Чи можна тренуватись під час застуди. Поради від МОЗ

11648 0
Фізичні навантаження є хорошою профілактикою хвороб.
Фото: protips.dickssportinggoods.com

Фото: protips.dickssportinggoods.com

Заняття спортом допомагають захиститись від застуди та грипу в холодну пору року, якщо тренуватись часто. Про це каже керівниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона також наводить результати досліджень на цю тему.

«Аби знизити ризики захворіти, варто тренуватись регулярно, а ось коли вже захворіли – зважати на симптоми хвороби. Вправи працюють скоріше для профілактики хвороб, а не як спосіб лікування», – попереджають фахівці.

У МОЗ кажуть, посилаючись на дослідження, що люди, які регулярно мають помірні фізичні навантаження, рідше хворіють на застуду, ніж ті, що багато сидять. Також фізична активність допомагає знизити ризики гострих респіраторних інфекцій на понад 20%.

Читайте також: Чому після занять спортом болять м'язи і що з цим робити

Якщо ж у вас застуда і ви невпевнені, чи варто тренуватись, потрібно оцінити свій стан за правилом «вище шиї»: коли ви не маєте симптомів в тілі, а лише у верхній частині тіла – нежить, чхання чи невеликий кашель – займатись фізичною активністю можна. Хіба варто зменшити навантаження – наприклад, замінити біг на прогулянку. Окрім того, краще займатись фізичною активністю на свіжому повітрі чи вдома, щоби зменшити ризики передачі вірусу в тренажерному залі чи іншому закритому приміщенні.

Якщо ж у вас грип – гарячка, головний біль, біль у м‘язах, у горлі, кашель та нежить – то тренуватись та додатково виснажувати свій організм не можна.

Читайте також: Як тренуватись у холодну пору року. Поради від фахівців

«Імунна система працює на всю потужність, щоби боротись з інфекцією. А фізичні навантаження – додаткова форма стресу, що ускладнює завдання для імунітету. Якщо ви будете тренуватись з температурою, то підвищуються ризики зневоднення організму. Зокрема, підвищення температури може знизити силу м’язів, негативно впливає на витривалість, погіршує координацію та в цілому може стати причиною травми», – кажуть в МОЗ.

У випадку грипу важливо створити своєму організму умови, щоби він міг боротись з вірусом: дотримуватись постільного режиму без зайвих навантажень, пити багато рідини, провітрювати приміщення та, за можливості,  робити вологе прибирання, правильно харчуватись та не забувати про повноцінний сон.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!