Чи платять мешканці за доставку газу за період, коли він відключений. Розʼяснення

5575 0
Оплата за доставку газу нараховується відповідно до кількості спожитого блакитного палива за попередній рік.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Місячна оплата за транспортування газу нараховується мешканцям відповідно до обсягів спожитого газу за попередній рік, який триває з 1 жовтня по 30 вересня. Відтак, це не включає в себе дні з газом чи без, тобто, якщо газу немає кілька днів у місяць, наприклад, через ремонт, це не закладено у структуру, яка визначає плату за доставку. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомили у пресслужбі АТ «Львівгаз».

Простіше кажучи, обсяг газу, який ви використали (або не використали, але вказали певні показники під час підписання договору) за минулий газовий рік ділиться на 12 місяців та множиться на спеціальний тариф доставки, який у кожній області свій. Ця сума й стане вашою ціною за доставку газу, яку ви сплачуєте щомісяця.

У «Львівгазі» зазначили, що для споживачів, які не використовували газ, а також тих, хто користувався газом менше 9 місяців, у березні минулого року НКРЕКП запроваджено мінімальний платіж за доставку газу. Він розрахований, виходячи з діючих норм споживання газу та залежить від наявних у споживача газових приладів. Наприклад, якщо людина користується тільки газовою плитою, замовлена потужність для такого клієнта встановлена регулятором на рівні 39 куб м на рік. Тобто, упродовж року цей споживач має сплатити доставку 39 куб м газу. Якщо людина користується газовою плитою та колонкою, мінімальна замовлена потужність тоді складає 126 куб м газу. Для тих, хто використовує ще й газовий котел для опалення, мінімальний платіж розраховується від норми споживання газу у 314 куб м. 

Читайте також: Зміна постачальника газу. Чому ми стаємо клієнтами «Нафтогазу»

Зазначимо, що у вересні вартість доставки газу газорозподільними механізмами у Львівській області така: АТ «Львівгаз» – 2,03 грн/м³, ДГХП «Сірка» – 1,45 грн/ м³, ТОВ «Спектргаз» – 2,82 грн/ м³. У жовтні ціна залишиться такою ж. Загалом ціни на газ для побутових споживачів не змінилися так само, як і перелік постачальників природного газу для населення.

Водночас вартість для непобутових споживачів (промислових підприємств) у жовтні 2022 року дещо зросла. Ціна за доставку газу, затверджена НКРЕКУ на поточний рік, залишається без змін, та має, як і раніше, сплачуватися окремо.

Нагадаємо, що з травня цього року споживачі постачальника газу на Львівщині «Львівгаззбут» почали переходити до постачальника «останньої надії» – «НАК Нафтогаз». Власне, такий перехід відбувся автоматично, й здійснюється тоді, коли постачальник попередньої компанії не має зарезервованих обсягів газу, щоби надати споживачеві. Самим мешканцям це нічого суттєво не змінює, варто лише зясувати свій особистий рахунок, присвоєний «НАК Нафтогаз», щоб сплачувати за спожитий газ. Станом на вересень поточного року тариф за газ для населення у «НАК Нафтогаз» становить 7,96 грн/м³, такою ж буде вартість у жовтні.

Споживачі «Львівгаззбуту», яких перевели до «постачальника останньої надії», можуть повернути переплату по особовому рахунку чи помилково сплачені кошти за спожитий до 1 травня 2022 року газ. Для цього потрібно написати письмову заяву.

Як раніше повідомляли, до заяви також потрібно додати:

  • копію паспорта (1-6, 11 сторінки),
  • ідентифікаційного коду,
  • квитанції про помилкову оплату,
  • довідку з банку з реквізитами карткового рахунку (може бути автоматично згенерована у мобільному додатку банку, повинна містити IBAN карткового рахунку).

 

Споживачі можуть надіслати підписану заяву та документи на поштову адресу 79039, м. Львів, вул. Шевченка, 111А. Важливо, що на копіях документів має бути зроблений посвідчувальний напис («Згідно з оригіналом»), а також підпис, ПІБ власника документа і дата. Також підписану заяву та документи можна надіслати на електронну скриньку [email protected]. У цьому разі заява та копії документів, що додаються, повинні бути скріплені/завірені за допомогою електронного підпису (ЕЦП).

Додамо, що «постачальник останньої надії» – компанія, яка зобов'язана «підхопити» клієнта проблемного постачальника та деякий час продавати йому блакитне паливо, поки клієнт не обере собі «постійного» продавця газу.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!