Київ

Мінінфраструктури каже, що два найважливіших мости у Києві – аварійні. Кличко вважає, що його дискредитують

1525 0
Коли розпочнуть ремонтувати міст Патона – невідомо. Оновлення мосту метро планують розпочати у 2024 році.
Міст Патона та міст Метро

Міст Патона та міст Метро

Державна комісія з перевірки мостових споруд, створена на виконання рішення РНБО, визнала аварійним два мости в Києві та кожен десятий в Україні. У Києві мова йде про мости Патона та метро.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Мер Києва Віталій Кличко каже про маніпуляції і нагадує, що місто ще два роки тому передало міст Патона на баланс Мінінфраструктури для ремонту у рамках «Великого будівництва», але його так і не розпочали. ремонт мосту метро, який залишається на балансі міста, не розпочали через ЄБРР, які не профінансували його відновлення через війну, вартістю 500 мільйонів євро.

З 14 липня експерти Комісії розпочнуть візуальне та інструментальне обстеження мостових споруд, які знаходяться у аварійному стані.

«Перший аналіз технічної документації, актів огляду мостів показав критичну ситуацію з станом мостових споруд в Україні. Це неприпустима ситуація як для фізичної безпеки українців, так і обороноздатності та економіки України в цілому. Як голова комісії з перевірки даю доручення негайно розпочати обстеження аварійних мостів, які відносяться до позакласових та розташовані через великі річки. Наша задача якомога швидше зʼясувати реальний стан речей і підготувати відповідні пропозиції для системного вирішення проблем та запобігання їм у майбутньому», – наголосив віце-прем’єр-міністр Олександр Кубраков.

На думку Віталія Кличка, перевірка мостів створена для того, аби його дискредитувати: «Центральна влада продовжує шукати приводи для маніпуляцій і дискредитації влади столиці. За тиждень Державна комісія з перевірки мостових споруд, створена рішенням РНБО, вирішила зібрати інформацію щодо стану 28 000 мостів по всій Україні! Наразі комісія отримала дані щодо майже 22 500 штучних споруд. У публічній площині претензії лунають тільки до Києва…Оскільки мета урядовців – швидко підігнати цифри, не розповсюджуючись про обʼєктивну ситуацію, дещо нагадаю і поясню», - пише мер Києва.

Як пояснив Віталій Кличко, місто ще два роки тому передало міст Патона на баланс Мінінфраструктури для ремонту у рамках «Великого будівництва».«Важливо було, щоб роботи розпочалися якомога швидше. Бо, як відомо, цей об'єкт є пам'яткою архітектури й там багато нюансів (зокрема, погоджень з Мінкультом), які держава може вирішити максимально швидко», – каже мер.
 
Він також додав, що місто продовжує регулярно обстежувати міст, здійснює критично важливі ремонтні роботи та підтримує його в робочому стані: «Що раптом відкрили для себе посадовці, які добре знають, хто зараз насправді відповідальний за оновлення мосту Патона, - незрозуміло», – йдеться в повідомленні мера.
 
Другим аварійним є міст метро. Переправа через Дніпро експериментально конструювалася за радянських часів, усього їх було декілька на срср. На сьогодні, він залишився єдиним.
 
За оцінками фахівців Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), які до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну розробляли проєкт, перебудувати міст метро коштує мінімум 500 млн євро.
 
За словами Кличка, через війну спільні з європейськими партнерами проєкти поставили на паузу, та місто розробляє проєкт першочергових протиаварійних робіт.
 
«Плануємо розпочати оновлення мосту метро наступного року. Частину мостового переходу – міст через Русанівську протоку – оновили у 2020 році.  Щоб розвантажити та закрити на ремонт міст Метро, ми робимо все, аби цього року запустити автомобільне сполучення між лівим і правим берегом Подільсько-Воскресенським мостовим переходом. Роботи там тривають. Попри обшуки, блокування рахунків – тобто спроб зупинити роботи», – проінформував мер.
 
Мер нагадує, що усього через Дніпро в Києві 8 мостів, включно з пішохідним на Труханів острів. Наразі тривають ремонтні роботи на Північному мосту (заміна асфальтного покриття), також триває заміна деформаційних швів на Південному мосту, рух яким обмежено з червня 2022 року. Тривають ремонтні роботи капітального характеру на 5-ти штучних спорудах та поточні роботи – на 6-ти об'єктах. З 2018 по 2022 роки в столиці здійснили ремонти на 23 мостових спорудах.
 
Раніше Кличко заявляв, що Дарницький міст, який є в підпорядкуванні УЗ, залишається обʼєктом незавершеного будівництва через недобудову всіх з'їздів, а також відсутність повноцінних пішохідних тротуарів та велосипедних доріжок. 
 
На відміну від мосту Патона, який місто передало державі, мер хотів взяти від держави Дарницький міст на баланс міста, але цього так і не сталось: «Всі кияни сподіваються, що його нарешті введуть в експлуатацію. Бо більше 20 років обʼєкт - у незавершеному стані. Впродовж кількох років столиця просила передати споруду на баланс міста - щоб мати змогу обслуговувати і добудувати його. Цього так і не відбулося», – резюмував мер.
Ігор Ющенко

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!