Київ

ДІАМ оштрафувала Могилянку за недопущення інспекції для перевірки реставрації келій Братського монастиря

413 0
Могилянку оштрафували на понад 90 тисяч грн
Фото: ДІАМ

Фото: ДІАМ

Державна інспекція архітектури та містобудування України наклала штраф на НУ «Києво-Могилянська академія» за перешкоджання інспекторам, які прийшли перевірити хід будівельних робіт у келіях Братського монастиря. Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

У приміщенні Державна інспекція архітектури та містобудування України в присутності представників НУ «Києво-Могилянська академія» була розглянута справа про правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

«У зв’язку з недопущенням посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю на об’єкти будівництва для виконання покладених на них функцій наступає відповідальність передбачена пунктом 2 частини шостої статті 2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності». За результатами розгляду справи винесена постанова про накладення штрафу у сумі 90 840 грн.», - йдеться у повідомленні.

Постанова буде вручена замовнику будівництва 28.03.2024 о 10:00.

Нагадаємо, йдеться про перевірку об’єкта будівництва – Келій Братського монастиря на території Національного університету «Києво-Могилянська академія». В межах перевірки інспектори вивчають дозвільні та супровідні документи, а також перевіряють, щоб роботи, які виконуються на обʼєкті, відповідали проєкту.

Замовник будівництва – Національний університет «Києво-Могилянська академія» – відмовився надати інспекторам ДІАМ необхідні документи, а також не допустив їх до здійснення перевірки на обʼєкті.

Тоді фахівці ДІАМ оглянули з повітря перебіг реставрації пам'ятки. За результатами огляду з повітря, з'ясувалося, що в будівлі вже замінили дах, демонтували віконні рами, змінили вхідну групу. Змінений також загальний фасад споруди.

Раніше співробітники Департаменту охорони культурної спадщини КМДА перевірили будівельні роботи, що відбуваються у Братських келіях Києво-Могилянської академії і побачили ознаки незаконної реконструкції.

Нагадаємо на території Києво-Могилянської академії почали реставрацію 200-річної будівлі Братських келій.

За даними активістів зі спільноти «Cпадщина», за кілька тижнів було демонтовано оригінальні цегляні склепінчасті зводи, вікна та 200-літні деревʼяні перекриття — останні замінюють на залізобетонні. Чи були для цього фактичні підстави, на кшталт експертного висновку про аварійність певних частин будівлі — невідомо, зауважують у «Мапі Реновації». Також з експертизи проєкту стало відомо, що конструктивних змін зазнає і дах, де планують зробити вікна для виходу на покрівлю.

Натомість у Могилянці кажуть, що проводять реставрацію будівлі, щоби повернути їй автентичний вигляд, і має узгоджений із відповідними органами проєкт. Там наполягають, що до відновлення робіт з реставрації Братських Келій НаУКМА отримала дозвіл на проведення робіт згідно із проєктом від Міністерства культури та інформаційної політики України, дозвіл Державної інспекції архітектури та містобудування України (реєстраційний номер: ІУ013230802318), а також поінформувало Департамент охорони культурної спадщини КМДА про початок робіт згідно із існуючим проєктом, погодженим в установленому порядку самим Департаментом.

У НаУКМА додали, що реставрація передбачає повне збереження оригінального історичного вигляду Братських келій. Заміна даху передбачена проєктом реставрації. А необхідність заміни матеріалів даху Братських келій зумовлена природнім руйнуванням його перекриття та покрівлі й спрямована на забезпечення безпечного використання будівлі надалі. 

Однак активісти наголошують, що наразі відсутнє погодження робіт із заповідником «Стародавній Київ», на території якого знаходяться келії. При цьому, за даними активістів, Департамент благоустрою вже тричі видавав припис про зупинення робіт через відсутність картки на порушення благоустрою.

Водночас у НаУКМА пояснюють, що Департамент територіального контролю не має до них претензій стосовно проведення реставраційних робіт, але для відкриття картки порушення благоустрою просить надати дозвіл на проведення відповідних робіт від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Своєю чергою, позиція Департаменту охорони культурної спадщини КМДА є такою, що він не має повноважень видавати подібні дозволи. 

Келії Братського монастиря були споруджені у 1823–1827 роках у стилі класицизм. Будівля має статус памʼятки національного значення.

За фактом  пошкодження пам'ятки національного значення — Келій Братського монастиря, 1823 р., за зверненням депутатки Київради Євгенії Кулеби Київська міська прокуратура відкрила кримінальне провадження.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!