На Львівщині можуть закрити майже 50 шкіл. У чому причина

6466 0
Закривати або не закривати таку школу, в якій мало учнів — це повноваження громади.
ФОТО: ARTHUR KRIJGSMAN/ THE PEXELS

ФОТО: ARTHUR KRIJGSMAN/ THE PEXELS

На засіданні комісії Львівської облради обговорили питання можливого закриття шкіл, в яких навчається менше 45 дітей. Заступниця директора Департаменту освіти і науки Львівської ОВА Мар’яна Дмитрів зазначила, що у цьому питанні департамент опирається на норми Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно яких клас не може функціонувати, якщо у ньому вчиться менше 5 дітей (загалом 45 учнів у 9-ти класах). Таких шкіл на Львівщині є 48. Про це повідомила Львівська облрада. 

«Закривати або не закривати таку школу — це повноваження громади. Постанова Кабміну не говорить про закриття шкіл. Йдеться про те, що вони не будуть отримувати державної субвенції. Але якщо громада має можливість утримувати цю школу, то це буде виключно рішенням територіальної громади, яка на місці передбачає таку доцільність. Ми можемо лише дати наші рекомендації. Шкіл 1-3 ступеню, де вчиться менше ніж 45 учнів, на Львівщині немає. Є такі школи лише 1-2 ступеню», – сказала Мар’яна Дмитрів.

Видатки на учнів у некомплектних школах є в рази більшими. Досі такі школи дотувалися з державного бюджету, а також дофінансовувалися з місцевого бюджету, зазначив депутат Іван Стецькович.

Читайте також: У одній зі шкіл Львова стався конфлікт. Що відомо

«Якщо зважати на досвід Європи, то у Польщі, до прикладу, не має середніх шкіл, де вчиться менше ніж 100 учнів. У випадку закриття місцева громада організовує довезення учнів «школяриками» до найближчої школи. Потрібно також пам'ятати, що в Україні йде війна і ми не можемо витрачати гроші на неякісне навчання дітей», – наголосив Іван Стецькович.

Заступниця голови депутатської комісії Парасковія Дворянин запропонувала фахівцям ініціювати у громадах роз'яснювальну роботу.

«Нині пріоритетом має бути якісна освітня послуга. Нам усім треба розуміти, що наші діти заслуговують на те, аби здобувати освіту в якнайкращих умовах – від вбиральні у школі і до мультимедійної  дошки у класі. Випускник школи має отримати такі знання, завдяки яким зможе впевнено почуватися абітурієнтом. З іншого боку, голови громад мусять людям чесно сказати, що усі рішення про закриття шкіл ухвалюють місцеві депутати – обранці ваших міст і ваших громад. Ані обласна комісія освіти, ані департамент освіти таких повноважень не має», – зазначила Парасковія Дворянин.

Нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою гроші з державного бюджету більше не виділятимуть на школи з малою кількістю учнів. Як пояснили в МОН, це потрібно для стимулювання підвищення ефективності шкільної мережі та якості освіти. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!