Чи повинні пацієнти платити за планові операції. Пояснення від МОЗ

4845 0
Хірургічні операції безкоштовні у всіх медзакладах України, які мають відповідний договір із НСЗУ.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Пацієнти, дорослі і діти, які потребують хірургічної допомоги, не мають платити за процедури, аналізи, операції, ліки та харчування – за це кошти лікарням сплачує Національна служба здоров’я України. Послуга входить до Програми медичних гарантій. Про це повідомили в МОЗ.

Хірургічні операції безкоштовні у всіх медзакладах України, які мають відповідний договір із НСЗУ, незалежно від місця реєстрації пацієнта. Для того, щоби скористатися послугою, потрібно лише обрати лікарню, яка має договір з НСЗУ за пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та мати направлення сімейного або лікуючого лікаря. 

Як зробити операцію безоплатно

За таких умов можна отримати планову або невідкладну операцію безоплатно:

  • направлення сімейного лікаря, терапевта або педіатра;

  • направлення лікуючого лікаря;

  • доставлення до медзакладу бригадою екстреної медичної допомоги;

  • переведення з іншого медзакладу або підрозділу;

  • самозвернення в невідкладному стані.

Повний перелік послуг оприлюднений на сайті НСЗУ за посиланням.

Читайте також: Реформа медичних закладів у Львові триває. Що варто знати

Нагадаємо, що дізнатися чому некоректно порівнювати послуги Національної служби здоров’я України з послугами страхових компаній; чи реагує НСЗУ на нові виклики і як; які нові пакети доступні українцям із 2023 року, а які ще готують; чи може пацієнт обирати лікаря для надання вторинної меддопомоги; куди звертатись у випадку порушень, зловживань і як такі ситуації відстежує НСЗУ можна у матеріалі Tvoemisto.tv.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!