Київ

Ім'я Чайковського в назві Національної музичної академії визнали російською пропагандою

766 0
Подальше використання назви вважатимуть пропагандою російської імперської політики.
Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Експертна комісія Інституту нацпам’яті дійшла висновку, що імʼя композитора Петра Чайковського в назві Національної музичної академії містить символіку імперської політики рф. Про це повідомляє Інститут нацпам'яті.

В Інституті нацпам’яті провели дослідження історії та правової бази використання імені російського композитора в назві Музичної академії. За його результатами визначили, що за походженням, творчістю, мовною і національною самоідентифікацією Петро Чайковський є російським композитором.

Як зазначили експерти, Національна музична академія України отримала ім’я Чайковського внаслідок завоювання росією України, знищення Української Народної Республіки і створення УРСР.

У висновках експертизи відзначили, що Київська консерваторія (зараз — Національна музична академія України) зʼявилася лише за 20 років після смерті Чайковського, в 1913 році. Тому немає жодних підстав, щоб вважати, що композитор заснував академію.

«Показово, що в 1880 р. П. І. Чайковський відмовився від запрошення очолити «музичні справи київського відділення»», — зазначають в Інституті нацпам’яті.

Під час відзначення 100-річного ювілею Чайковського 9 травня 1940 р. згідно з рішенням Президії Верховної Ради УРСР, Ордена Леніна Київській державній консерваторії було присвоєно ім’я П.І. Чайковського. Історичного підґрунтя цьому не було.

«Очевидно, що справжній мотив керівництва УРСР мав політичне підґрунтя: меморіалізація російського композитора в назві провідного музичного навчального закладу мала засвідчити як відданість Москві, так і визнання першості російської культури серед культур союзних республік», — наголосили в Інституті національної пам’яті.

У 1995 році провели реорганізацію Київської державної консерваторії в Національну музичну академію України. Однак ім’я Чайковського залишили.

Ім’ям росіянина назвали провідні заклади культури та музичні події в росії. Тож наразі Чайковський є «чи не найвідомішим у світі російським композитором, а отже — символом російської культури та культурним маркером «русского міра»», підсумували в Інституті нацпам’яті.

Нагадаємо, Міністерство культури неодноразово зверталися до Національної музичної академії України з проханням відмовитися від імені П.І.Чайковського у назві закладу. Міністр зазначав, що відповідно до цієї норми, імена присвоюються, щоб увічнити пам’яті про осіб, які внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову України, але сам композитор ідентифікував себе як «корінна російська людина» і його діяльність не була пов’язана з НМАУ.

Також були проведені дослідження, за результатами якої музикознавці сходилися на тому, що російський композитор немає жодного стосунку до Києва та академії, тому МКІП і наполягає на відмові від використання імені Петра Чайковського у назві Київської консерваторії.

Додамо, НМАУ з приводу необхідності перейменування закладу надавали безліч рекомендацій у профільному комітеті Верховної Ради, Експертній Раді з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму при МКІП та від Українського інституту національної пам’яті, однак на зборах трудового колективу їх вкотре вперто ігнорують та відмовляються перейменовувати заклад, і це попри те, що студенти, аспіранти й молоді викладачі виступають за перейменування.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!