У одній зі шкіл Львова стався конфлікт. Що відомо. Оновлено

7149 0
У школі №96 обрали нову директорку, проте колишня директорка заявляє, що конкурс відбувався з порушеннями.
фото: фб 96 школи львова

фото: фб 96 школи львова

Вже кілька тижнів у львівській школі № 96, що на вулиці Довженка, 13 триває конфлікт. Про це повідомив керівник управління освіти Андрій Закалюк.

За його словами, колишня директорка Галина Михайлик була керівником школи впродовж двох років. У лютому цього року в пані Галини закінчився термін дії трудового договору. Він не був продовжений, але вона могла і брала участь у конкурсі на цю посаду. Галина Михайлик програла, а новою директоркою законним шляхом було обрано Ярину Нечепурну.

Основні причини непродовження договору з Галиною Михайлик:

  • здійснення закупівель без проведення тендерів;

  • проведення щонайменше двох закупівель без отримання попереднього погодження на предмет доцільності таких витрат у період воєнного стану;

  • пані Галина взяла маму на роботу, преміювала її, але не попередила про це відділ чи управління освіти, що є конфліктом інтересів і порушенням закону. 

Як повідомив Андрій Закалюк, 8 березня було проведено прозорий конкурс на посаду директора школи № 96. Трансляція конкурсу проводилась на сторінці управління освіти у Facebook, тож кожен може його переглянути і зробити свої висновки, чи був він чесним і справедливим. Це стандартна процедура: впродовж останніх 4 років у місті за результатами проведених конкурсів обрано 55 директорів. 

Читайте також: На Львівщині в школі бойкотують директора, який підтримує московський патріархат

Станом на сьогодні Ярина Нечепурна є директоркою школи № 96, але вона не може розпочати роботу, їй фізично не дають зайти до школи, адже пані Михайлик не може змиритись із програшем у конкурсі та не дає можливості їй працювати, підбурюючи вчителів та батьків. За словами Андрія Закалюка, колишня директорка влаштовує бунти, підмовляє колектив не впускати законнообрану директорку в школу. Окрім цього, через бажання повернути посаду дочці, батько пані Галини Коцюк Василь намагається добитись скасування результатів конкурсу, що є протизаконним.

Фізична відсутність діючого директора на робочому місці має такі наслідки: 

  • працівники школи не можуть отримати заробітну плату, бо зарплатні табелі не підписано;

  • школярі можуть не отримати документів про освіту за 4,9,11 класи. Подати документи можна лише за підписом директора;

  • під загрозою харчування дітей — надавачі послуг не зможуть закупити продукти;

  • неоплачені комунальні послуги призведуть до відключення світла чи води.

«Сьогодні я разом із пані Яриною знову спробували зайти в школу, проте ситуація незмінна. Всього кілька працівників школи та батьків блокують роботу навчального закладу. Ми неодноразово звертались до пані Михайлик, батьків, вчителів і просили вирішувати питання у правовому полі. Щоб не ставити під загрозу роботу школи та її працівників, пані Галина може подати до суду та оскаржити рішення за результатами конкурсу, але поки немає рішення суду, потрібно допустити чинну директорку на робоче місце!», – прокоментував керівник управління освіти. 

 

Яка позиція колишньої директорки

Водночас колишня директорка школи Галина Михайлик ще 15 березня стверджувала, що процедуру конкурсу на посаду директора було грубо порушено з метою проштовхування «своїх», лояльних до керівництва осіб.

«За результатами конкурсу було призначено нового очільника школи. Багаточисельна громада, в яку входять батьки та вчителі навчального закладу, обурилася з даного приводу. Зустріли на порозі школи представника освіти міста та задали йому ряд запитань. Серед яких були такі: Чому оголошення про початок конкурсу було розміщене в неналежний спосіб? Чому порушено строки та порядок проведення конкурсу? Чому проігноровано вимогу про надання завірених примірників Положення про конкурсну комісію та результатів самого конкурсу з підписами членів комісії та конкурсантів? Вичерпних відповідей ми так і не отримали. А відтак, така непрозорість викликала хвилю обурення, адже стало чітко зрозуміло, що процедуру конкурсу на посаду директора було грубо порушено», – прокоментувала колишня директорка. 

Галина Михайлик та обурені батьки і вчителі вимагали скасувати попередні результати конкурсу на заміщення вакантної посади директора, що був проведений 8 березня 2024 року, протягом 10-ти днів з моменту даної заяви призначити новий, прозорий конкурс дотримуючись законодавчої процедури та провести новий конкурс за присутності громадських організацій і вчительського та батьківського колективів.

Вона додала, що у випадку залишення без уваги обумовлених Конституцією України прав та вимог, вони змушені будуть вдатися до безстрокових акцій протесту та залишають за собою право звертатися до міжнародних інституцій з приводу порушення прав на вільне волевиявлення та порушення демократичних процесів.

Зокрема, адвокат Андрій Петришин також заявив, що конкурс відбувся з порушенням законодавства та в неправильній послідовності. За його словами, була ось така хронологія подій:

  • 24.01.2024 року  – Наказ про звільнення з посади директора;

  • 25.01.2024 року – Публікування оголошення про проведення конкурсу;

  • 23.02.2024 року – Протокол № 1, допуск двох осіб до участі в конкурсі;

  • 24.02.2024 року – Наказ начальника управління освіти про проведення конкурсу;

  • 07.03.2024 року – Затвердження тестових питань, тощо;

  • 08.03.2024 року – Конкурс відбувся, рекомендовано призначити Нечепурну Я.Б.

Як повідомив адвокат, згідно з Положенням про конкурс на посаду керівника закладу загальної середньої освіти Львівської міської ради конкурс має складатися з таких етапів: 

  • прийняття рішення про проведення конкурсу та затвердження складу конкурсної комісії;

  • оприлюднення оголошення про проведення конкурсу на офіційному вебсайті засновника та на офіційному вебсайті закладу освіти;

  • прийняття документів від осіб, які виявили бажання взяти участь у конкурсі;

  • перевірка поданих документів на відповідність вимог установлених законодавством;

  • допущення кандидатів до участі у конкурсному відборі;

  • оприлюднення на офіційному вебсайті засновника переліку осіб, допущених до участі у конкурсному відборі (далі - кандидати);

  • ознайомлення кандидатів із закладом загальної середньої освіти, його трудовим колективом та представниками органів громадського самоврядування такого закладу;

  • проведення конкурсного відбору;

  • визначення переможця конкурсу;

  • оприлюднення результатів конкурсу.

«Стає також зрозуміло, що в порушення Закону, Управління освіти ЛМР оголосило конкурс на заміщення посади директора школи, не за два місяці перед звільненням як того вимагає Закон, а на наступний день звільнення, що порушує трудові права та порядок проведення конкурсу на посаду директора закладу загальної середньої освіти», – прокоментував адвокат Андрій Петришин. 

Нагадаємо, директорка школи № 96 МЖК-1 Ярина Нечепурна в березні повідомляла, що написала заяву до поліції через те, що їй пошкодили лобове скло автівки. 

«Дуже сподіваюсь, що ця ситуація не повʼязана з моїм призначенням на посаду директора СЗШ 96. Протягом минулого тижня група людей, захищаючи колишню директорку, не допустили мене до робочого місця. Я щиро сподіваюсь, що ці дві ситуації ніяк не повʼязані», – написала директорка.

Юлія Кметик

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!