Чим займаються українці, коли немає світла. Опитування

3112 0
Хатні справи – найпопулярніша діяльність, за ними з великим відривом йде відпочинок.
Фото: firtka.if.ua

Фото: firtka.if.ua

Найчастіше під час відключень світла українці займаються хатніми справами – так роблять 44% опитаних (53% серед жінок так 36% – серед чоловіків). Про це свідчить опитування на замовлення Суспільного. 

Хатні справи – найпопулярніша діяльність, за ними з великим відривом йдуть відпочинок (18%, це і можливість приділити час собі, і просто відпочинок, і різні косметичні процедури тощо), перегляд контенту в інтернеті (18%, сюди входять соцмережі, месенджери, перегляд новин, відео тощо), продовження навчання або роботи (17%), хобі та дозвілля (13%), спілкування телефоном, онлайн або наживо (13%) і походи та поїздки у справах (13%). Лише 3% переходили до іншого місця, де світло було (наприклад, кафе, друзі, родичі тощо).

Читайте також: Чому зникає зв'язок та інтернет, коли немає світла. Пояснення

Під час відключення світла, окрім хатніх справ, жінки частіше за чоловіків займаються хобі та дозвіллям (це книги, малювання, ігри, хобі тощо, серед жінок таких 17%, а серед чоловіків 9%). Чоловіки частіше продовжують працювати або навчатися (таких 20% серед опитаних чоловіків і 14% серед жінок), слухають музику або дивляться фільми та серіали (13% проти 9% серед жінок) або займаються фізичною активністю (займаються спортом або йдуть на прогулянку 10% чоловіків, коли серед жінок таких 7%). Молодь 18-24 роки частіше за інших займається хобі та дозвіллям (32%), слухають музику чи дивляться фільми та серіали (30%) або продовжують навчатися чи працювати (26%). Люди віком 55-60 років вкрай рідко займаються чимось іншим, крім хатніх справ та можливості приділити час собі та відпочити.

У містах з населенням понад 50 тисяч жителів в цілому практикують більше способів перечекати відключення світла, ніж в менших містах. Вони частіше за менші міста відпочивають (22% у великих, 15% в малих містах), сидять в інтернеті (22% у великих і 14% в менших), спілкуються телефоном, онлайн або наживо (17% проти 10%) або йдуть у справах (16% проти 10%).

51% українців вважають, що вже адаптувалися до відключень світла. З них 38% відчувають, що радше адаптувалися, а 13% – повною мірою. 39% декларують, що ще не змогли адаптуватися (30% радше не адаптувалися, 9% не адаптувалися взагалі), а решті 10% поки важко визначитися.

Читайте також: На Львівщині почали аварійні відключення світла для населення

Чоловіки частіше за жінок кажуть, що змогли адаптувалися, таких 56%, коли серед жінок – 47%. Найбільш впевнено відчуває себе молодь 18-24 роки: вони вважають, що повністю адаптувалися до відключень світла (таких 22%, коли серед українців в цілому таких 13%). У містах з населенням менше 50 тисяч жителів також почувають себе трохи впевненіше порівняно з більшими містами: повністю адаптувалися 17%, коли серед більших міст таких лише 8%.

Додамо, що дослідження провела 28-29 жовтня 2022 року компанія Gradus Research на замовлення Суспільного і за підтримки BBC Media Action. За допомогою мобільного додатку GRADUS опитали 1000 респондентів віком 18-60 років по всій Україні, окрім тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій. Вибірка відображає структуру населення України віком 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та освітою. Похибка дослідження складає 3,1% з довірчим інтервалом 95%.

Нагадаємо, що через російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру в «Укренерго» повідомили про обмеження постачання електроенергії по всій Україні. Раніше очільник Львівської ОВА Максим Козицький закликав мешканців області зменшити споживання електроенергії та користування електроприладами у певні години, щоб у роботі електромереж не виникало перебоїв та не довелося робити примусові відключення.

Ольга Коваль

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!