Covid-19 вражає нирки і сприяє утворенню рубців на тканинах. Дослідження

1340 0
Воно вказує, що ці проблеми з нирками пов'язані з прямим впливом вірусу SARS-CoV2 на організм.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Науковцям вдалося дослідити, що Covid-19 вражає нирки та сприяє утворенню рубців на тканинах. Вірус також може завдати шкоди ниркам і спричинити фіброз, передає Українська правда. Відповідне дослідження опублікували у науковому журналі Cell Stem Cell, повідомляє MedicalXPress.

Читайте також: Як Сovid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Вloomberg

Це дослідження провели науковці з університетської клініки RWTH Uniklinik у Німеччині та медичного центру Radboudumc у Нідерландах. Зокрема, вони аналізували тканини нирок пацієнтів, у яких був коронавірус, вони потрапили до відділення інтенсивної терапії і у них виявили рубцювання тканини.

«Наша робота показує, що ниркові рубці виникають у пацієнтів з COVID-19, що пояснює, чому вірус може викликати порушення функції нирок, як показано в інших дослідженнях», – розповіла співавторка дослідження.

Щоб виявити причину пошкодження нирок, ученим довелося вирощувати в лабораторії міні-нирки (органоїди) та інфікувати їх  SARS-CoV-2. Органоїди, утворені зі стовбурових клітин, містять багато клітин нирок, за винятком імунних клітин.

«Інфіковані органоїди нирок показують, що вірус безпосередньо викликає пошкодження клітин, незалежно від імунної системи», – йдеться у дослідженні.

Додамо, що раніше у США виявили також зниження функціональності нирок у понад 90 000 людей, які пережили коронавірус.

Читайте також: Люди з ментальними розладами помирають від Сovid-19 частіше за онкохворих? Нові дослідження

Нагадаємо, що коронавірус також має вплив на роботу серцево-судинної системи. Зі 100 осіб кожні 5 – 6 осіб, навіть молодого віку, мають ускладнення у роботі серцево-судинної системи. Це через те, що підвищується в’язкість крові, збільшується здатність до утворення тромботичних мас. Мова про тих, хто не мав зауважень до здоров’я.

Відомо також, що після перенесення коронавірусної інфекції розвивається фіброз легень. Це заміщення легеневої тканини сполучною. Сполучна тканина частково стискає судини легень і розвивається легенева гіпертензія. Все це призводить до зниження газообміну у легенях. У людини це викликає задишку.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!