Доступність на Головному вокзалі та розуміння жестової мови у ЦНАПах. Що планують змінити на Львівщині

663 0
В області напрацьовуватимуть питання безбар'єрності у шести напрямках.

У Львівській обласній військовій адміністрації напрацьовують план заходів щодо питань безбарʼєрності на 2024 рік. Про плани та проблемні питання розповіли у пресслужбі ОВА.

«Безбар’єрність – це рівні права і можливості для всіх людей у різних аспектах життя: пересуванні, самореалізації, працевлаштуванні, дозвіллі, доступі до інформації, отриманні послуг тощо», – йдеться у повідомленні.

В ОВА відбулась нарада, на якій обговорили основні проблеми, зокрема, на Головному залізничному вокзалі, де є ціла низка проблеми з доступністю. Це відсутність пандусів та спеціально облаштованих туалетів для крісел колісних та непристосованість перонів для посадки-висадки людей старшого віку. 

Також обговорили покращення якості надання адміністративних послуг для всіх мешканців Львівщини, зокрема, забезпечення потреби у планшетах, за допомогою яких адміністратори ЦНАПів зможуть розуміти жестову мову людей з вадами слуху. 

Читайте також: «Для візочника у Львові є два варіанти – дім і балкон». Що можна змінити?

«Від початку повномасштабної війни значно зросла кількість осіб, для яких пересування рідними містами стало викликом. Ми розуміємо, що не у всіх аптеках є пандуси, що не всі ЦНАПи обладнані спеціальними приладами для комунікації з особами з порушенням слуху та не у всіх навчальних закладах дітям з аутизмом створені комфортні умови для навчання», – зазначив заступник начальника Львівської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Кулепін.

Тож відтепер вирішення питань безбар'єрності напрацьовуватимуть у шести напрямках: 

  • фізична безбар’єрність;

  • інформаційна безбар’єрність;

  • цифрова безбар’єрність;

  • суспільна та громадянська безбар’єрність;

  • освітня безбар’єрність;

  • економічна безбар’єрність.

Нагадаємо, у Львівській громаді зросла кількість людей з інвалідністю внаслідок війни. Станом на 1 вересня 2023 року відомо про 766 осіб, які отримали інвалідністю під час військових дій.

20 вересня Tvoemisto.tv організовувало дискусію «Робочі місця і доступність. Чи готова Львівщина до повернення військових», щоб обговорити, чи готові підприємства працевлаштовувати поранених на війні людей, чи шукають ветерани роботу, які вакансії пропонує їм львівський ринок праці, а також про те, на скільки Львів є доступним й інклюзивним для людей з інвалідністю, що робить місто, щоб покращити умови і чого бракує військовим.

На цю дискусію ми запрошували також і представників Львівської ОВА, однак представники адміністрації участі у заході не взяли. 

 

Тетяна Дзяма 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!