Чи допомагають пробіотики відновити мікрофлору кишківника. Пояснення медиків

888 0
Пробіотик – це також ліки, що мають строгі покази для застосування і відповідні терміни застосування.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

Багато хто думає, що організм після лікування антибіотиками завжди потребує відновлення. Проте, вживати пробіотик варто лише за показами, якщо, наприклад, турбує дисбактеріоз. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» присвячений темі антибіотиків, яке запустило Tvoemisto.tv, розповіли медичні експерти.

За словами експертки з безпеки та ефективності ліків, представниці компанії «Артеріум» Римми Батталової, антибіотики призначають тоді, коли інфекційний і запальний процеси в розпалі. Ці процеси енерговитратні, тож потребують багато ресурсів. А процес відновлення закладений еволюційно, і тільки лікар, спостерігаючи за станом пацієнта після антибіотикотерапії, може визначити, що саме потрібно додати, щоб допомогти відновленню.

«Якщо є явища дисбактеріозу при вживанні медпрепаратів, то це, звичайно, буде показанням до того, щоб забезпечити нормальне функціонування організму завдяки призначенню пробіотиків. Але бездумно і системно робити цього не варто, бо пробіотики – теж ліки, які мають конкретні показання і термін застосування», – каже завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Луки Мар’ян Кузьмяк.

Зазначимо, що лікарі та експерти пояснили в студії, чому не можна призначати собі ліки, зокрема антибіотики, як їх треба вживати і чому легковажність у цьому може стати катастрофою світового масштабу. Про це читайте у тексті.

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які діляться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!