

Фото умовне

Через часті ракетні атаки рф по енергетичній інфраструктурі на Львівщині запровадили графіки погодинних відключень електроенергії. У багатьох мешканців Львова та області в цей час зникає і водопостачання, оскільки воно залежить від насосних станцій, які не працюють без резервного живлення.

Як зазначив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець у коментарі Tvoemisto.tv, практично всі потужності «Львівводоканалу» щодо видобутку і транспортування води забезпечені джерелами резервного живлення. Однак не завжди є можливість запускати генератори на насосних станціях на короткий термін.

«Робота одного генератора дуже дороговартісна через ціни на пальне. Система передбачена на випадки повного блекауту, локального довготривалого відключення електроенергії чи бойових дій, коли до міста буде надходити вода, щоб уникнути санітарно-екологічних наслідків. Якщо десь локально немає довгий час води, то ми запускаємо дизель-генерацію. У випадку короткотермінових відключень, то не завжди є можливість та доцільність працювати на дизельному пальному», – пояснив він.

Читайте також: Львів гуде. Чи готові підприємці ділитися генераторами та як отримати компенсацію

Крім того, система наразі працює так, що навіть коли є локальні планові відключення, то вдається запускати генерацію. Проте у таких випадках відсутність води можуть спостерігати ті львів'яни, які живуть на верхніх поверхах будинків. 

«Багатоповерхові будинки здебільшого обладнані додатковою локальною станцією підкачки води, яка розташована в підвалі будинку, і якщо вона знеструмлена, то вода може бути на першому поверсі, але на верхніх поверхах немає. Але так стається виключно через те, що світла немає в будинку. В нас є програма компенсації вартості генераторів і мешканці можуть собі придбати невеликий генератор, заживити цю маленьку насосну станцію, тоді вода буде на верхніх поверхах, а місто відшкодує 50% вартості», – пояснив Олександр Одинець.

Читайте також: Що робити, якщо під час холодів зникне опалення. Поради

Нагадаємо, що батьки львівських школярів скаржаться на відсутність тепла у навчальних закладах під час планових вимкнень електроенергії. ЛКП «Залізничнетеплоенерго» пояснили,  що котельні лише частково обладнані промисловими генераторами. Саме тому забезпечення безперебійної подачі тепла наразі неможливе.

Про те, як отримати ваучерну підтримку в придбанні генератора та які бувають види читайте тут.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!