Вакцини від Covid-19 змінюють наші гени. Топ-10 міфів про вакцинацію від коронавірусу

4346 0
Не варто довіряти неперевіреним джерелам, краще дотримуватися інформаційної гігієни.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Сьогодні як в Україні, так і у світі існує недовіра до вакцин проти Covid-19. Це попри те, що в історії сучасної медицини та фармацевтичних розробок ще не було настільки прискіпливої уваги до окремого лікарського препарату, як до цих вакцин.

Читайте також: Як і чому частина львів'ян купує сертифікат вакцинації

Одна з причин такої недовіри – поширення неправдивої інформації щодо вакцинації, повідомляє МОЗ. Варто пам’ятати, що правдиву й вичерпну інформацію про вакцини можуть надати тільки медики. Тому, не варто довіряти неперевіреним джерелам, краще дотримуватися інформаційної гігієни.

Міф: Масова вакцинація призведе до мутації коронавірусу

Правда: Масова вакцинація не тільки не призведе до мутації коронавірусу SARS-CoV-2, а й навпаки допоможе запобігти цьому через колективний імунітет. Якщо щепити значну частину населення, то вірусу не буде де мутувати, і його нові штами з'являтимуться з меншою ймовірністю.

Міф: Людина може заразитися Covid-19 внаслідок вакцинації

Читайте також: «Ми здолали майже 60% шляху в боротьбі з Сovid-19», – епідеміологиня Наталія Виноград

Правда: Неможливо заразитися Covid-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом. Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка. Вони нормальні та є ознакою того, що організм створює захист від вірусу. Якщо невдовзі після вакцинації ви все ж отримали позитивний тест на Covid-19, то можливо, що на момент щеплення вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього.

Міф: Вакцини проти Covid-19 призводить до безпліддя у жінок та спричиняють імпотенцію у чоловіків

Правда: Поширюється твердження, що нібито вакцина Pfizer/BioNTech навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин, який бере участь у формуванні плаценти, а це, своєю чергою, призведе до безпліддя в жінок. Це не так. Ще під час клінічних випробувань вакцин кілька досліджуваних жінок завагітніли. Понад 130 тис. вагітних в США вакцинувалися проти Covid-19. Дослідження на понад 35 тис. вагітних, яких щепили проти Covid-19 мРНК-вакцинами, засвідчили, що немає жодних доказів того, що вакцини можуть нашкодити вагітній або ембріону.

Також виробники вакцин запевняють, що не було зафіксовано жодного випадку, коли щеплення проти Covid-19 спричинило б еректильну дисфункцію. Клінічні випробування не виявили таких побічних ефектів. Також виробники ніколи не отримували повідомлень про побічні реакції, пов’язані з еректильною дисфункцією. Водночас зараз проводять дослідження, попередні результати яких свідчать про те, що  таку проблему може викликати перенесений Covid-19.

Міф: Вакцина проти коронавірусу спричиняє розсіяний склероз

Правда: Насправді лише в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca повідомили, що у досліджуваного виявили розсіяний склероз, в іншому – запалення спинного мозку. В обох випадках експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації.

Міф: мРНК-вакцини – генетична зброя, яка змінює наші гени

Правда: мРНК-вакцини проти Covid-19 ніколи не потрапляє в ядро клітини, де розташована наша ДНК. мРНК нікуди не інтегрується, не вмонтовується, не заходить у ядро клітини, не змінює геном, а через кілька днів руйнується. Це означає, що мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь-яким чином. Натомість мРНК-вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до Covid-19.

Читайте також: Хвороба без фільтрів. Історія одного пацієнта з ковід-лікарні у Львові

Міф: Усі вакциновані від Covid-19 помруть упродовж двох років через антитілозалежне посилення інфекції

Правда: Нобелівський лауреат Люк Монтаньє не говорив про смерть усіх вакцинованих від Covid-19 упродовж двох років. Вчений вважає, що кількість смертей після щеплення збільшиться через антитілозалежне посилення інфекції, коли антитіла, які формуються проти вірусу, посилюють можливість вірусу викликати інфекцію замість того, щоб захищати організм.

Втім, це теж неправда. Ефекту антитілозалежного посилення інфекції не було зафіксовано під час клінічних випробувань вакцин проти Covid-19.

Вакциновані люди рідше хворіють на Covid-19, а якщо хворіють, то переносять його легше. Це означає, що вакцини не викликають такого ефекту.

Міф: Авіакомпанії рекомендують людям, яких щепили проти Covid-19, не подорожувати літаками через підвищений ризик утворення тромбів

Правда: Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що авіакомпанії не надають таких рекомендацій, а вакциновані проти Covid-19 люди можуть подорожувати літаками без будь-яких обмежень. Під час польоту внаслідок тривалої відсутності руху та тиску повітря дійсно можуть розвинутися тромбози глибоких вен ніг.  Втім, вони ніяк не пов’язані з тромбозами судин головного мозку та черевної порожнини, які вкрай рідко реєстрували після вакцинації проти Covid-19. Медичні експерти вважають, що немає підстав вважати, що щеплення проти Covid-19 може вплинути на ризик виникнення тромбозів під час повітряних подорожей.

Міф: Вакцинація проти Covid-19 може порушити менструальний цикл

Правда: Поки що немає досліджень, які підтвердили б вплив вакцин на менструальний цикл. Порушення менструального циклу – досить поширене явище, яке може бути викликане стресом, зміною ваги, зміною фізичної активності й фоновими захворюваннями.

У разі порушення циклу після вакцинації варто звернутися до гінеколога.

Міф: Люди, які перенесли Covid-19, можуть не вакцинуватися

Правда: Навіть людям, які раніше мали позитивний результат на наявність коронавірусу, варто робити щеплення. У Центрі з контролю та профілактики захворювань (CDC) заявляють: «Через серйозні ризики для здоров’я, пов’язані з ковід, і той факт, що можливе повторне інфікування, вам мають запропонувати вакцинуватися незалежно від того, чи була у вас інфекція [SARS-CoV-2]».

Читайте також: У Львові із 18 жовтня вводять нові карантинні правила. Перелік

Також існує ймовірність того, що початковий тест дав помилково позитивний результат – іншими словами, тест був позитивним, але вірусної інфекції не було. З цієї причини краще не ризикувати та застосувати усі заходи безпеки.

Міф: Після отримання вакцини я вже не можу бути переносником вірусу

Правда: Вакцини Covid-19 призначені для запобігання захворювання людей після зараження вірусом. Однак людина, яка була щеплена, все ще може безсимптомно для себе переносити цей вірус, а це означає, що вона також може і передати його.

Оскільки вчені ще не знають, чи запобігатимуть вакцини зараженню, після вакцинації людина повинна продовжувати носити маски і зберігати дистанцію в громадських місцях, а також мити/дезинфікувати руки.

Нагадаємо, від завтра, 18 жовтня, Львів посилює карантинні обмеження. Вакциновані від коронавірусу матимуть певні привілеї. І йдеться не лише про дозвіл відвідувати розважальні заклади, а в деяких випадках і про можливість ходити на роботу. Про те, Як і чому частина львів'ян купує сертифікат вакцинації, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!