Електросамокати не мають їздити тротуарами. У Львові розроблять рекомендації

14401 0
Врегульованих законодавством правил користування легким електротранспортом наразі немає.
Фото Alex Yarov

Фото Alex Yarov

У Львові останнім часом зріс попит на прокат електросамокатів та електровелосипедів. Це швидкий спосіб пересування містом, який не змушує стояти у заторах чи переплачувати за таксі. Водночас через це у місті почастішали випадки, коли користувачі створюють аварійні ситуації чи становлять небезпеку для пішоходів, коли їдуть тротуарами. 

Tvoemisto.tv вирішило з'ясувати, чи дотримуються львів'яни правил користування ними та чи напрацювало місто правила роботи сервісів прокату для цього виду транспорту.

Поки що для користувачів такого способу пересування немає жодних врегульованих правил на рівні чинного законодавства. Минулого року Верховна Рада зробила крок до врегулювання використання легкого електротранспорту і ухвалила законопроєкт №3023, але наразі цей законопроєкт лише готують до другого читання.  

У разі ухвалення цього законопроєкту, до користувачів персонального легкого електротранспорту віднесуть тих, хто використовує одно-, дво- або триколісний механічний транспортний засіб, який працює за допомогою двигуна. За законом, водії цих засобів змушені будуть їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а якщо їх немає, то краєм проїзної дороги. 

Поки цього закону не прийняли, користувачам доводиться дотримуватися елементарних правил дорожнього руху, наголошує Tvoemisto.tv начальник управління транспорту та інфраструктури у Львові Орест Олеськів. 

Він каже, що поки електротранспорт не має якогось визначеного статусу, то потрібно сприймати його як велосипед. 

«Ми хочемо створити робочу групу, яка створить документи і дозволить врегулювати питання з електротранспортом. Зараз ми не можемо впливати на користувачів, які самі купили собі електротранспорт, однак потрібно вирішити питання з прокатними сервісами», – каже Орест Олеськів. 

Проблема з електротранспортом в тому, що часто люди їх залишають просто на проїжджій частині чи посеред тротуару. Крім того, ними користуються неповнолітні особи. 

Читайте також: Чим небезпечні електровелосипеди. Підсумки пожежі на Виговського у Львові 

За словами Ореста Олеськіва, робоча група має сформувати правила роботи приватних сервісів у Львові. Результатом їхньої роботи мають бути добре врегульовані відносини міста, приватних компаній та користувачів, а також напрацьовані правила роботи сервісів прокату електротранспорту. 

«Це буде рішення виконкому і, можливо, проєкт меморандуму, який мають підписати усі сервіси, що хочуть працювати у Львові. Згідно з цим документом, можна буде штрафувати тих, хто їздитиме не за правилами», – розповідає Орест Олеськів. 

Патрульна поліція наразі просить дотримуватися безпечної швидкості, дистанції, інтервалу і слідкувати за дорожньою ситуацією, каже Tvoemisto.tv представник патрульної поліції Львівщини Андрій Лоштин. 

«Поки на законодавчому рівні ще нічого не врегульовано, тому патрульна поліція просить дотримуватися безпечної швидкості, дистанції, інтервалу і слідкувати за дорожньою ситуацією», – каже Андрій Лоштин. 

Наразі користувачі електротранспорту, які наїхали на пішохода чи наїхали одне на одного на цьому транспорті, не можуть бути покарані, бо немає закріплених законом правил.   

Зараз користувачам електротранспорту радять користуватися інфраструктурою велодоріжок і не виїжджати на тротуари. Якщо ж спеціально відведених місць для велосипедів немає, то потрібно користуватися краєм проїжджої частини. 

У Львові наразі є 4 компанії з прокату електросамокатів. Середня ціна для розблокування – 10 гривень, а кожна додаткова хвилина коштує близько 2-х гривень. 

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!