До дня народження Заньковецької Google присвятив актрисі дудл

1980 0
У понеділок, 4 серпня, на головній сторінці пошукової системи Google з'явилось тематичне видозмінене зображення головного логотипу –"дудл" з портретом української актриси Марії Заньковецької. Сьогодні виповнюється 160 років з дня її народження.

Для Львова ім'я Марії Заньковецької має особливе значення. Тут вона працювала у складі Українського національного театру, який  під час війни театр був евакуйований у Тамбов, звідти — у Запоріжжя, а потім у Львів. У вересні 1922 року з ініціативи театрального товариства створено новий драматичний театр, якому 12 січня 1923 року присвоєно ім'я Марії Заньковецької. Крім того, у Львові є вулиця названа іменем Марії Заньковецької.

Марія Заньковецька народилася 4 серпня 1854 року в селі Заньки Ніжинського повіту Чернігівської губернії. В її репертуарі більше 30 ролей на сцені. Це переважно драматично-героїчні персонажі. Вона "пережила" жіноче безталання Харитини ("Наймичка" Івана Карпенка-Карого, 1887), Олени ("Глитай, або ж Павук" Марка Кропивницького, 1883), Ази ("Циганка Аза" Михайла Старицького, 1892), Катрі і Цвіркунки ("Не судилось", 1889, "Чорноморці", 1882 Михайла Старицького), Галі ("Назар Стодоля", 1882 Тараса Шевченка) та Квітчиної Уляни ("Сватання на Гончарівці"). А ще: Аксюші з "Лісу" Олександра Островського (1891) та Йо із "Загибелі Надії" Гейєрманса.

Вона також грала Наталку в кінофільмі "Наталка Полтавка" (1909), матір в "Остапі Бандурі" (1923), пише Вікіпедія.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!