Чи можна гуляти під час карантину із трьома дітьми. Пояснення юриста

28809 0
Розібрались у нових карантинних заборонах.
Фото: racurs.ua/

Фото: racurs.ua/

Уряд ухвалив постанову, що посилює карантинні обмеження, адже незабаром в Україні очікують пік захворюваності на коронавірус. Львівський юрист Ярослав Іваницький у коментарі Tvoemisto.tv пояснює, як нові заборони впливають на батьків із дітьми.

Читайте також: Уряд заборонив міські перевезення в маршрутках. Як буде у Львові

По-перше, уряд забороняє виходити на вулицю самостійно дітям, які не досягнули 14-ти років. Вони мають бути у супроводі хоча б однієї дорослої – старшої за 18 років – людини. Ярослав Іваницький пояснює, що дитину можуть супроводжувати і двоє дорослих, а кількість дітей необмежена.

«Тобто разом людей може бути більше двох. Наприклад, мама, старший брат, якому 15 років, і молодша донька, якій менше 14 років», – говорить юрист.

Утім, у цьому випадку молодша сестра не може бути лише у супроводі старшого брата, якому 15 років – з ними має бути повнолітня людина. Окрім того, з дітьми можуть гуляти інші повнолітні родичі, зокрема бабусі і дідусі. Але бабуся або дідусь можуть вийти з дітьми на вулицю лише у тому випадку, якщо вони молодші за 60 років. 

Читайте також: Як живуть на карантині різні міста світу. Розповіді очевидців

В іншому випадку вони перебувають в групі ризику і, згідно з постановою уряду, мають перебувати на самоізоляції.

Також Ярослав Іваницький пояснює, що таке громадське місце. Це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони (Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення»). Також громадськими місцями є вулиця, площа, парк, сквер, міський громадський транспорт, ринок. А також вокзали, станції, аеропорти, порти, поїзди, електрички і літаки.

Читайте також: Коронавірус та карантин у Львові. Оперативна інформація в один клік

Нагадаємо, наразі карантин в Україні продовжений до 24 квітня, а на всій території країни діє режим надзвичайної ситуації. Уряд посилив умови карантину, заборонивши виходити на вулицю без масок, відвідувати парки та ходити більше, ніж по двоє.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!