Київ

Інспекторів ДІАМ не пустили перевірити перебудову Братських келій у Києво-Могилянській академії

806 0
Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт вважає, що перевірка відбувається у незаконний спосіб
Фото: Дмитро Перов

Фото: Дмитро Перов

У Києво-Могилянській академії не допустили інспекторів ДІАМ для перевірки щодо перебудови 200-річних келій на території університету. Про це повідомляє Мінвідновлення.

Інспектори Державної інспекції архітектури й містобудування почали перевіряти об’єкт на запит активістів 5 березня. Для цього вивчали дозвільні, супровідні документи, а також виїхали на місце будівництва. Втім, університет як замовник будівництва відмовився надати необхідні документи й не допустив інспекторів для перевірки на об’єкті.

Президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт вважає, що перевірка відбувається у незаконний спосіб, а підтвердження порушень немає, цитують у Мінвідновлення фрагмент розмови з інспекторами ДІАМ. Квіт також зазначив, що оцінює такі дії як тиск, і якщо інспектори будуть продовжувати «діяти незаконно», то він звертатиметься до міжнародних партнерів, преси і «європейських бюрократичних організацій, які опікуються, зокрема, вищою освітою».

Відповідну заяву Києво-Могилянська академія також опублікувала на офіційному сайті. Там стверджують, що позапланову перевірку перебудови братських келій здійснювали за зверненням незареєстрованої ГО «Спадщина» і депутатки Олени Шуляк. У відповідь активіст Дмитро Перов подав позов до Шевченківського районного суду як голова ГО «Спадщина». 

Крім того, пресцентр Могилянки пише, що позапланову перевірку не можуть здійснювати без розгляду відповідної Комісії у сфері містобудівної діяльності. Також там додають, що ДІАМ не здійснює контроль за об’єктами культурної спадщини й це належить до повноважень Мінкульту (Братські келії монастиря є пам’яткою історії національного значення).

У Мінвідновлення кажуть, що 11 березня, надішлють університетові як замовнику будівництва протокол, що міститиме інформацію щодо розгляду справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності й припис, який зобов’язує усунути порушення протягом десяти днів.

Раніше співробітники Департаменту охорони культурної спадщини КМДА перевірили будівельні роботи, що відбуваються у Братських келіях Києво-Могилянської академії і побачили ознаки незаконної реконструкції.

Нагадаємо на території Києво-Могилянської академії почали реставрацію 200-річної будівлі Братських келій.

За даними активістів зі спільноти «Cпадщина», за кілька тижнів було демонтовано оригінальні цегляні склепінчасті зводи, вікна та 200-літні деревʼяні перекриття — останні замінюють на залізобетонні. Чи були для цього фактичні підстави, на кшталт експертного висновку про аварійність певних частин будівлі — невідомо, зауважують у «Мапі Реновації». Також з експертизи проєкту стало відомо, що конструктивних змін зазнає і дах, де планують зробити вікна для виходу на покрівлю.

Натомість у Могилянці кажуть, що проводять реставрацію будівлі, щоби повернути їй автентичний вигляд, і має узгоджений із відповідними органами проєкт. Там наполягають, що до відновлення робіт з реставрації Братських Келій НаУКМА отримала дозвіл на проведення робіт згідно із проєктом від Міністерства культури та інформаційної політики України, дозвіл Державної інспекції архітектури та містобудування України (реєстраційний номер: ІУ013230802318), а також поінформувало Департамент охорони культурної спадщини КМДА про початок робіт згідно із існуючим проєктом, погодженим в установленому порядку самим Департаментом.

У НаУКМА додали, що реставрація передбачає повне збереження оригінального історичного вигляду Братських келій. Заміна даху передбачена проєктом реставрації. А необхідність заміни матеріалів даху Братських келій зумовлена природнім руйнуванням його перекриття та покрівлі й спрямована на забезпечення безпечного використання будівлі надалі. 

Однак активісти наголошують, що наразі відсутнє погодження робіт із заповідником «Стародавній Київ», на території якого знаходяться келії. При цьому, за даними активістів, Департамент благоустрою вже тричі видавав припис про зупинення робіт через відсутність картки на порушення благоустрою.

Водночас у НаУКМА пояснюють, що Департамент територіального контролю не має до них претензій стосовно проведення реставраційних робіт, але для відкриття картки порушення благоустрою просить надати дозвіл на проведення відповідних робіт від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Своєю чергою, позиція Департаменту охорони культурної спадщини КМДА є такою, що він не має повноважень видавати подібні дозволи. 

Келії Братського монастиря були споруджені у 1823–1827 роках у стилі класицизм. Будівля має статус памʼятки національного значення.

За фактом  пошкодження пам'ятки національного значення — Келій Братського монастиря, 1823 р., за зверненнням депутатки Київради Євгенії Кулеби Київська міська прокуратура відкрила кримінальне провадження.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!