Чи стали чиновники відкритішими до львів’ян? Рейтинг

2032 0
У рейтингу публічності органів і посадових осіб місцевого самоврядування у 2015 році Львів залишився на тому ж, одинадцятому місці, що і у 2014. Однак у відсотковому відношенні це лише на 4% краще ніж минулого року, та на 8% гірше, ніж у 2013. Про це повідомляє Львівське представництво Громадянської мережі «ОПОРА».
фото: infolight.org.ua, focus.ua, 4vlada.com, zib.com.ua

фото: infolight.org.ua, focus.ua, 4vlada.com, zib.com.ua

Показник публічності сформований на основі оцінки за трьома  принципами: прозорість, відкритість та підзвітність різних суб’єктів місцевого самоврядування. Публічність Львівської міської ради в розрізі суб’єктів є такою: публічність міського голови – 48 %, виконавчих органів – 66 % та депутатів – 45 %. Пропри запровадження у Львові нових сервісів, таких як особистий кабінет мешканця, новий сайт депутатів, візуалізація бюджетних надходжень та видатків, досі не вирішеними залишаються питання звітності органів та посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів перед територіальною громадою Львова, питання актуального і дієвого Статуту територіальної громади.

Так, міський голова, продовжує практику звітування на «Арені-Львів» перед обраним (запрошеним) колом осіб. Таким чином громадськість не має змоги на відкритій зустрічі послухати звіт про роботу міського голови, про роботу виконавчих органів, інформацію виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку міста та висловити свою думку з приводу почутого. Звіту Андрія Садового про його роботу не можливо знайти і на сайті ради.

Чи не найпроблемнішим, причому по всій країні, залишається питання звітування депутатів місцевих рад про свою діяльність. Львівська міська рада не затверджувала графіків звітування ні цього року, ні попереднього. Немає звітів про роботу депутатів Львівської міської ради за останній рік і на сайті.

Читайте також: Онлайн-мапа забудов у Львові. Де подивитись?

Серед позитивних практик ЛМР, що сприяють її публічності можна назвати оприлюднення інформації про всіх радників міського голови (3 штатні та 28 позаштатних), створення окремого сайту Управління комунальної власності, де розміщується інформація про конкурси та аукціони, а також публікацію протоколів депутатських комісій.

Новинкою 2015 року стала електронна карта, що містить інформацію про розроблені детальні плани територій, а також про громадські слухання, які були проведені у Львові щодо містобудівних питань. Також започатковано роботу on-line сервісу «Карта питань порядку денного ЛМР», де наносяться адреси майнових та земельних питань, які виносяться на розгляд ради.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!