Батьки школярів скаржаться на холод у школах. Львову бракує генераторів для котелень

1545 0
Теплопостачання немає через тривалі знеструмлення у котельнях.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Батьки львівських школярів скаржаться на відсутність тепла у навчальних закладах під час планових вимкнень електроенергії. На «Гарячу лінію міста Львова» періодично надходять скарги, що стосуються відсутності опалення. За словами батьків, дітям у школах доводиться сидіти вдягненими, як на вулиці, та мерзнути по декілька годин на день. Зокрема, йдеться про такі навчальні заклади, як: ліцей №81 на вул. Мазепи, 1А, ліцей імені Василя Стуса на Повстанській, 14, лінгвістична гімназія на вул. Кирила і Мефодія, 17А, школа №82 на вул. Шафарика, 13 та №72 на Зубрівській, 1.

Водночас для 95% шкіл Львова закупляли генератори та «буржуйки», тобто металеві печі, однак, як пояснював керівник управління освіти ЛМР Андрій Закалюк у коментарі Tvoemisto.tv, опалення у школі – це не питання котельні, бо, якщо є перебої зі світлом, то й тепло вони не можуть подати. 

Читайте також: Львів гуде. Чи готові підприємці ділитися генераторами та як отримати компенсацію

«Це питання котельні. Якщо є перебої з електрикою в котельнях, відповідно, вони не зможуть подати тепло. Від генератора шкільного, навіть потужного, нічого не залежить. Більшість шкіл під’єднані до тепломережі міста», – повідомляє головний освітянин Львова.

Tvoemisto.tv звернулося до ЛКП «Залізничнетеплоенерго» із запитом, де підтвердили, що тепла у школах немає через часті відключення електроенергії у котельнях. Там зауважили, що котельні лише частково обладнані промисловими генераторами. Саме тому забезпечення безперебійної подачі тепла наразі неможливе.

«Через тривалі знеструмлення котельні не можуть працювати безперебійно в робочому режимі, що спричиняє тимчасові незручності з теплопостачанням. Це форс-мажорні обставини під час війни», – йдеться у повідомленні.

Tvoemisto.tv також звернулось з офіційним запитом до ЛМКП «Львівтеплоенерго» та чекає на відповідь.

Водночас, як зазначив у коментарі Tvoemisto.tv директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець, така ситуація склалася через те, що забезпечити всі котельні міста генераторами – це величезний фінансовий ресурс і об'єм додаткових робіт. Він зазначає, що місто на закупівлю генераторів по всіх найбільших котельнях і центральних теплових пунктах Львова виділило 56 мільйонів гривень.

«Так, це десятки мільйонів гривень, яких підприємства наші не мають через той тариф, який ми маємо сьогодні. Ці кошти були передбачені в бюджеті, вони виділені і ведеться робота, щоб безпосередньо генератори закупити і встановити. Звичайно, це не просто побутові генератори. До того ж, це є складний основний засіб, який треба приєднати, потрібно закупити додаткові матеріали, які ми вже маємо. Тому планомірно проводимо ту роботу», – каже він.

Є також проблеми з купівлею генераторів. За його словами, кілька разів проводили процедуру закупівлі, яка не була результативною, проте в кінці року завершити цей процес.

Читайте також: Що робити, якщо під час холодів зникне опалення. Поради

«Наразі по «Львівтеплоенерго», «Залізничнетеплоенерго», по всіх великих районних котельнях в нас проведена закупівельна процедура, укладена угода. Ми чекаємо постачання. Наприклад, 30% кількості тих генераторів, які потрібно по «Залізничнетеплоенерго», нам вже поставили. Буквально сьогодні очікуємо наступної поставки, будемо приєднувати й невдовзі всі великі районні котельні мають бути забезпечені резервним джерелом живлення», – додає Одинець.

За сприятливих умов, додає він, ситуація з середини лютого значно зміниться, а до кінця місяця всі котельні Львова будуть обладнані генераторами.

Нагадаємо, про те, які бувають генератори та як ними безпечно користуватися, читайте тут.

Наталія Вареник

Христина Яким

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!