Депутати Львівщини закликали офіційно заборонити УПЦ МП в Україні

1514 0
Заборонити діяльність УПЦ МП в Україні може тільки Верховна Рада.
Фото: fotolitopys.in.ua

Фото: fotolitopys.in.ua

Львівська обласна рада закликала державу заборонити діяльність Української православної церкви московського патріархату як такої, що упродовж 30-річної діяльності, особливо з 2014 року неодноразово, неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію. Відповідну заяву депутати проголосували на сесії сьогодні, 14 червня.

«Із початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року керівництво УПЦ МП ухиляється публічно висловлюватися на теми, пов’язані з війною, а його риторика щодо російського президента, російської церкви та її очільника є незмінно поміркованою. Під час служб священнослужителі продовжують нав`язувати парафіянам наративи агресора та згадувати предстоятеля РПЦ, який не те, що не засудив російське вторгнення в Україну, а й далі підтримує путінський режим і благословляє збройні сили рф на фізичне знищення українців. Незважаючи на зміни до Статуту про управління УПЦ, прийняті на Соборі УПЦ МП 27 травня 2022 року, ця церква й надалі повністю з’єднана з РПЦ як юридично, так і духовно», – йдеться в заяві.

Читайте також: Тут моляться за патріарха Кирила. Як живе у Львові Російська православна церква

Зазначають, що діяльність УПЦ МП підриває територіальну цілісність, соборність та державність України. Вона спрямована на підтримку геноциду українського народу і несе пряму загрозу життю, здоров`ю, безпеці, честі та гідності українців.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, усвідомлюючи свою відповідальність перед виборцями Львівщини, вважаємо неприпустимим подальше існування та діяльність УПЦ МП в Україні загалом та на Львівщині зокрема… Закликаємо державу законодавчо заборонити діяльність Української православної церкви як структурного підрозділу російської православної церкви (РПЦ) та релігійних організацій, які є частиною РПЦ за проведення колабораційної та здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором – російською федерацією», – йдеться у заяві Львівської обласної ради.

Додамо, що релігійні організації в Україні, зокрема УПЦ МП, відповідно до чинного законодавства, можуть бути ліквідовані або реорганізовані тільки з власної ініціативи парафії або за рішенням суду, якщо їхню діяльність Служба безпеки України визнала протиправною. Як пояснював у коментарі Tvoemisto.tv начальник відділу релігій та національностей департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Василь Дорош, заборонити діяльність на території України може тільки Верховна Рада. Згідно з чинним законодавством, релігійні організації відокремлені від держави. Обласна адміністрація чи місцеві органи самоврядування не можуть втручатися у їхню діяльність, якщо вона не порушує норми закону.

Читайте також: В Україні просять ввести санкції проти верхівки РПЦ

Нагадаємо, Митрополит Львівський і Галицький УПЦ (МП) Філарет опублікував на своїй сторінці у Фейсбуку відкрите звернення до голови Львівської військової адміністрації Максима Козицького, керівників поліції та СБУ Львівщини, в якому йдеться, що в деяких районах області порушують права віруючих, священнослужителів та релігійних громад Львівської єпархії УПЦ. Очільник Львівщини ж закликав правоохоронні органи перевірити такі факти та зазначив, що українці мають повне право ставити питання щодо існування в Україні релігійних парафій, керівний центр яких є на території країни-агресора.

27 травня Соборо УПЦ МП оголосив про свою незалежність від російської церкви та висловив незгоду з позицією патріарха Кирила щодо війни в Україні. Відтак, УПЦ вже де-юре позбавилася додатку МП. Проте новий (змінений) Статут поки що не був опублікований. Чимало експертів-релігієзнавців неоднозначно поставилися до події. Дехто називає це своєрідною грою, щоб уникнути відповідальності. Tvoemisto.tv розпитало митрополита Львівського і Галицького Філарета (Кучерова) про те, чи вдалося їм розірвати стосунки з москвою та Кірілом і що зараз відбувається хз їхніми парафіям на Львівщині. 

На Львівщині вже заборонили діяльність УПЦ МП в Городку, Стрию, Бориславі,Червонограді та Раві-Руській. Деякі громади самостійно перейшли до помісної Православної Церкви. Детальніше про те, як працює і на що впливає Російська Православна Церква в Україні, зокрема у Львові, Tvoemisto.tv аналізувало раніше, детальніше тут.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!