Чи можливо зробити частину вулиці Січових Стрільців пішохідною

1773 0
На вулиці Січових Стрільців є найбільше можливостей для змін.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Архітектори, транспортники, студенти Львівської політехніки і мешканці середмістя запропонували своє бачення влаштування пішохідної частини вулиці Січових Стрільців. Її хочуть перетворити на пішохідну студентську вулицю. Про це журналістка Tvoemisto.tv дізналась на воркшопі «Коперника – Дорошенка – Січових Стрільців» в межах Європейського тижня мобільності.

Вулиця Січових Стрільців є найкоротшим шляхом, яким можна потрапити з вулиці Бандери в середмістя. Тут є контактна тролейбусна мережа, але її використовують тільки для технічного заїзду. Пропозиція групи – щоби декілька тролейбусних маршрутів, які мають зупинку біля університету, комплексно продовжили до центру міста. 

Автори концепції пропонують об’єднати пішохідні простори – вулицю Леся Курбаса, проїзд Крива Липа і парк Франка. А також дещо «підняти» перехрестя Гнатюка – Курбаса, залучивши у простір внутрішні двори, зокрема зробити відкритим і доступним простір у дворі, де розташована бібліотека Українського товариства сліпих. 

Запропонували три варіанти змін на цій вулиці. Перший – зробити її повністю пішохідною від Гнатюка до Костюшка та автомобільною від Костюшка до Університетської (для цього пропонують відновити смугу дерев із лівого боку, розширити пішохідну ділянку зліва, ліквідувати паркомісця, прокласти велодоріжки в обох напрямках, а справа додати місце для пішоходів між велодоріжкою і деревами). Другий – технічний проїзд тролейбусів (виїзд на маршрути), розширена пішохідна зона від Гнатюка до Костюшка, автомобільна від Костюшка до Університетської (велосмугу і смугу громадського транспорту пропонують зробити спільними, реверсну велосмугу відокремити). Третій варіант – тролейбусні маршрути, розширена пішохідна зона від Гнатюка до Костюшка, автомобільна від Костюшка до Університетської (тут ще треба буде влаштувати біля офісу Ощадбанку зупинку громадського транспорту).

У коментарі Tvoemisto.tv заступниця директора департаменту економічного розвитку Львівської міськради Олександра Сладкова зазначила, на вулиці Січових Стрільців є найбільше можливостей для змін.

«Коли ми зробили вулицю Січових Стрільців пішохідною на один день, то 80% відгуків мешканців були позитивними. Тут є сприйняття і розуміння», – вважає Олександра Сладкова.

Читайте також: Дахи Козловського, або Як «Лисиця бореться зі змією»

Одним із викликів є паркування на цій вулиці автівок, оскільки тут розташовані суд та різні офіси. Також автори наголошують, що є потенційні запити на паркувальні місця від забудовників, які здійснюють масштабну реконструкцію пам'ятки архітектури – будинку на вулиці Січових Стрільців, 2, де проводить роботи родина львівського бізнесмена Григорія Козловського.

Нагадаємо, що у Львові можуть з’явитися пішохідна студентська вулиця, центральна крамарська променада і вулиця доступного мистецтва. В межах Європейського тижня мобільності напрацьовані концепції трьох пішохідних вулиць – Дорошенка, Коперника і Січових Стрільців, які 22 вересня були представлені містянам. Журналістка Tvoemisto.tv побувала на воркшопі «Коперника – Дорошенка – Січових Стрільців» та розповіла, як саме архітектори й активісти пропонують змінити ці вулиці та чи можливі такі перевтілення у матеріалі.

Христина Гоголь

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!